Ajankohtaista

Vuoden kylä on Pirkanmaalla sijaitseva Lantulan kylä

Uutiset

Tilaisuudet

Vuoden Kylä 2021 -kunniakirjan luovuttivat Pirkan Kylien kyläasiamies Jani Hanhijärvi (vasemmalla) ja Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne. Palkinnon vastaanotti Lantulan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri-Hanhijärvi.

Tiedote 10.5.2021 Suomen Kylät ry

Valtakunnalliseksi vuoden kyläksi on valittu Lantulan kylä Sastamalasta.

Valintaraadin vakuutti kylän tekemä pitkäjänteinen, laaja-alainen ja suunnitelmallinen kylätoiminta. Kylätoimintaan on esimerkillisesti saatu mukaan kyläläisiä kaikista ikäryhmistä vauvasta vaariin. Lantulan monipuolinen viestintä kertoo positiivista kuvaa kylätoiminnasta ja maaseudusta asuinpaikkana. Huomioitavaa on myös, että palkitulle kylälle on tehty viime vuosina useita opintoretkiä muualta Suomesta, joissa on kuultu kylätoiminnasta, yhteisöllisyydestä ja maaseudun kehittämisestä.

— Lantulassa kylätoimintaa tehdään suurella sydämellä ja mukana ovat kaikki vauvasta vaariin, yhdessä. Kyläyhdistyksessä on enemmän jäseniä kuin kylällä asukkaita! Uudet vauvat ja tulomuuttajat saavat kyläyhdistykseltä erityishuomion ja kylän kehittäminen esimerkiksi sarjalla Leader-hankkeita on suunnitelmallista ja laaja-alaista kiertotaloudesta maahanmuuttajien kotouttamiseen, sanoo Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

— Lantulan valinta Vuoden kyläksi tuntuu todella hyvältä. Tunnustus pitkäjänteisestä työstämme kantaa meitä tulevaisuudessakin toimimaan yhteisöllisyyden lisäämiseksi ja säilyttämiseksi seudullamme. Meidän talkoolaisemme, asiakkaat ja jokainen kyläläinen vauvasta vaariin ansaitsee kiitokset. Meidän väkemme on tämän tunnustuksen ansainnut, kertoo Lantulan seudun kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Virri-Hanhijärvi.

Vuoden kylä palkittiin viime viikolla Lantula-taloon tehdyllä vierailulla. Kyläläiset olivat parhaillaan kokoustamassa kesän suunnitelmista, kun Suomen Kylien palkitsijat tulivat paikalle kukkien ja videokameroiden kanssa. Palkintotilaisuus tallennettiin videolle ja on nyt julkaistu Suomen Kylien verkkosivuille www.suomenkylat.fi. Palkitsemistilaisuudessa olivat mukana Suomen Kylien puheenjohtaja Petri Rinne, viestintäpäällikkö Anssi Ketonen ja Pirkan Kylien kyläasiamies Jani Hanhijärvi.

— On ollut kerrassaan upeata seurata Lantulan kylän toimintaa jo vuosien ajan. Kylän vahvuuksiin kuuluu se, että toimitaan ennakoivasti ja reagoidaan ajan tarpeen mukaan. Esimerkiksi koronapandemian iskiessä osalle kyläläisistä järjestettiin nopeasti asiointiapua. Myös nuoret ovat toiminnassa aktiivisesti mukana ja kyläyhdistys työllistääkin aina kesäisin useamman nuoren, toteaa Pirkan Kylien kyläasiamies Jani Hanhijärvi.

Kunniamaininnat Vuoden kylä -kilpailussa myönnettiin Ylläsjärven kylälle Lappiin ja Oravin kylälle Etelä-Savoon. Valintaraati piti Kittilän ja Kolarin kunnissa sijaitsevaa Ylläsjärven kylää erinomaisena esimerkkinä kylästä, joka on saanut houkuteltua uusia asukkaita esimerkiksi uuden kyläkoulun avulla. Ylläsjärven voimakas talkookulttuuri ja intohimoinen kehittämistyö ovat arvokkaita asioita kylätoiminnalle.

— On hienoa, että meidän monivuotinen työmme ja kymmenet tuhannet talkootyötunnit on huomioitu myös valtakunnallisesti! Olemme jo vuosia määrätietoisesti kehittäneet kyläämme ja panostaneet viihtyisyyteen. Kyläämme on vetovoimaa ja tänne olisi tulijoita, kunhan saamme kylään asuntoja ja tontteja, kuvailee Ylläsjärven kyläyhdistyksen sihteeri Johanna Koivumaa.

Savonlinnassa sijaitsevaa Oravin kylää valintaraati piti esimerkillisenä siitä, että kylällä panostetaan viestintään ja näin houkutellaan uusia asukkaita ja pidetään nykyiset asukkaat perillä ajankohtaisista asioista. Oravissa on myös toteutettu esimerkillisen paljon hankkeita, joilla on parannettu asukkaiden viihtymistä kylässä.

— Tuntuu hyvältä, että kylällä tehty pitkäjänteinen kehitystyö saa tunnustusta. Kylän toiminta perustuu alueen asukkaiden, yhdistysten ja yritysten toimivaan yhteistyöhön, jota ylläpidetään suunnitelmallisella ja monipuolisella tiedottamisella, kertoo Oravin Seudun Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sakari Sallinen.

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain aktiivisen ja innovatiivisen kylän Vuoden kylänä. Valitsemalla Vuoden kylä halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä. Vuoden Kylä on valittu vuodesta 1985.

Suomen Kylät ry on valtakunnallinen paikalliskehittäjien järjestö, joka yhdistää kylätoiminnan, Leader-toiminnan ja kortteleiden aktiivit samaan verkostoon. Järjestö edustaa valtakunnallisesti Suomen 4200 kylää, ja sen jäseniä ovat mm. maakunnalliset kyläyhdistykset ja kaikki Suomen 54 Leader-ryhmää.

 

 

Lisätietoja Suomen Kylät ry:n puolesta:

Puheenjohtaja Petri Rinne, 040 555 3232, petri.rinne@suomenkylat.fi

Tiedottaja Anssi Ketonen, 045 249 1162, anssi.ketonen@suomenkylat.fi

 

LANTULA mediayhteyshenkilö

Leena Virri-Hanhijärvi 050 366 6953, virri.leena@gmail.com

YLLÄSJÄRVI mediayhteyshenkilö

Johanna Koivumaa 0400 284 303, yllasjarvenkylayhdistys@gmail.com

ORAVI mediayhteyshenkilö

Sakari Sallinen 0400 803 972 saku.sallinen66@gmail.com

 

Valintaraadin kokoonpano:

Aunola Esa varapuheenjohtaja Suomen Kylät ry

Hanhijärvi Jani kyläjaoston puheenjohtaja Suomen Kylät ry

Ketonen Anssi viestintäpäällikkö Suomen Kylät ry

Laurila Marika puheenjohtaja Markkuun Seudun Kyläyhdistys (Vuoden kylä 2020)

Liitelä Marianne järjestösihteeri Suomen Kylät ry

Perheentupa Tuomas kehittämisjohtaja Suomen Kylät ry

Rinne Petri puheenjohtaja Suomen Kylät ry