Suomen Kylät järjesti kaikkien aikojen ensimmäisen verkossa toteutettavan kevätkokouksen 27. huhtikuuta. Kokous järjestettiin Teams-sovelluksen kautta ja paikalle kerääntyi yli 50 kokoustajaa. Yhdistyksen kevätkokousten historiassa tämä on poikkeuksellisen suuri osanottajamäärä. Suuri yleisö kannustaa yhdistystä panostamaan etäkokouksiin myös jatkossa. Suomen Kylien säännöt mahdollistivat kevätkokouksen pitämisen etänä verkossa.
Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne yhdistyksen kevätkokouksessa 27.4.2020:
Katsaus poikkeusolojen paikalliseen kehittämiseen
Hyvää kansallista veteraanipäivää paikalliset kehittäjät Uudeltamaalta Lappiin ja Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan! Talvisodan henki on täällä taas. Yhdessä voimme voittaa mahdottomalta tuntuvankin, tervehti presidenttimme Sauli Niinistökin veteraaneja tänään.
Viime vuosina olen reissannut usein Kiinassa, vieden eurooppalaista Leader-kehittämismetodin ilosanomaa. Alhaalta ylöspäin kehittämisen malli kiinnostaa nyt varsinkin vahvan keskushallinnon maissa, joissa vasta opetellaan kansalaisten osallistamista. Euroopan komissio on kiinnostunut viemään mallia myös Afrikkaan, jossa kumppaneina ovat mm. Afrikan Unioni ja kansallispuistojen African Parks -järjestö. Kiinan matkoilta voitte muistaa jonkin kirjoitukseni, jossa käsiteltiin talouden nopean kasvun ja kaupungistumisen tuottamia ympäristöongelmia – kuinka esimerkiksi isoihin kaupunkeihin muuttamisesta on tehty luvanvaraista. Etelä-Kiinassa olimme ELARD-järjestön asiantuntijoiden kanssa silloinkin, kun uusi koronavirus siellä tunnistettiin ja ensimmäinen potilas maailmassa joutui sen vuoksi sairaalahoitoon. Samalla reissulla joulukuun puolivälissä perustettiin myös Kiinan ensimmäinen Leader-ryhmä Jiangxin provinssiin.
Wuhanilaiselta villieläintorilta lähtenyt pandemia on inhimillinen ja taloudellinen tragedia, joka käynnistyi toteutuneesta ympäristöriskistä ihmisen ja lepakon kohdatessa. Riskejä on valitettavasti paljon ja vielä suurempiakin, kuten ilmansaasteet ja ilmastonmuutos. Pandemian myötä maapallomme on ottanut aikalisän, joka meidän pitäisi käyttää viisaasti pelin jatkamiseksi kestävämmällä tavalla. Olemmeko sittenkään saaneet kaikkea halvalla Kiinasta viime vuosikymmeninä? Loppulaskusta voi tulla kallis.
Suomessakin, EU:n maaseutumaisimmassa maassa, on nyt herätty globaalin systeemimme haavoittuvuuteen. Halutaan paikallista tuotantoa, lyhyitä toimitusketjuja ja itse valmistettuja kasvomaskeja. Helsingin kehyskunnissa 70% kiinteistövälittäjistä on huomannut halun muuttaa väljemmille, edullisemmille seuduille. Etätöihin komennetuista miljoonasta suomalaisesta puolet haluaisi myös jatkaa näin kriisin jälkeen YLE:n Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan. Etätyö lisää elämänlaatua ja vähentää työnantajien toimitila- ja matkakuluja sekä ympäristöpäästöjä.
Paikalliskehittäjät ovat reagoineet kriisitilanteeseen nopeasti, vastuullisesti ja uusin ratkaisuin. Kylätoimijoiden kaupassakäynti- ja naapuriapuringit, korttelitoimijoiden Koronapu-verkkopalvelu ja Leader-ryhmien yritystukineuvonta ja -edunvalvonta myös kriisituista ovat esimerkkejä näistä. Unohtaa ei saa sosiaalisempaa ja viihteellisempääkään puolta, josta YLEn uutiskynnyksen ylittänyt Iitin Maakansan kyläyhdistyksen virtuaalivirpominen palmusunnuntaina oli mainio esimerkki. Se lähti pandemian riskiryhmäläisen aloitteesta ja kyläyhdistys toimi toteuttajana. Monelle liian tehokas eristäminen voi olla vaarallisempaa kuin itse tauti. Kaveria ei jätetä!
Suomen Kylissä olemme päättäneet järjestää Avoimet Kylät -tapahtuman ja kevään neuvottelupäivät verkossa. Vuoden kylä- ja muut palkitsemiset hoidetaan tänä vuonna joulukuun neuvottelupäivien yhteydessä pidettävässä iltagaalassa 9.12. Leader-parlamentti on myös verkossa 6.5. Teams, Zoom ja muut sähköiset alustat ovat nyt tulleet kaikille tutuiksi ja tuovat uutta tehokkuutta työntekoon. Paikallislehtikampanjaamme teemalla “Kylät ja korttelit” osallistuu huhti-toukokuun aikana 88 paikallislehteä, jotka tavoittavat lähes miljoona suomalaista. Muistakaa vinkata oman alueenne lehdille hyviä paikallisen kehittämisen juttuvinkkejä! Päivittäistavarakauppayhdistyksen kanssa olemme laatineet suosituksia turvallisista kauppakassikuljetuksista sekä MTK:n ja ProAgrian kanssa olemme perustaneet Töitä Suomesta -osakeyhtiön hoitamaan pitkään jatkunutta maaseudun työvoimapulaa. Vasta kriisin myötä suomalaiset ovat havahtuneet, että niinkin tärkeä asia kuin kansallinen ruokahuoltomme on vahvasti riippuvainen ulkomaisesta kausityövoimasta. #Kausityö ja #Pelastetaansato2020 -kampanjoiden kautta olemme saaneet myös valtavasti julkisuutta.
Töitäsuomesta.fi-palvelussa on jo 5 500 rekisteröitynyttä työnhakijaa ja -tarjoajaa. Yhtiöllemme on juuri rekrytoitu neljä työvoimaneuvojaa. Käyttäkää uutta kumppanuuttamme hyväksenne yhteistyössänne ja viestinnässänne, se on meiltä parasta ja vastuullisinta omistajapolitiikkaa. Pitkästä aikaa myös maaseudun nuorille on paljon kesätöitä tarjolla, tartutaan yhdessä tähän tilaisuuteen.
Lopuksi haluaisin vielä kysyä: Mitä teille kuuluu? Kuinka olette kriisissä jaksaneet? Minkälaisia koronasovelluksia arjesta selviämiseen olette keksineet? Älykkäitä ratkaisuja haetaan parhaillaan myös Euroopan älykkäiden kylien verkostossa, ja voitte oikein mieluusti lähettää niitä joko minulle tai viestintäsuunnittelijallemme Anssi Ketoselle.