Ajankohtaista

Arto Pirttilahti ehdolla Suomen Kylät ry:n puheenjohtajaksi

Uutiset

Suomen Kylät ry:n syyskokouksessa 30.11. tulee valittavaksi järjestölle uusi puheenjohtaja kausille 2024–2025. Ehdokkaita voi esittää vielä syyskokouksessakin, mutta ennakkoon ehdokkaaksi ilmoittautuville tarjotaan mahdollisuus tavata jäsenjärjestöt jo ennen syyskokousta. Lisäksi esittelemme puheenjohtajaehdokkaat verkkosivuillamme ja sosiaalisen median kanavissa. Tässä esittelyssä Arto Pirttilahti.

Hei, olen Arto Pirttilahti agrologi ja ex-senaattori Mänttä-Vilppulasta Pohjaslahden kylästä. Vaimoni Eijan kanssa asumme kotitilallani Niemelässä. Aikuiset lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. Olen ollut aktiiviviljelijä aiemmin ja tilalla olen kasvattanut mm. luomumansikkaa. Tällä hetkellä tilan pellot ovat vuokrattu muualle ja itse teen jokin verran metsätöitä. Eija käy töissä Pirkanmaan Taitokeskuksessa Orivedellä.

Paikallisen Pohjaslahden kylän toiminnassa olen ollut aktiivinen eri tehtävissä 70-luvun lopulta alkaen. Olen ollut puuhamiehenä ja perustamassa mm. Pohjaslahdelle urheiluseuraa, vesiosuuskuntaa, kylätaloyhdistystä ja valokuituverkkoa. Olin vetämässä myös useita kehittämishankkeita mm. kylätalon kunnostus- ja valaistun hiihtoladun rakentamishankkeita. Tälläkin hetkellä olen yhdistysten toiminnassa mukana ja apumiehenä mm. Pohjaslahden metsäiltamien järjestämisessä. Pohjaslahden aktiivinen toiminta palkittiin Pirkanmaan vuoden kylänä 2009 ja tänä vuonna saimme kunniamaininnan Palelluksen näkötornin rakentamisesta.

Valmistuttuani agrologiksi Mustialasta vuonna 1988 työpaikkani ovat olleet Luhangassa ja Juupajoen kunnissa maataloussihteerin ja Virtain kaupungissa maaseutuasiamiehen tehtävät. EU:hun liittymisen jälkeen vastasin ensin kolmen kunnan seututyöstä seutuasiamiehenä ja vuodesta 2000 vuoteen 2011 Ylä-Pirkanmaan seutuyhdistyksen toiminnasta toiminnanjohtajana. Parhaimmillaan johdin 11 projektipäällikön toimintaa. ”Seutuveijarina” olin perustamassa Ylä-Pirkanmaalle mm. POKO ry:tä ja Vihreä Sydän matkailu oy:tä. Pienen aikaa olin POKO ry:n ensimmäinen toiminnanjohtaja.

Eduskunnassa olin töissä ensimmäisen kerran ke. Jaana Ylä-Monosen avustajana vuonna 1999. Vuonna 2011 pääsin itse eduskuntaan ja toimin kolme kautta eli 12 vuotta kansanedustajana. Minulla on monipuolinen kokemus kahdeksasta eri valiokunnasta, viimeisenä kautena olin mm. vähän aikaa ympäristövaliokunnan puheenjohtajana ja talous- ja valtiovarainvaliokunnan varapuheenjohtajana. Valtiovarainvaliokunnassa olin ohjaamassa jakovaroja mm. Suomen Kylät ry:lle, muille maaseuduntoimijoille ja useille kyläteille kahden kauden ajan. Olin mukana eduskunnan kylätoimintaverkostossa ja sen varapuheenjohtaja sekä Suomen Sopimuspalokuntien yhteistyöryhmässä ollen sen puheenjohtaja.

Paikallis- ja maakuntapolitiikassa olen ollut mukana vuodesta 2009 lähtien mm. Mänttä-Vilppulan kaupungin valtuustossa ja sen puheenjohtaja olen edelleen sekä Pirkanmaan liiton maakuntavaltuustossa. Keskustan Pirkanmaa piirin puheenjohtaja olin vuosina 2007–2009. Minut valittiin uudelleen ensi vuodeksi 2024 piirin puheenjohtajaksi.

Yhdistystoiminnassa valtakunnantasolla olen ollut mm. Suomen Sopimuspalokuntaliiton puheenjohtajana kolme vuotta ja 4H-valtuutettuna toimin edelleen. Olin myös 4H:n Pirkanmaan alueyhdistyksen puheenjohtaja. Taito-Pirkanmaan ry/Oy:n hallituksen puheenjohtaja olin kymmenisen vuotta. Tällä hetkellä olen POKO ry:n puheenjohtaja.

Harrastan vanhoja ajoneuvoja ja luonnossa liikkumista eri tavoin. Olin myös perustamassa Ylä-Pirkanmaa Mobilisti ry:tä ja olen laskuvarjojääkärikillan jäsen. Sotilasarvoltani olen reservin sotilasmestari.

Haen Suomen Kylät ry:n puheenjohtajaksi, koska tunnen paloa paikallisen kehittämiseen ja aluekehittämiseen. Minulla on hyvät verkostot kautta Suomen eri toimijoihin sekä päätöksentekijöihin. Toisin ne mielelläni yhdistyksen käyttöön. Toisin myös hanke- ja toimintakokemusta sekä talouden ja hallinnon näkemyksiä sekä osaamista.

Olen yhteistyön rakentaja, jolla on aluekehittäjän sydän. Tunnen kylätoiminnan haasteita mm. väen vähentyminen ja vanhentuminen sekä palveluverkon supistuminen. Haasteena on myös toiminnan rahoitus, jos hallituksen kaavailemat leikkaukset toteutuvat mm. Leader-toiminnan osalta. Yhdessä hallituksen, henkilöstön ja jäsenistön kanssa löytyvät varmasti toiminnan kehittämislinjat ja niille myös kehittämishankkeet.

Arto Pirttilahti

Suomen Kylät ry:n syyskokous pidetään torstaina 30.11.2023 klo 14.00 Meeting Park Kluuvissa, kokoustila Pallas (Kluuvikatu 7, 00100 Helsinki). Kokouskahvit tarjoillaan klo 13.30 alkaen. Kokoukseen on mahdollista osallistua etäyhteydellä. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat. Lisätietoja täältä.