Ajankohtaista

Kökkä, talakoot, talakoustaminen – vapaaehtoistyössä ollaan hyvinvointivaltion ytimessä

Blogi

On tullut aika nostaa hattua ja kiittää teitä, hyvä talkooväki!

Leader-ryhmien rahoittamissa hankkeissa on vuosina 2014-2021 tehty talkoita yhteensä reilut 2,6 miljoona tuntia. Työn rahallinen arvo kohoaa yli 55 miljoonaan euroon, kun mukana on myös konetyötä. Puhutaan merkittävästä omaehtoisesta panostuksesta paikkakuntien kehittämiseen. Ja ehei, tämä ei ole hatusta vedettyä! Leader-hankkeissa jokainen talkootunti on talkoolaisen omalla allekirjoituksella varmennettu. On tehty kökkää ja talakoustettu, ympäri maan kukin tavallaan.

Kunnille tällainen toimintatapa, jossa yhdistyvät julkinen rahoitus ja vapaaehtoistoiminnan panos, on valtavan kustannustehokasta. Leader-rahoituksella on selvää vipuvaikutusta aluetalouteen. Viimeisimmässä Leader-toiminnan arvioinnin loppuraportissa asian ydin on erinomaisesti tiivistetty:

“Leader-toimintatavan suurin lisäarvo syntyy lähituntumasta ja paikallistuntemuksesta sekä resurssien mobilisoinnista yhdessä sovittujen tavoitteiden suuntaan. Leader-toimintatapa vahvistaa paikallisen kehittämisen omistajuutta ja juurruttaa ohjelmaperusteista kehittämistoimintaa. Leader-ryhmät luovat sosiaalista pääomaa, liimaa, joka verkottaa toimijoita.” (MDI ja Ruralia-instituutti, MMM 2019)

SOSTE ry:n mukaan useat tutkimukset osoittavat, että vapaaehtoisuus lisää sekä vapaaehtoistoiminnan kohteen että sen tekijän hyvinvointia. Kun talkoillaan, voimaantuvat ihmiset ja yhteisöt, ja siinä sivussa saadaan kylätalot kuntoon, rakennetaan uusia liikuntapaikkoja ja retkikohteita sekä kunnostetaan maisemia. Ja tuhatta muuta asiaa!

Voi myös perustellusti väittää, että vapaaehtoistoiminnan yhteiskunnallinen merkitys on kokoaan suurempaa. Pohjoismaisissa demokratioissa vapaaehtoisuus on aina liittynyt tasa-arvoiseen ja vapaaseen ihmiskäsitykseen sekä demokraattiseen yhteiskunta-ajatteluun. Kulunut kevät on osoittanut karmaisevalla tavalla, kuinka merkittävästä asiasta on kyse. Hyökkäyssotaa Ukrainaan on Venäjällä edeltänyt pitkällinen maaperän valmistelu: kansalaisyhteiskunta on kuristettu, sananvapaus käytännössä lopetettu ja kansa peloteltu apaattiseksi jo hyvissä ajoin ennen varsinaista hyökkäystä (HS pääkirjoitus 6.3.).

Talkoilla tehdään Suomessa niin paikallisia täsmäiskuja kuin isoja tapahtumiakin. Juuri käynnistyneet Jääkiekon MM-kisat alkoivat kiitoksella kaikille vapaaehtoistyötä tehneille, joita ilman kisoja ei olisi ollut mahdollista järjestää. Ollaan siis isosti ylpeitä tästä syvään juurtuneesta voimastamme, ja muistetaan kiittää ja huomioida omia talkoolaisiamme. Suomen Kylät ry toteuttaa touko-kesäkuun aikana valtakunnallisen viestintäkampanjan talkootyön merkityksestä ja tuloksista Leader-toiminnassa. Kampanjalla nostamme näkyväksi tätä mittaamattoman arvokasta työtä yhteisen hyvän eteen.

 

Heli Walls
Leader-työn kehittämispäällikkö