Suomen Kylät lähestyi kunta- ja aluevaalien alla kaikkia Suomen eduskuntapuolueita muutamalla kysymyksellä. Nyt kerromme millaisia vastauksia kysymyksiin saimme.
Tällä kertaa kysyimme: Millaisin lähipolitiikan keinoin maaseutuasumista voidaan edesauttaa? Ja miten lähipolitiikan keinoin maaseudun elinvoimaa voidaan vahvistaa? Millaisina näette kyläasumisen mahdollisuudet tulevaisuudessa?
Kansallinen Kokoomus
Maaseutualueilla on omat vahvuutensa, joita tulee hyödyntää täysimääräisesti elinvoiman kasvattamiseksi. Maaseutukunnat ovat Suomen huoltovarmuuden sydän. Niissä maatalous, metsätalous ja luonnonvarojen vastuullinen ja innovatiivinen käyttö ovat elinvoiman avain.
Yhteiskunnan energian tarpeen kasvu ja kestävän energiatuotannon kysyntä kannattaa hyödyntää talouden kasvun mahdollistajana. Uusiutuva energia on merkittävä mahdollisuus tuloihin, työhön ja elinvoimaan.
Perussuomalaiset
Muuttopaine asutuskeskuksiin on pitkään jatkunut suunta, jota yhteiskunta voi osaltaan hidastaa, mutta ei pysäyttää. Asutuskeskuksista löytyy päiväkodit, koulut, sairaalat, kaupat ja ravintolat – sekä tietenkin työpaikkoja, opiskelua ja työtä. Maaseudun valtti on näiden puute: hieman verkkaisempi elämänmeno, tilaa ja tarvetta autoilla, omaa rauhaa ja hiljaisuutta, matalakustanteinen ja tilavampi asuminen.
Maaseudulla maatalouden oheen on syntymässä uudenlaista teollisuutta, kuten datahalleja tai tuulienergiaa. Vaikka tämänkaltaiset hankkeet eivät työllistä suoraan monia, ne tuovat kunnille veroeuroja. Julkisten työllisyys- ja yrityspalvelujen siirryttyä kuntien järjestämisvastuulle ehkä parempi paikallisosaaminen ja tietämys alkaa näkyä myös tuloksissa eli työpaikoissa ja investoinneissa.
Suomen Keskusta
Kylät ja maaseutu tarvitsevat kaikenikäisiä ja muutoinkin erilaisia asukkaita. Toimivat ja saavutettavat palvelut – niin julkiset, kaupalliset kuin järjestöjenkin tuottamat – ovat etenkin lapsiperheille tärkeä kriteeri asuinpaikan valinnassa.
Tärkeää on esimerkiksi kehittää kunnissa ja kylissä kouluja ja kirjastoja monikäyttö- ja -toimitiloiksi. Ne kokoavat lähiyhteisöjen ihmisiä yhteen ja mahdollistavat myös erilaisia harrastuksia ihmisille. Ne mahdollistavat lisäksi monelle etätyön, myös kuntien vapaa-ajan asukkaille. Yhteisöllisten tilojen lisäksi tarvitaan liikkuvia palveluita.
Keskusta korostaa lähipalvelujen merkitystä elinvoimalle. Lähipalveluita pitää olla saatavilla jokaisessa kunnassa. Jokaisessa kunnassa tulee olla esimerkiksi vähintään yksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimipiste. Lähipalveluita ovat toimipisteessä annettavat palvelut sekä niitä täydentävät liikkuvat ja sähköiset palvelut.
Kunnan ja alueiden elinkeinopolitiikkaa vahvistaa niiden tiivis ja aktiivinen vuoropuhelu yritysten ja järjestökentän kesken. Näillä on paras tuntuma siihen, kuinka myös maaseudun ja kylien mahdollisuudet ja vahvuudet voidaan hyödyntää elinvoimaksi ja ihmisten hyvinvoinniksi. Jokaisessa kunnassa tulee olla saatavilla yritysneuvontaa. Työllisyystoimen siirtyminen kunnille lähelle kuntalaisia luo uusia mahdollisuuksia puuttua työttömyyden juurisyihin ja edistää työllisyyttä myös maaseudulla asuvien osalta.
Kaavoitus on avain myös maaseutualueiden elinvoiman edistämiseen ja vetovoiman vahvistamiseen. Siinä pitää kuulla alueen asukkaita. Esimerkiksi hajarakentamista voidaan helpottaa purkamalla lainsäädännön ylittävää sääntelyä. Tärkeää on, että kaavoituksessa huomioidaan kaavamääräysten kustannusvaikutukset niin kaavaa laadittaessa kuin siitä päätettäessä.
Tärkeää on, että julkisten hankintojen kriteereissä huomioidaan jatkossakin yritysvaikutukset ja niiltä vaaditaan kotimaiselta tuotannolta vaadittavia ehtoja.
Keskusta näkee kyläasumisen tulevaisuuden positiivisena, vaikka ratkaistavia haasteita ja ongelmia toki on. Tärkein voimavara on kylissä asuvat ihmiset sekä heidän aktiivisuutensa ja osaamisensa. Politiikalla pitää vaikuttaa siihen, että erilaisilla alueilla ja kunnan eri osilla on mahdollisuus kehittyä ja vahvistaa elinvoimaansa.
