Ajankohtaista

Suomalaiset maaseutukehittäjät avaavat eurooppalaista yhteistyötä Kiinaan

Uutiset

Suurten tuloerojen Kiinassa etsitään uutta mallia maaseudun kehittämiseen, ja eurooppalainen osaaminen kiinnostaa. Presidentti Xi Jinpingin tavoitteena on kytkeä maaseudun ja maatalouden uudistaminen Kiinan kansalliseen modernisaatioprojektiin. Kiinassa vieraillutta asiantuntijaryhmää johtava Petri Rinne arvioi, että tulevina vuosina kiinalaiset turisti- ja investointivirrat myös suomalaiselle maaseudulle tulevat edelleen kasvamaan.

Ryhmä eurooppalaisia maaseudun kehittäjiä teki toisen vierailunsa Kiinaan viime viikolla. Tavoitteena on vaihtaa hyviä maaseudun kehittämiskäytäntöjä ja luoda uutta yhteistyötä EU:n ja Kiinan maaseutualueiden välille. Yhteistyösopimus EU:n Leader-ryhmien kattojärjestön ELARDin ja Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön alaisen, kansainvälisestä asiantuntijavaihdosta vastaavan SAFEAn välillä allekirjoitettiin viime keväänä. Se on ensimmäinen ulkomaisen toimijan Kiinan keskushallinnon kanssa solmima sopimus koskien presidentti Xi Jinpingin maaseudun kehittämisaloitetta.

1,4 miljardin asukkaan Kiinan on ennustettu nousevan maailman suurimmaksi taloudeksi ohi Yhdysvaltojen vuoteen 2030 mennessä. 500 miljoonan asukkaan EU on Kiinalle sopivan kokoinen ja korkean osaamisensa vuoksi kiinnostava kumppani. Kiinassa vierailleessa 13 hengen delegaatiossa oli vahva suomalaisedustus, sillä paikalliskehittämisosaamisemme on maailmalla arvostettua.

– Maaseudun kehittämisessä on huikea yhteistyöpotentiaali suomalaisille ja eurooppalaisille toimijoille, sillä Kiinan maaseutu on vielä verraten kehittymätöntä ja tuloerot kaupunkiväestöön verrattuna suuret. Kun kiinalaiset turisti- ja investointivirrat Suomeen kasvavat, tarvitsemme valmiuksia kasvavaan yhteistyöhön. Ruohonjuuritason yhteistyö lisää kulttuurien välistä yhteisymmärrystä – EU:n 3000 Leader-ryhmän ja Kiinan maaseutualueiden kansainvälinen yhteistyö voisi olla yksi avain tähän, toteaa ELARD:n EU-Kiina yhteistyökomitean puheenjohtaja, Leader Joutsenten Reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne.

Suomalaisilla on vielä ennakkoluuloja, minkä vuoksi paikallistason yhteistyö on tärkeää:

– Ensimmäinen askel yhteistyön avaamisessa on heittää joutavat Kiina-ennakkoluulomme romukoppaan: maassa toimii esimerkiksi kaksi miljoonaa kansalaisjärjestöä hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa mm. paikalliskehittämisen ja ympäristönsuojelun edistämiseksi. Ongelmiakin on, mutta niitäkin on helpompi ratkoa yhteistyöllä kuin sivustakatsojana, Rinne sanoo.

Yhteistyön rakentaminen jatkuu marraskuussa Kiinan tiede- ja teknologiaministeriön apulaisministerin Zhang Jianguon, Euroopan komission ja ELARDin välisellä yhteistapaamisella Brysselissä.

 

__
ELARDin EU-China Cooperation Committeen puheenjohtaja on Leader Joutsenten reitin toiminnanjohtaja Petri Rinne. Yhteistyökomitean apulaispääsihteereinä toimivat Kiina-asiantuntijat Jukka Järvinen ja Chen Ruiyan. Komitean neuvonantajana toimii Heikki Perko satakuntalaisesta kehitysyhtiö Prizztech Oy:sta ja asiantuntijavierailulle osallistui myös maaseutuylitarkastaja Laura Jänis maa- ja metsätalousministeriöstä. 13 hengen asiantuntijaryhmään kuuluvat heidän lisäkseen mm. ELARDin puheenjohtaja Maria Botelho Portugalista sekä varapuheenjohtajat Kristiina Tammets Virosta ja Marion Eckardt Ruotsista. Delegaatio edustaa koko EU:n maaseutukehittämisen toimeenpanon ketjua: mukana ovat eurooppalaiset ja kansalliset  verkostotoimijat, ministeriötaso, alueellinen kehitysyhtiö, seututason Leader-ryhmät sekä paikallistason kunnat. Lisätietoja: http://elard.eu/

 

Lisätietoja: Yhteistyökomitean puheenjohtaja Petri Rinne 040 555 3232, petri.rinne@kylatoiminta.fi

SAFEAn tiedote asiantuntijatapaamisesta:
http://en.safea.gov.cn/2018-10/18/content_37094148.htm