Ajankohtaista

Suomen Kylien Veva -hanke tukee kylien uusia asukkaita!

Blogi

Seuraamme surullisin ja jännittynein mielin Ukrainan tilannetta. Työpäivää tauottaa säännöllisesti uutisotsikoiden selaaminen ja tilanneanalyysien lukeminen. Sota iski liian lähelle ja kollektiivisesta muistista nousi pintaan pitkään rauhassa levänneitä muistoja. Toisesta maailmansodastakin tuntui vielä hetki sitten olevan ikuisuus. -Nyt se tuntuu eiliseltä.

Viime vuosina meitä on vaivannut jakautuminen puolesta ja vastaan -leireihin. Polarisoituminen on tuntunut välillä iholla asti, mutta Ukrainan tilanne muutti kaiken. Samaistuminen Ukrainan tilanteeseen ja auenneet haavat yhdistävät meitä nyt enemmän kuin koskaan. Ukrainassa nähty yhteisöllisyys ja päättäväisyys heijastuu meihin asti. Se vahvistaa, nostaa talkoohenkeämme ja pistää -ainakin hetkellisesti- unohtamaan mielipide-eromme.

Isoilla ja pienillä paikkakunnilla järjestellään kuljetuksia, majoituksia ja keräyksiä pakolaisten auttamiseksi. Kylissä ja kortteleissa tehdään merkittäviä isoja ja pieniä tekoja tilanteen helpottamiseksi. Vapaaehtoiset ovat aktiivisempia kuin pitkiin aikoihin ja heitä on paljon.

Suomen Kylien koordinoima Veva -hanke haluaa olla mukana talkoissa. Voimme olla tukemassa paikallisia yhteisöjä uusien asukkaiden vastaanottamisessa. Voimme hankkeesta järjestää kyläyhdistyksissä valmennuksia, joissa tarjoamme työkaluja paikallisyhteisölle vastaanottaa uudet asukkaat ja tukea heidän asettautumistaan yhteisöihin.

Suomen Kylien käynnistämä villasukka -kampanja oli yksi esimerkki osoittaa solidaarisuutta ja seisoa yhdessä rintamassa eurooppalaisten järjestöjen, sodan uhrien ja pakolaisten kanssa. Suomen kyläyhdistykset ja maaseudun asukkaat ovat olleet innokkaita ja villasukkia on kerätty hieno määrä.

Osa sukista on hankkeemme kautta löytänyt jo jalkaparinsa. Koskettavinta sukkien perille toimittamisessa ovat olleet ihmisten tarinat ja kokemukset. Yksi tarina jäi erityisesti mieleen, kun kollegani Maaritilta oli eräs pakolainen kysynyt, voiko hän ottaa toiset sukat äidilleen, joka jäi Ukrainaan. Hän oli aikeissa antaa ne, jos äiti selviää hengissä ja he tapaavat uudelleen. Voi vain kuvitella, millaista tarinaa nuo äidille päätyvät sukat lopulta kertovat suomesta, suomalaisista, pakomatkasta ja paluusta kotiin.  

Tämä ja monet muut tarinat ovat nyt monen Suomeen tulleiden ja Suomen maaseudulle asettuneiden sydämien päällä. Me toivomme, että pienet tekomme lohduttavat, ja että yhteisesti voisimme turvata sen, että jokaisella on hyvä olla.

Mikäli juuri sinun kylälläsi tarvitaan tietoa siitä, miten neuvoa uudet tulokkaat palveluiden pariin, millainen on pakolaisen asema Suomessa, miten ohjata työtä etsiviä ja miten kylätoiminta tukee asettumista, tulemme mielellämme valmentamaan ja olemaan tukena! Osallisuusvalmentajat ovat kylien palveluksessa!

Toimimme Leader Karhuseudun ja Leader Aisaparin alueilla!

 

Manar Ameli

Suomen Kylien osallisuusvalmentaja