Suomen Kristillisdemokraatit
Haluamme pitää koko maan asuttuna, elinvoimaisena ja mukana kehityksessä. Etätyö- ja hybridityö sekä etäopiskelu ovat yleistyneet merkittävästi. Ne luovat monenlaisia mahdollisuuksia joustaviin asumisratkaisuihin ja helpottavat elämisen edellytyksiä harvaan asutuilla alueilla. Elinvoimainen maaseutu ja maatalous ovat tärkeä osa huoltovarmuutta ja kansallista identiteettiä. Kuntien on etsittävä uusia keinoja elinvoiman vahvistamiseen ja palveluiden toteuttamiseen. Tarvitaan paikallistuntemukseen perustuvia päätöksiä elinvoimaisuuden kehittämiseksi. Elinkeinopolitiikkaa toteutetaan yhteistyössä eri paikallistoimijoiden kanssa.
Suomen ruotsalainen kansanpuolue
RKP näkee maaseutuasumisen ja elinvoiman vahvistamisen edellyttävän monipuolisia toimia. Kaavoituksessa on mahdollistettava joustavat ja monipuoliset asumisratkaisut, jotka tukevat maaseutuasumisen vetovoimaa. Etätyön yleistyminen on suuri mahdollisuus, ja siksi on panostettava nopeisiin ja luotettaviin tietoliikenneyhteyksiin. Lähipalveluiden, kuten koulujen ja terveydenhuollon, säilyttäminen on olennaista maaseudun houkuttelevuuden ja asukkaiden hyvinvoinnin kannalta.
Yhteisöllisyyden vahvistaminen kyläyhdistysten ja paikallisten suunnitelmien kautta on tärkeää, sillä ne lisäävät alueiden elinvoimaa ja yhteenkuuluvuutta. Ilmastoviisaita energiaratkaisuja, kuten aurinko- ja tuulivoimaa, on myös hyödynnettävä maaseudun kehittämisessä.
Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue
Maaseutuelinkeinojen tutkimus-, kokeilu- ja kehitystoimintaa tulee vahvistaa ja mahdollisia maaseudun monialayrittäjyyden esteitä poistaa.
SDP on esittänyt, että julkiset hankinnat tulee toteuttaa siten, että myös pienillä yrityksillä on aito mahdollisuus osallistua kilpailutuksiin. Kilpailua ja tarjonnan moninaisuutta voidaan lisätä esimerkiksi jakamalla hankintoja osiin, lisäämällä markkinavuoropuhelua, yksinkertaistamalla hankintakriteerejä ja helpottamalla kilpailutuksiin osallistumista ryhmittyminä.
Vasemmistoliitto
Nopea kaupungistuminen on johtanut tilanteeseen, jossa erityisesti maakuntakeskusten ympärillä sijaitsevat harvaan asutut kehyskunnat ovat kärsineet väestömäärän laskusta. Muuttuvasta tilanteesta huolimatta on tärkeää, että sekä valtakunnallinen että paikallinen päätöksenteko tähtää tukemaan myös vähäisemmän väkiluvun alueiden elinvoimaisuutta, palveluiden laatua sekä asukkaiden mahdollisuuksia hyvään elämään.
Muuttuvassa maailmassa kuntien on pystyttävä myös tekemään entistä vahvempaa yhteistyötä palveluiden järjestämisessä toisten kuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Vahvalla keskinäisellä yhteistyöllä voidaan välttää niukkojen resurssien käyttö päällekkäiseen työhön naapurikunnan kanssa, sekä mahdolliset palvelutason heikennykset tai pakkoulkoistukset ja luoda pohja elinvoimaiselle maaseudulle alueiden erityispiirteet huomioiden.
Vihreä liitto
Yksi keskeinen tekijä on saavutettavuus. Tässä keskiössä ovat toimivat liikenneyhteydet, mutta myös toimintavarmat ja riittävät tietoliikenneyhteydet.
Monipaikkaisuus on yksi tulevaisuuden trendi, jonka hyödyt täytyy saada myös alueille. Etätyöskentely voi tuoda mahdollisuuksia myös esimerkiksi osa-aikaiseen yrittäjyyteen. Monipaikkaisuuden yhtenä kulmakivenä tulisi olla kaksoiskuntalaisuuden mahdollistaminen.
Tärkeää on myös, että alueilla tapahtuvan työn ja tuotannon tulee olla kestävää ja kannattavaa, myös maatalouden ja metsätalouden. Viljelijälle tarvitaan reilumpi korvaus työstä ja sekä maa- että metsätaloudessa tuet täytyy korjata tukemaan ympäristölle kestävämpää tuotantoa. Tärkeää on myös pyrkiä varmistamaan ja myös lisäämään elinvoimaa sitä kautta, että myös harvemmin asutuilla seuduilla on mahdollista ja kannattavaa harjoittaa alkutuotannon lisäksi jalostavaa teollisuutta.
Tässä yksi keskeinen tekijä on työvoiman saatavuus. Yksi ratkaisu on työperäinen maahanmuutto. Maahantulijoiden kannustimia jäädä ja työllistyä myös harvemmin asutuille seuduille täytyy parantaa.
Matkailun mahdollisuudet ovat monella alueilla kasvavat. Tuo potentiaali täytyy saada hyödynnettyä.
Puhtaan, uusiutuvan energian mukanaan tuomat mahdollisuudet täytyy saada hyödynnettyä alueilla ja hyötyjen täytyy toteutua myös paikallisesti. Tuulivoiman rakentamisen esteitä alueilla täytyy purkaa. Omavaraisuutta ja riippumattomuutta lisäävä biokaasutuotanto täytyy saada kasvuun. Myös aurinkovoiman kasvua tarvitaan. Samaan aikaan täytyy huolehtia, että uusiutuvan energian hankkeet toteutetaan paikallisia asukkaita kuunnellen ja luontoa kunnioittaen. Tähän tarvitaan esimerkiksi asukkaiden osallistumisen turvaamista ja laajemman alueellisen suunnittelun käyttöönottoa, jotta vältetään elinympäristöjen pirstoutuminen.