Ajankohtaista

Suomen Kylät ry panostaa myös kortteleihin

Uutiset

Suomen Kylät ry:n syyskokous hyväksyi vuodelle 2019 toimintasuunnitelman, jossa järjestöön perustetaan nykyisten Leader- ja kyläjaostojen rinnalle kaupunkien asukaslähtöiseen kehittämiseen keskittyvä korttelijaosto. Kokouksessa julkistettiin myös järjestön uusi ilme, jossa aiempi kylätaloa esittänyt logo on uudistettu ja sävytetty oranssiksi.

Korttelijaoston perustamisella halutaan korostaa, että Suomen Kylät ry on kaikkien paikalliskehittäjien järjestö, vaikka juuret ovatkin maaseutupolitiikassa:

-EU:n Leader-toimintatapa on tukenut asukaslähtöistä maaseudun kehittämistä Suomessa jo 20 vuoden ajan, toteaa järjestön puheenjohtaja Petri Rinne.

– Kokemukset siitä ovat olleet niin hyviä, että nyt halutaan ottaa mukaan toinenkin puoli suomalaisista. Lähiöissä ja kortteleissa on omanlaisensa haasteet ja mahdollisuudet, joita asukaslähtöinen kaupunkiaktivismi voi osaltaan ratkoa. Malliksi kelpaa vaikkapa Uudenmaan liiton vuoden uusimaalaiseksi kaupunginosaksi valitsema Roihuvuori.

Korttelijaosto aloittaa toimintansa vuoden 2019 alussa, ja sitä vetää Helsingin yliopiston kaupunkisosiologian dosentti Pasi Mäenpää. Mäenpää on innokas kaupunkiaktivisti ja verkostotoimija itsekin, esimerkiksi Facebookin Kaupunkiaktivismi-ryhmässä.

Suomen Kylät ry:n uudessa logossa pienet osat yhdistyvät kylätalon kokonaisuudeksi samalla kun juurevuus yhdistyy eteenpäin katsomiseen. Lue lisätietoa logosta aiemmasta uutisesta.

Syyskokouksessa valittiin myös uusia hallituksen jäseniä erovuoroisten tilalle.

Hallitukseen valittiin (jäsenjärjestöryhmittäin):
1. Maakunnalliset kyläyhdistykset ja kylä- ja kaupunginosayhdistykset:
Esa Aunola (Pohjois-Pohjanmaan Kylät), varalle Heikki Korkealaakso (Eläpohjalaiset Kylät ry)
Markku Väisänen (Kainuun Nuotta ry), varalle Rauni Lallo (Etelä-Karjalan Kylät ry)

2. Leader-ryhmät
Anne Vänttinen (Rajupusu Leader), varalle Elina Itäniemi (Pirityiset ry)

3. Valtakunnalliset ja maakunnaliset järjestöt:
Asko Peltola (Etelä-Pohjanmaan liitto), varalle Seppo Mustonen (Eläkeliitto)
Marko Mäki-Hakola (MTK), varalle Timo Reko (Maaseudun Sivistysliitto)

4. Ruotsinkieliset jäsenyhteisöt:
Christell Björkstrand (Svenska Studieförbundet), varalla Mari Pennanen (Svenska Studieförbundet)

Lisäksi hallituksessa jatkavat puheenjohtaja Petri Rinne (Joutsenten Reitti ry), Merja Kaija (Pohjois-Savon Kylät ry), varajäsenenä Sami Tantarinmäki (Varsinais-Suomen Kylät ry), Maarit Teuri (Ykkösakseli), varajäsenenä Gina Forsström (Silmu ry), Eliisa Vesisenaho (Pirkan Helmi) sekä uutena varajäsenenä Jaana Paananen (Kalakukko ry).

Kuvassa Esa Aunola (vas.), Eliisa Vesisenaho, Petri Rinne, Markku Väisänen, Esa Erkkilä, Anne Vänttinen ja Merja Kaija