Ajankohtaista

Kylien lumo ja elämänmeno kutsuvat tutustumaan Kylälle asumaan-illoissa

Blogi

Oletko koskaan miettinyt, mikä ihme pienellä kylällä tai väljemmällä maaseudulla asumisessa viehättää? Tai ehkä olet jo kuullut kylien kutsun ja etsit hakuilmoituksista sitä oikeaa kotia, mökkiä tai unelmien kunnostuskohdetta? Voit olla myös kyläläinen, joka painii vapaaehtoistyön haasteiden kanssa ja miettii, miten omaa kylää ja sen palveluita voisi kehittää ja markkinoida niin, että uusiakin asukkaita löytäisi kotiin kylälle.

 

Lähde kotisohvalta käsin lähimatkalle kyliin!

 

Kylälle asumaan-illat on kehitetty kaikkia teitä varten, jotka olette kiinnostuneita kylien elämästä ja siitä uskomattoman monipuolisesta toiminnasta, jota pienistä paikallisyhteisöistä löytyy. Illat ovat parituntinen kierros kunkin maakunnan kyliin. Jokaisessa illassa tutustutaan 3-4 kylään tai pieneen kuntaan. Kylien omat asukkaat ja aktiivit ovat koonneet katsojia varten esitysmuotoon oman kylänsä parhaat palat, kuvat, ja videot. Esitysten kautta katsojalle aukeaa paikallisin silmin koettu kylä ja kaikki se, mikä tekee kylästä hyvän paikan elää tai viettää vapaa-aikaansa. Myös lähimatkailija löytää näistä illoista muistilapun täydeltä käyntikohteita aina paikallisten suosittelemista ravintoloista vähemmän tunnettuihin nähtävyyksiin ja rakkaudella ylläpidettyihin retkeily- ja liikuntapaikkoihin.

Idea Kylälle asumaan-illoista on Pohjois-Savon Kylien kyläasiamies Merja Kaijan käsialaa. Teamsin välityksellä järjestetyt etäillat ovat olleet erittäin suosittuja ja niitä on pidetty tähän mennessä jo Lapissa, Kanta-Hämeessä, Pohjois-Savossa, Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Keskiviikkona 15.9. klo 18 vierailemme etänä Päijät-Hämeen kylillä (ilmoittautudu katsojaksi täällä) ja keskiviikkona 13.10. Pirkanmaalla (ilmoittaudu katsojaksi täällä).

 

Kaupunkiasumiseen tottunut saattaa totaalisesti yllättyä vastauksesta, jonka saa kysyessään, “että mitäs teillä täällä kylillä voi tehdä tai harrastaa..”

 

Kaunis punainen talo valkoiselta terassilta järven ääreltä kuvattuna

Kylillä eletään hyvää elämää

—  Niesi kulkee vain vastavirtaan Lapissa, ei tyhjene vaan kasvaa,

Näin kerrotaan Niesin kyläyhdistyksestä, joka esittäytyi ensimmäisessä iltatapahtumassamme Lapin maakunnassa 14.4. Rovaniemen alueella Niesin kylällä asukkaat tekevät viihtyvyyden edistämiseksi työtä myös järvien, kalajokien ja maisemanhoidon hyväksi sekä tavoittelevat valokuidun vetämistä kylälle. Sekä Niesin postikorttimaisen kauniissa maisemissa että pohjoisempana, Kittilässä ja Kolarissa sijaitsevalla Ylläsjärven kylällä viihtyy kasvavan vakituisten kyläläisten joukon lisäksi myös moni vapaa-ajanasuja.  

— Kyläämme on muuttanut viime vuosina uusia asukkaita ja he ovat olleet ratkaisuunsa niin tyytyväisiä, että halusimme kertoa muillekin, kuinka hieno paikka Ylläsjärvi on asua ja elää, kerrotaan Ylläsjärven kyläyhdistyksestä. Mukana Lapin illassa oli myös Sallassa sijaitseva Kursun kylä, jossa on niin ikään hyvin aktiivista kylätoimintaa, tapahtumia, menoa ja meininkiä.

 

Tällaisia kylätarinoita Suomessa on satoja, ellei tuhansia. Suomen Kylien viimevuotisen arvion mukaan virallisia tai epävirallisia kyläyhdistyksiä on koko maassa noin 3400 ja kylätoimikuntia noin 600. Vapaaehtoistyön laskennallinen määrä kylätoiminnassa onkin arvioidemme mukaan huikea, yli 5 000 000 tuntia vuodessa! Tällä työllä pidetään kylillä yllä yhteisiä palveluita ja kehitetään uusia sellaista tahtia, että kaupunkilainen saattaa totaalisesti yllättyä kysyessään, mitäs teillä täällä kylillä voi harrastaa. Tule mukaan seuraamaan Kylälle asumaan-iltoja ja takaamme, että yllätyt siitä, miten paljon kylillä tapahtuu!

 

Varoitus: Iltoihin osallistuminen saattaa herättää kaipuun kylille ja mieliteon muuttaa maalle. Ensiapuna voit tutustua Kylälle asumaan-esittelyihin Suomen Kylien maalleasumaan.fi-sivustolla.

Kaikki tulevat Kylälle asumaan-illat ja niiden ilmoittautumislomakkeet löydät myös Facebookista

 

Vuoden 2021 Kylälle asumaan-kiertue:

 • 14.4.  Lappi
 • 28.4. Kanta-Häme
 • 12.5.  Pohjois-Savo
 • 9.6.   Keski-Suomi
 • 31.8.  Pohjois-Pohjanmaa
 • 15.9.  Päijät-Häme
 • 13.10. Pirkanmaa
 • 27.10. Etelä-Karjala
 • 10.11. Etelä-Savo
 • 24.11. Etelä-Pohjanmaa
 • 15.12. Pohjois-Karjala

Kylälle asumaan -illat