Pyhiinvaellusreitti kiinnostaa kulttuurimatkailijoita laajemminkin
Kahdeksan Leader-ryhmän rahoittamassa hankkeessa on valmisteltu pohjoismaisen Pyhän Olavin pyhiinvaellusreitistön jatkamista Manner-Suomeen. Trondheimiin päättyvä Euroopan neuvoston sertifioima kulttuurireitti kulkee Turun saaristoon, ja nyt päätyvässä hankkeessa reittiä on valmisteltu Turun ja Savonlinnan välille. Valmistellun reitin odotetaan kiinnostavan kulttuurimatkailijoita laajemminkin.
Manner-Suomen poikki kulkeva pyhiinvaellusreitti yhdistää Pyhälle Olaville pyhitettyjä kohteita reitiksi, jonka varrelta löytyy nähtävää kulttuurista, historiasta, luonnosta, pyhiinvaelluksesta tai vaikka suomalaisuudesta kiinnostuneelle kulkijalle. Olemassa olevan reitistön jatkeena ja eurooppalaisen kulttuurireitistön osana uudella reittiosuudella on valmis brändi ja potentiaalia kansainvälisille markkinoille.
Laaja merkitys matkailun ja elinvoiman kannalta
Suomen poikki kulkeva reitti on linjattu siten, että mahdollisten majapaikkojen väliin jäävä matka on korkeintaan 20 kilometriä, siis kävelymatkan verran. Pyhiinvaellusharrastajien ja reittimatkailijoiden palvelemisen ohella reitillä laajempi merkitys matkailun ja paikallisen elinvoiman kannalta:
-Kaikenlainen hiljentyminen ja luontomatkailu ovat nouseva trendi. Reitin on tarkoitus tavoittaa matkailijoita tarjoamalla mahdollisuus suomalaisella maaseudulla liikkumiseen, myös sesongin ulkopuolella. Tämä mahdollistaa paikallisten palveluiden kehittämisen, tuotteistamisen ja lisäämisen, kertaa Pyhän Olavin Mannerreitti -hanketta vetänyt Sami Tantarimäki Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.
Reittiä valmisteleva hanke on verkottanut eri toimijoita paikallisesti ja alueellisesti: mukana on ollut paikallisia aktiiveja, matkailuyrittäjiä, seurakuntia, kuntia ja muiden reitistöjen edustajia. Yhteistyötä on tehty myös kansalliseen kulttuurimatkailun edistämiseen kytkeytyen. Matkailun kannalta reittiajatus on houkutteleva: samanlaisista kohteista kiinnostunut voi kiertää helposti useita kohteita.
-Reitin suunnitteleminen oli sikäli haastavaa, että se on tarkoitettu eri intresseillä kulkeville matkailijoille. Osa haluaa reitin kulkevan mahdollisimman hiljaisia teitä, jotta hiljentyminen olisi mahdollista. Toisaalta olisi monella tapaa hyvä saada reitin varrelle mahdollisimman paljon nähtävää, summaa Tantarimäki.
-Ongelma on pelkästään positiivinen, sillä paikallisilla toimijoilla on mahdollisuus kytkeä reittiin olemassa olevia nähtävyyksiä sekä kehittää täysin uusia juttuja.
Päätösseminaari avaa reitistön merkitystä eri näkökulmista
Pyhän Olavin Mannerreitti odottaa vielä hyväksyntää viralliseksi Olavin reitiksi. Reitin linjaus on tehty ja seuraavaksi valmistellaan sen merkitsemistä. Reittiosuudet pääkohteineen löytyvät hankkeen sivuilta. Hankkeen päättyessä reitin kehittämistä jatkaa Olavsleder i Finland rf – Olavinreitit Suomessa ry yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa.
Mannerreitin valmistelleen hankkeen päätösseminaari pidetään 11.12. Savonlinnassa. Seminaari avaa reittihankkeen taustaa ja mahdollisuuksia laajemmin, ja se on seurattavissa myös etänä.
Tavoite on, että nyt valmisteltu mannerreitti saadaan hyväksytettyä osaksi virallista kulttuurireittiä muutaman vuoden sisällä.
>> Päätösseminaarin tiedot ja ohjelma <<
>> Päätösseminaarin tallenne <<
Tausta:
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 rahoitettu Pyhän Olavin mannerreitti -hanke kulkee kahdeksan Leader-ryhmän alueella, jotka ovat Varsin Hyvä ry, Varsinais-Suomen Jokivarsikumppanit ry, Ravakka ry, Karhuseutu ry, Joutsentenreitti ry, Linnaseutu ry, Päijänne-Leader ry ja Veej’jakaja ry. Reitin kiintopisteinä toimivat Pyhän Olavin kirkot Lemussa (Masku), Yläneellä (Pöytyä), Kalannissa (Uusikaupunki), Ulvilassa, Tyrväällä (Sastamala), Kalvolassa (Hämeenlinna) ja Sysmässä.
Eurooppalaiseen pyhiinvaellus- ja kulttuurireitistöön liittyminen tukee matkailuelinkeinoa mahdollistaen työtä ja palveluita myös suomalaiselle maaseudulle. Valmiilla Pyhän Olavin reitillä tulee olemaan käytössään sekä yhtenevät logot ja opasteet, että kansainvälinen yhteistyö ja tunnettuus.
Helmikuussa 2018 alussa perustettiin uusi kaksikielinen yhdistys Suomen ja Ahvenanmaan Olavinreittien hallinnoimiseksi. Olavsleder i Finland rf – Suomen Olavinreitit ry liittyy pohjoismaiseen Olavinreittien Association of St Olav’s Ways -verkostoon. Suomen Kylät ry on yhdistyksen jäsen.