Ajankohtaista

Ahvenanmaan maaseutua kehitetään vahvassa yhteistyössä

Uutiset

Suomen Kylät ry:n tiimi tutustui ahvenanmaalaisen maaseudun kehittämiseen ja paikalliseen Leader-ryhmän toimintaan joulukuisella vierailullaan. Samalla päästiin keskustelemaan EU:n tulevan ohjelmakauden valmistelusta ja siitä, kuinka 30 000 asukkaan maakunnassa yhteistyöverkostot ovat poikkeuksellisen tiiviit.

Tulevalla ohjelmakaudella yhteinen maaseutuohjelma

Tähän asti Ahvenanmaa ja sen ainoa Leader-ryhmä Leader Åland eivät ole kuuluneet samaan maaseudun kehittämisohjelmaan kuin Manner-Suomi, mutta tulevalla EU:n ohjelmakaudella 2021-27 maaseutuohjelma tulee kattamaan myös Ahvenanmaan. Leader Ålandin kannalta tämä tarkoittaa muutoksia rahoitukseen ja sen rakenteeseen, joka on tähän asti ollut eri kuin Manner-Suomessa toimivilla Leader-ryhmillä.

Seuraavaa ohjelmakautta valmisteltaessa Suomen Kylät ry on sitoutunut ajamaan koko Suomen maaseutua, sekä Manner-Suomessa että saaristossa ja Ahvenanmaalla Leader-toiminnan piiriin.

– Samaan aikaan kun Leader-toiminnan hyviä tuloksia kiitellään nyt kaikkialla, tulevan ohjelmakauden valmistelussa Leader-toiminnan jatkuminen kaikilla Suomen maaseutualueilla on uhattuna. Alueita ei tule jättää Leader-rahoituksen ulkopuolelle. Kylät ja pienyrittäjät tarvitsevat jatkossakin yhteistoiminnan alustan ja tuen, toteaa Leader-asiamies Heli Walls.

Suomen Kylät ry:n delegaatio tapasi Leader Ålandin toiminnanjohtajan Alexandra De Haasin (kuvassa vasemmalla) Leader-ryhmän toimistolla Jomalassa.
Yhteistyö siivittää maaseudun elinvoimaa

Yksi Ahvenenmaan vetonauloista on syksyisin järjestettävät Sadonkorjuujuhlat, joiden aikana maaseudulla järjestetään erilaisia tapahtumia ja useat tilat avaavat ovensa. Mannersuomalaisittain ajateltuna sadonkorjuuviikonloppu on yhdistelmä Avoimet kylät – ja Osta tilalta -päiviä, jotka kutsuvat tutustumaan maaseutuun ja sen elämään. Avoimet kylät -päivän kehittämiseen saatiinkin paljon ideoita ahvenanmaalaisilta kollegoilta.

Maaseudun kehittämisessä Ahvenanmaan saarimaisuus näyttäytyi vahvuutena: kun meri asettaa rajat, olosuhteet ohjaavat tiiviiseen yhteistyöhön toimijoiden välillä. Esimerkki maaseudun kehittäjien yhteistyöstä on maaseudulla sijaitseva Landsbygdscentrum, jossa työskentelee 25 työntekijää maaseudulla toimivista eri organisaatioista.

Maaseudun kehittäjien keskus Landsbygdscentrum sijaitsee nimensä mukaisesti maaseudulla.