Blogi I Petri Rinne
Lähikoulujen lakkautusaalto on viimeisen 30 vuoden aikana vyörynyt sellaisella voimalla, että päätimme nostaa sen pysäyttämisen hallitusohjelmatavoitteidemme ykköseksi.
Lapsiin, nuoriin ja lapsiperheisiin on satsattava, jos haluamme pysäyttää myös koko maamme kestävyysvajetta pahentavan syntyvyyden laskun. Kun jostain palvelusta karsitaan 93 prosenttia kuten maaseudun perusasteen kouluille on tehty, onko kyseessä enää palveluverkon uudistaminen vai lakkautus?
Kun jostain palvelusta karsitaan 93 prosenttia kuten maaseudun perusasteen kouluille on tehty, onko kyseessä enää palveluverkon uudistaminen?
Riemuksemme myös valtioneuvoston asettama Maaseutupolitiikan neuvosto otti asian listalleen maaliskuun kokouksessaan, joka oli viimeinen ministeri Jari Lepän johdolla. Julkilausumassaan Maaseutupolitiikan neuvosto (MANE) edellyttää tulevalta hallitukselta korjausliikkeitä peruskouluverkkopolitiikkaan. MANE esittää peruskoululaisten päivittäisten koulumatkojen keston rajaamista puoleentoista (1,5) tuntiin ja korostaa, että kouluverkon kattavuus, matkojen kesto ja turvallisuus sekä lapsivaikutukset tulee selvittää, ennen kuin esiopetuksen mahdollista laajentamista kaksivuotiseksi voidaan toteuttaa (tämä tarkoittaisi taksikyytirumbaa jo viisivuotiaille!).
Koko Suomen asialla
Muutkin hallitusohjelmatavoitteemme ovat pitkään hiottuja timantteja, kuten tästä sivuiltamme olette voineet lukea ja kannustammekin nyt koko kenttäämme ottamaan alueidenne vastavalitut kansanedustajanne koolle niiden tiimoilta. Olemme koko Suomen asialla eli tavoitteiden täytyy kiinnostaa myös kortteleista valittuja edustajia. Eduskunnassa aloittaa peräti 83 uutta edustajaa ja heillä saattaa olla paikkaamista paikalliskehittämisen oppimäärässä.
Päivää ennen hallituksen kaatumista istuimme Keskusta-ryhmän vieraana eduskunnassa Maaseutupolitiikan neuvoston tiimoilta. Kokenut, maa- ja metsätalousministerinäkin toiminut Sirkka-Liisa Anttila arveli ilmastonmuutoksen nousevan sellaiseksi teemaksi, jota kautta uusi hallitus ja koko Suomi alkavat nähdä maaseudun arvon uudella tavalla. Meidän on puhuttava myös niistä teemoista, jotka kiinnostavat kaupungeissa, sillä maaseudun tulevaisuus riippuu kasvavassa määrin kaupunkilaisten tai ehkä paremmin sanottuna monipaikkaisten tekemistä valinnoista kulutuksensa ja vapaa-aikansa suhteen. Lue toukokuun alun Maaseudun Tulevaisuuden metsänomistajanumeron liitteestä lisää, kuinka paikalliskehittäjät ryhtyvät hiiltä sitomaan!
Petri Rinne
Puheenjohtaja
Suomen Kylät ry
Kirjoitus on julkaistu alun perin Suomen Kylät ry:n uutiskirjeessä