Ajankohtaista

Avoimet Kylät -päivä 10 vuotta

Uutiset

Kuva on vuoden 2018 Rekikosken Avoimet Kylät -päivän tapahtumasta Satakunnasta. Kuvaaja: Hanna Ruohola

Taisi olla syksyä 2012, kun tapasimme silloisen Onni kutsuu kylään -hankkeen koordinaattori Krista Tupalan kanssa Satakuntaliiton toimistolla. Sekä minä että Krista olimme aloittaneet kylätyön parissa samoihin aikoihin ja yhteistyöstämme muodostui heti tiivistä. Pohdimme jälleen erilaisia tapoja tuoda esiin Satakunnan upeita kyliä ja edistää sekä maallemuuttoa että kylämatkailua. Syntyi loistava idea: kylien yhteinen avoimien ovien päivä. Päivä, jolloin satakuntalaiset kylät voisivat yksissä tuumin kutsua vierailijoita ja mahdollisia kylälle muuttavia kyläilemään ja tutustumaan kyliin sekä aktiiviseen kylätoimintaan.

Kesäkuussa 2013 vietettiinkin Satakunnan ensimmäistä Avoimet Kylät -päivää. Päivä oli heti menestys ja mukana oli yhteensä 27 kylää, jotka avasivat ovensa vierailijoille.  Päivän aikana oli kesäkahviloita, saunomista, hölkkätapahtumia, kirpputoreja, leikkipuiston avajaiset ja muita upeita tapahtumia. Ensimmäisenä vuonna painotettiin vieraiden mahdollisuutta tutustua kylän myytäviin tontteihin ja rakennuspaikkoihin ja usealla kylällä olikin tonttien esittelyä tai vastaavaa ohjelmaa.

Myös Onni kutsuu kylään -hankkeen toisessa toteutusmaakunnassa Varsinais-Suomessa innostuttiin Avoimet Kylät -päivän konseptista ja päivä päätettiin uusia heti seuraavana vuonna. Päiväksi valikoitui huhtikuun 26. päivä ja mukana oli yhteensä 59 kylää Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta.

Samaan aikaan kerroin – usein ja kovaan ääneen – upeasta Avoimet Kylät -päivästä kaikissa mahdollisissa kylätoimijoiden tapaamisissa. Ilmeisesti oma intoni ja jo mukana järjestelyissä olleiden kollegoideni into oli tarttuvaa, sillä syksyllä 2014 tehtiin kylätoiminnan neuvottelupäivillä yhteinen päätös järjestää Avoimet Kylät -päivä valtakunnallisena 6.6.2015. Samalla päätettiin, että päivän ajankohdaksi vakiinnutetaan kesäkuun toinen lauantai.

Kevään 2015 tein Avoimet Kylät -päivän koordinointia oman toimeni ohella Suomen Kylille ja autoin muiden maakuntien kyläasiamiehiä parhaani mukaan oman maakunnan järjestelyissä ja markkinoinnissa. Päivälle luotiin yhtenäinen ilme Suomen Kylien vanhasta logosta sekä päivien nimestä ja kylille tilattiin yhtenevät tienvarsikyltit opastamaan kävijöitä paikalle. Ensimmäisessä valtakunnallisessa päivässä oli lopulta mukana reilu 400 kylää, 15 eri maakunnassa. Avoimet Kylät -päivän valtakunnallinen konsepti oli syntynyt ja menestystarina alkanut.

Sittemmin Suomen Kylien logon uudistamisen yhteydessä myös Avoimet Kylät -päivän ilmettä on muutettu, erilaisia markkinoinnin keinoja otettu käyttöön ja mikä tärkeintä, kasvatettu edelleen mukana olevien kylien määrää. Pohjimmiltaan päivä on edelleen samanlainen kuin Satakunnassa syksyllä 2012 ideoitu päivä. Avaamme kylien ovet ja toivotamme vierailijat tervetulleiksi tutustumaan upeisiin kyliin sekä kylätoimintaan. Kerromme maailmalle, että kylillä elämä on ihanaa, yhteisöllistä ja tarjoaa jokaiselle jotakin, olit sitten vierailija, kausiasukas tai varsinainen asukas.

Tervetuloa kylille!

Kyläasiamies Hanna Ruohola, SataKylät ry