Ajankohtaista

Käytännön ilmastoteot lähtevät yhteisöistä

Uutiset

Ilmastoviisaassa kaupunkisuunnittelussa asukkaat ideoivat ratkaisut itse. Kun asukkaat saavat päättää rahoituksen käytöstä, ilmastotoimiin sitoutuminen on helpompaa.

Leader-rahoituksella energiatehokkaaksi remontoitu entinen kyläkoulu Paimenenmäki on nykyisin kyläyhteisön käytössä. Kuva: Varsinais-Suomen Kylät ry

Maaseudulla yhteisön ideoita rahoittava Leader-toiminta on mahdollistanut kokoontumispaikoille monet aurinkopaneelit, ilmalämpöpumput ja keräyspisteet. Samanlainen rahoitusmalli mahdollistaisi asukaslähtöisen kehittämisen myös kaupungeissa: miten olisi hiilineutraali kaupunginosa, joka ei syntyisi valtuustosta käsin ohjattuna vaan asukkaiden oma-aloitteisuuden innoittamana?

Arjen teot kuten kimppakyydit, kierrätys ja energiatehokkuus toteutuvat parhaiten silloin, kun idea niihin lähtee asukkailta itseltään. Paikalliskehittäjien järjestönä Suomen Kylät ry haluaa tuoda maaseudulla toimivaksi todettuja käytäntöjä myös kaupunginosiin:

“Jos kyläläiset haluavat tehdä kylästään hiilineutraalin, he voivat saada Leader-rahoitusta esimerkiksi oman energian tuottamiseen. Kun ihmisten halu toimia ilmaston hyväksi kasvaa, on selvää, omaehtoista rahoitusta tarvitaan myös kaupungeissa, jotta asukkaat voivat toteuttaa yhteisiä ilmastotavoitteita”, sanoo Leader-asiamies Heli Walls Suomen Kylät ry:stä.

Teksti on julkaistu alunperin Talouselämän välissä ilmestyneessä Elinvoimainen Suomi -liitelehdessä 29.3.2019. Lue alkuperäinen teksti tästä.