Euroopan yhteinen maatalouspolitiikka CAP on suuressa mullistuksessa. Maaseudun kehittämiseen kohdistuva rahoitus alustavien tietojen mukaan merkittävästi vähenemässä.
Euroopan komissio julkaisi 16. heinäkuuta rahoituskehyksen (MFF) tulevalle kaudelle. Suomen Kylät ry on tutustunut tähän vuosien 2028–2034 rahoituskehykseen kylien, Leader-toiminnan ja maaseudun kehittämistoiminnan näkökulmasta.
Euroopan yhteinen maatalouspolitiikka (CAP) on historiallisen suuren mullistuksen alla. Maataloustuet, maaseudun kehittäminen, kalatalous sekä aluekehittäminen yhdistyvät saman kokonaisuuden alle. Alustavien tietojen mukaan maaseudun kehittämiseen kohdistuva rahoitus on merkittävästi vähenemässä.
Suomen 53 Leader-ryhmää ovat maaseutukuntien tärkein rahoituskumppani. Suomen Kylät näkee ensiarvoisen tärkeänä, että maaseudun kehittäminen ja kylien elinvoiman vahvistaminen on kaikilla maaseutualueilla mahdollista. Elämisen ja elinkeinotoiminnan edellytykset koko maassa on turvattava.
Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Suvi Louhelainen sanoo, että olemme pahimmillaan siinä tilanteessa, että yli 1,5 miljoonalta suomalaiselta leikataan elinvoimasta.
Hyvän elämän edellytyksistä ei saa leikata
Louhelainen painottaa, että asetelma on esityksessä päälaellaan. Maaseudun kehittäminen laitetaan kilpailemaan ruoantuotannon ja aluekehittämisen kanssa. Suomi tarvitsee vahvan ruoantuotannon, aluekehittämisen sekä maaseudun kehittämisen. Yhtäkään näistä ei tule asettaa vastakkain, se ei ole Suomen etu.
– On vielä epäselvää, kuinka suuri osa rahoituksesta kohdistetaan maaseudun kehittämiseen ja millaisen roolin Leader lopulta saa, Louhelainen jatkaa.
Maatalouskomissaari Christophe Hansenin mukaan Leader säilyy ja Leader olisi vahvemmin integroituna rahoituskokonaisuuteen, mutta jäsenmaiden päätäntävalta tässä on kasvamassa.
– Leader-toiminta ja sen merkitys on esityksessä hyvin tunnistettu, mutta Komissio ei ole varmistamassa toiminnan jatkumista. Tämä on huolestuttavaa, Louhelainen sanoo.
Leader-ryhmien EU-kattojärjestö ELARD vahvistaa tiedotteessaan, että Komissio on jättämässä Leader-toiminnan jatkumisen jäsenvaltioiden päätettäväksi.
Suomen Kylät näkee erittäin vakavana uhkana, että yli 4300 aktiiviselta kylältä viedään mahdollisuudet rakentaa hyvää elämää. 1,5 miljoonaa suomalaista asuu maaseudulla. Kausiasukkaita on yli 2 miljoonaa. Kaikesta suomalaisesta yritystoiminnasta n. 30 % toteutuu maaseudulla.
Matto vedetään jalkojen alta
Suomen Kylien Leader-työn kehittämispäällikkö Heli Walls sanoo, että näyttäisi nyt siltä, että matto vedetään jalkojen alta. Komissio on nyt siis poistamassa yli 30 vuotta voimassa olleen korvamerkinnän Leader-rahoitukselta.
Suomen Kylät ry on vahvasti sitä mieltä, että tämä korvamerkintä tulee säilyttää EU-asetuksissa kuten ennenkin.
– Kun Leader-toiminta Suomessa alkoi 1996, Leader-rahoitusta voitiin myöntää kaikista EU-rahastoista. Komission uusi budjettiesitys näyttäisi periaatteessa vahvistavan Leader-toiminnan mahdollisuuksia monirahastoisena toimijana, mutta samalla tässä viedään tärkeä korvamerkitty raha pois, Walls kiteyttää.
Miksi korvamerkintä sitten on tärkeä?
Kaikista Suomen yrityksistä 93 prosenttia on mikroyrityksiä. Niistä iso osa sijaitsee maaseudulla. Leader-ryhmät tukevat sekä uusien yritysten käynnistämistä, että pienten mikroyritysten uuden liiketoiminnan ja tuotteiden kehittämistä.
Komission uudessa budjettiesityksessä yksi neljästä keskeisestä pilarista on maaseudun yrittäjyys. Leader-rahoituksella tulee jatkossakin voida kehittää kaikkien maaseutualueiden elinvoimaa ja yrittäjyyttä.
Leader-rahoitus aktivoi merkittävällä tavalla vapaaehtoistyötä sekä elinkeinotoimintaa paikallisesti ja koko Suomen parhaaksi. Leader on ainoa merkittävä kylien rahoitusväline.
Koko Suomen elinvoima on kokonaisturvallisuutta
Komission rahoitusesitys vahvistaa Euroopan puolustusta ja kokonaisturvallisuutta.
Louhelainen muistuttaa, että aktiiviset paikallisyhteisöt ja koko yhteiskunnan kilpailukykyä vahvistava elinkeinotoiminta maaseudulla on erittäin tärkeä osa yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta.
– Esitetyn rahoituskehyksen puolustus- ja turvallisuusnäkökulmat ovat ehdottomat.
Toimintakykyisillä paikallisyhteisöillä on perustavaa laatua oleva rooli yhteiskunnan henkisen kriisinkestävyyden sekä väestön toimintakyvyn näkökulmasta, Louhelainen sanoo.
Suomen Kylät pitää myös tästä syystä erittäin tärkeänä, että maaseudun kehittämistä ei saa tulevalla kaudella vaarantaa, sillä samalla se vaarantaa kokonaisturvallisuutta.
Lisätiedot:
Suomen Kylät ry
Suvi Louhelainen
toiminnanjohtaja
p. 050 574 5920, suvi.louhelainen@suomenkylat.fi
Heli Walls
Leader-työn kehittämispäällikkö
p. 045 327 1117, heli.walls@suomenkylat.fi
LISÄTIEDOT:
Euroopan komission verkkosivu vuosien 2028-2034 rahoituskehyksestä:
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/eu-budget/long-term-eu-budget/eu-budget-2028-2034_en