Ajankohtaista

Idyllinen Kovjoki puksuttaa tulevaisuuteen

Uutiset

Millä kannattaa houkutella uusia asukkaita maaseudulle? Kaupunkielämään verrattuna valttikortteja ovat luonnonläheisyys, rauha ja hiljaisuus. Näillä itseään markkinoi myös Kovjoki, joka on Pohjanmaan maakunnallinen vuoden kylä, jossa tehdään aktiivista työtä uusien asukkaiden saamiseksi kylälle. Kylän erikoisuus on myös historiallinen museorautatie, jota hyödynnetään kylän tapahtumissa.

Asumista edistetään monin tavoin

Kovjoella toimii kotiseutuyhdistys, Kovjoki Hembygdsförening, joka tekee aktiivista työtä uudisasukashankinnan eteen. Yhdistys markkinoi eri kanavissa vapaita tontteja ja auttaa kyläläisiä myytävien kohteiden markkinoinnissa. Kylällä on myös järjestetty keskustelukokouksia ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita investoimaan rivitaloihin tai rakentamaan omakotitaloja. Kylästä pyritään antamaan rauhallinen ja idyllinen kuva, jossa luonto on lähellä.

Kovjoen houkuttelevuutta asuinalueena lisää myös se, että lyhyen matkan päässä on runsaasti työpaikkoja. Lähin kaupunki on kymmenen kilometrin päässä sijaitseva Uusikaarlepyy, eikä Kokkolaankaan ole kuin puolen tunnin ajomatka. Omallakin kylällä on noin 80 työpaikkaa. Kovjoella on myös yhteinen koulu naapurikylän Markbyn kanssa. Pienen koulun tulevaisuus on monen kaltaisensa tavoin epävarma, mutta kyläläiset ovat todella kantaneet kortensa kekoon sen säilyttämiseksi.

Kaunis luonto on yksi Kovjoen valttikorteista, ja sillä kylää myös markkinoidaan.

Museorautatie houkuttelee vierailijoita

Vuosina 1899-1916 Kovjoen ja Uudenkaarlepyyn välillä oli toimiva rautatieyhteys. Nykyään siitä on jäljellä kahden kilometrin pituinen museorautatie, jossa liikennöi höyryveturi antiikkisine matkustajavaunuineen. Raiteilla matkustaminen on harvinaista herkkua, sillä veturi vaunuineen liikennöi vain muutaman kerran kesässä. Kesä onkin paras aika vierailla Kovjoella, josta löytyy myös pian uudistettava kotiseutumuseo. Erityisen hyvä aika vierailulle on toukokuun ensimmäinen, jolloin asemalla järjestetään perinteiset vappujuhlat. Tämän vuoden juhlien ohjelmassa oli veturiajelun lisäksi ohjelmassa muun muassa musiikkiesityksiä, teatteria ja herkkuja.

Kesällä voi päästä nauttimaan höyryveturin kyydistä.

Aktion Österbotten ja Pohjanmaan liitto valitsivat Kovjoen maakunnalliseksi vuoden kyläksi ennen kaikkea aktiivisen ja sitoutuneen kylää hyödyttävän ja erityisesti asukashankinnan eteen tehdyn työn ansiosta. Valtakunnallisen Vuoden kylä -kilpailun voittaja ratkeaa Lokaali-tapahtumassa 24.8. Pohjanmaata kisassa edustava Kovjoki kuvailee itseään seuraavasti: ”Meillä on tulevaisuuden visioita ja näemme suuren kehityspotentiaalin pienessä luontokylässä, jossa voit elää rauhassa ja hiljaisuudessa, mutta silti olla lähellä kaikkea, jos haluat.”

Kovjoen & Markbyn yhteiset kotisivut