Valtakunnallisen, kaikille avoimen Kyläillään!-kirjoituskilpailun tulokset ovat ratkenneet. Pääpalkinnon 5 000 euroa sai kälviäläinen eläkkeellä oleva maatilan emäntä Heleena Lassila. Voittoisa teksti kuvaa lauantaista saunareissua serkkulaan pienen tytön näkökulmasta. Tavallisentuntuisen tapauksen tunnelmallisuus ja tarkka ajankuva viehätti tuomaristoa. ”Kertomus on kyläilyn ideaali, jollaisen me kaikki haluamme kokea joskus”, toteaa raati perusteluissaan.
Toiselle, jaetulle sijalle 500 euron palkinnoin tulivat Ali Ahovaara Ilmajoelta, Eemeli Hakoköngäs Helsingistä, Nina Harjunpää Seinäjoelta, Mia Keurulainen Helsingistä, Hanna Laakkonen Haapajärveltä ja Kaija Pullinen Hyvinkäältä.
Kunniamaininnan tekstistään sai viisi kirjoittajaa: Pilvi Drews Vantaalta, Kai Käkelä Lahdesta, Kari Lyytikäinen Nokialta, Johanna Tornberg Ylivieskasta ja Konsta Tourunen Laukaasta.
Katso palkitut tekstit ja perustelut niiden valinnalle tästä.
Tuomaristo painotti omaäänisyyttä
Tuomaristo painotti valinnoissaan kirjoitusten omaäänisyyttä, koskettavuutta, vilpittömyyttä ja samastuttavuutta sekä kerronnan elävyyttä. Runsas palkittujen ja kunniamainintojen määrä heijastaa kilpailun runsasta osanottoa ja tasoa. Päätöksissään tuomaristo oli yksimielinen.
Tuomaristoon kuuluivat Maaseudun Sivistysliiton puheenjohtaja Pekka Perttula, arkistotutkija Marja–Leena Jalava Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta, kirjailija OlliJalonen, kustantaja Johanna Korhonen Maahenki–kustantamosta, toimittaja Jaana Kosunen Siskot ja Simot –yhteisöstä, Juha Kuisma Suomen Kylistä, järjestöneuvos Jukka Salminen Eläkeliitosta sekä toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo Suomen Kotiseutuliitosta.
Katso tästä tuomariston lausunto
Millaisia tekstejä?
Kilpailun tekstit vievät 50-luvulle lapsuuden kylämaisemiin, nykypäivän lähiöihin, mummolaan, mökille, yllätysvierailuille tai huolellisesti suunniteltujen vierailujen rituaaleihin. Sosiaalisista eroista, sukujen ja naapurustojen ristiriidoista ja ihmissuhteiden kiemuroista saadaan myös eläviä välähdyksiä
Aineistossa painottuvat tosipohjaiset muistelutekstit. Tarinoista monet sijoittuvat maaseudulle. Osa kirjoituksista kuvaa yksittäistä mieleen jäänyttä tai tyypillistä kyläilytapausta, osa kyläilyn tapoja yleisemmin ja pidemmältäkin ajalta. Käännekohtana kyläilyn perinteissä näyttäytyy television tulo ja nykypäivään sijoittuvissa teksteissä myös sosiaalinen media.
Kirjoituskilpailu innosti mukaan 726 kirjoittajaa 846 tekstillä. Kirjoittajia oli kaikkialta Suomesta. Ikänsä ilmoittaneiden haarukka ylsi 11-vuotiaasta 97-vuotiaaseen.
Kirjoituskilpailun järjestivät Maaseudun Sivistysliitto, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kylät ry, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto, Siskot ja Simot -yhteisö sekä Maahenki-kustantamo. Kirjoitukset on talletettu SKS:n arkistoon.
Käykää peremmälle! Kirjoituksia kyläilystä -kirja
Kilpailun parhaimmistosta on julkaistu 32 tarinaa sisältävä kirja Käykää peremmälle! Kirjoituksia kyläilystä. Kirjan on toimittanut Lauri Oino ja kustantanut Maahenki Oy. Kirja käsittelee eri näkökulmista suomalaisten kyläilymuistoja. Niiden skaala ulottuu lämpimän hauskoista kohtaamisista karmiviin sosiaalisiin katastrofeihin. Väliin mahtuu myös kuihtunutta rituaalia, yksinäisyyttä ja suurta jälleennäkemisen iloa.
Käykää peremmälle! Kirjoituksia kyläilystä on Lauri Oinon toimittama antologia, jossa julkaistaan Kyläillään-kirjoituskilpailun parhaimmistoa. Antologian tekstit ovat mehevää luettavaa eri-ikäisiltä kirjoittajilta eri puolilta Suomea. Tarinoissa elävät mummolareissut ja mökkivierailut, ilolla tai kauhulla vastaanotetut yllätysvieraat, nuukat tai tylyt isäntäväet, huimat persoonat ja merkilliset sattumukset. Tekstit houkuttavat lukijan muistamaan myös omat kyläilynsä. Mutta kuinka kyläilyn käy some-maailmassa?
Käykää peremmälle! Kirjoituksia kyläilystä (Maahenki 2019)
Toim. Lauri Oino. 32 tarinaa. 224 sivua.
ISBN 978-952-301-175-5
Hinta: 24,90 euroa
Kirjan voi tilata esimerkiksi Maahengen verkkokaupasta.