Ajankohtaista

Vuoden kylä on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Markkuu

News

Vuoden kylä -tunnustuksen vastaanottivat vas. Riina Rahkila ja Marika Laurila. Kylää kukittivat Suomen Kylien Petri Rinne keskellä ja Esa Aunola

Julkaistu 16.11.2020

Valtakunnalliseksi vuoden kyläksi on valittu Markkuun kylä Pohjois-Pohjanmaalla. Valintaraati vakuuttui kylän vahvasta yhteisöllisyydestä ja aktiivisuudesta lasten ja nuorten toiminnassa. Kylällä on tehty paljon asioita talkoiden voimalla, ja tälle tehdylle vapaaehtoistyölle halutaan myös tunnustuksen myötä antaa kunnia. Kunniamaininnat Vuoden kylä -kilpailussa myönnettiin Vähikkälän kylälle Kanta-Hämeeseen ja Anttilanmäelle Päijät-Hämeeseen.

Vuoden kylä palkittiin poikkeuksellisesti paikan päällä tehdyllä vierailulla. Kyläläiset olivat talkootyön touhussa, kun Suomen Kylien kolmen henkilön delegaatio tuli paikalle yllättäen talkooväen. Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne, viestintäsuunnittelija Anssi Ketonen ja Pohjois-Pohjanmaan Kylien toiminnanjohtaja ja Suomen Kylien varapuheenjohtaja Esa Aunola.

— Me markkuulaiset otamme Vuoden kylä -palkinnon vastaan ilolla ja kiitollisina siitä, että yleishyödyllinen, ihmisten hyvinvoinnin eteen tehtävä vapaaehtoistyö saa näin merkittävän, valtakunnallisen tunnustuksen, kertoo Markuun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Marika Laurila.

— Markkuun menestyksen salaisuus piilee idearikkaissa ihmisissä, aktiiviporukan monipuolisessa osaamisessa, erinomaisissa yhteistyökumppaneissa sekä upeassa ympäristössä. Nämä vahvuudet luovat Mahdollisuuksien Markkuun, joka elää, kehittyy ja vahvistuu, selvittää kyläyhdistyksen sihteeri Riina Rahkila.

Markkuu on noin neljänsadan asukkaan kylä, joka sijaitsee Tyrnävän kunnassa. Kylältä Ouluun on matkaa noin 40 kilometriä. Markkuun Seudun Kyläyhdistys on määrätietoisesti kehittänyt kylän toimintaa ja vahvistanut Markkuun positiivista kyläbrändiä. Valintaraati katsoi, että Markkuussa tehdään esimerkillisesti monipuolista kyläviestintää, jonka kautta tehdään tutuksi kylillä asumista ja nostetaan esille kylän tarjoamia mahdollisuuksia.

— Markkuu ja Tyrnävä ovat maamme lapsirikkainta ja elinvoimaisinta seutua. Koronavuoden maallemuuttobuumia palvelee mm. kylän tonttipörssi. Markkuun esimerkillä voimme kääntää koko maamme elinvoiman jälleen kasvu-uralle. Tulevaisuutemme tehdään paikallisissa yhteisöissä, Suomen kylissä ja kortteleissa, toteaa Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne.

Markkuun kyläläiset olivat talkoilemassa luontopolulle uusia opasteita Suomen Kylien luovuttaessa kiertopalkinnot Markkuun kylälle. Vuoden Kylälle luovutettiin muun muassa Vaihtoehto-Nobel, joka on myönnetty Suomen Kylille vuonna 1992, jolloin palkinto perustui yhdistyksen saavutuksiin maaseudun elvyttämisessä. Lisäksi luovutettiin YK:n ystävien kunniamaininta vuodelta 1995, jolloin kansainvälinen raati palkitsi 50 eri yhteisöä eri puolilta maailmaa työstään yhteisöjensä voimaantumisen hyväksi. Kiertävien palkintojen lisäksi kylälle luovutettiin kunniakirjat.

Kilpailun kunniamaininnat

Kunniamaininnat Vuoden kylä -kilpailussa myönnettiin Vähikkälän kylälle Kanta-Hämeeseen ja Anttilanmäelle Päijät-Hämeeseen. Vähikkälän kylä on ansioitunut myös Suomen älykkäin kylä -kilpailussa, jossa Vähikkälä sijoittui kärkiviisikkoon. Valintaraati piti Vähikkälän uusista ajattelumalleista tapahtumantuottamisessa ja monipuolisesta kulttuuritarjonnasta. Kylän hyvä yhteishenki nousi esille kilpailuhakemuksessa. Kylän valokuituverkon keskuksen sijoittaminen kylätalolle ansaitsee myös erityismaininnan tärkeästä projektista, jonka kautta kyläläisillä on mahdollista tehdä etätyötä luotettavalla verkkoyhteydellä.

Anttilanmäkeä valintaraati piti hyvänä esimerkkinä kaupunginosan yhteisöllisestä toiminnasta. Anttilanmäki edistää esimerkillisesti kestävää elämäntyyliä perinteikkäässä ja historiallisessa ympäristössä. Asukkaiden tekemä jakamistalouskokeilu on hyvä osoitus yhteisöllisyydestä. Lisäksi Anttilanmäen verkkosivut ovat laadukkaat ja sisältöjä päivitetään aktiivisesti.

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain aktiivisen ja innovatiivisen kylän Vuoden kylänä. Valitsemalla Vuoden kylä halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden kylä valitaan joka vuosi. Vuoden kylä -kisassa oli ehdolla yhteensä 16 kylää, jotka on palkittu aiemmin oman maakuntansa vuoden kylänä. Vuoden kylä on valittu vuodesta 1985.

Palkintogaala

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain Vuoden kylän ja ansioituneita maaseututoimijoita. Palkinnot jaetaan tänä vuonna poikkeuksellisesti 9.12. klo 17.00–20.00 etänä toteutettavassa juhlallisessa palkintogaalassa.