Ajankohtaista

Kokeilunhaluinen Vähikkälä ei pelkää ryhtyä tuumasta toimeen

Uutiset

Hämeen maakunnallinen Vuoden kylä, Janakkalassa sijaitseva Vähikkälä on paikka, jossa ideat toteutuvat. Kylällä riittää innokasta puuhaväkeä, ja eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä on saatu paljon aikaan. Hullultakaan kuulostavia ideoita ei pelätä, minkä todistaa muun muassa viime syksynä joukkorahoituksella järjestetty Olavi Uusivirran konsertti Vähikkälän Seuratalolla.

Koululle kaavaillaan uutta käyttöä

Vähikkälän, kuten monen muunkin kylän, sykkivä sydän on oma koulu, joka on ollut toiminnassa jo yli 130 vuotta. Valitettavasti monien kaltaistensa tavoin myös Vähikkälässä leijuu koulun yllä lakkautusuhka. Koulua on puolustettu kylällä aktiivisesti, ja toistaiseksi se saa jatkaa toimintaansa. Kyläläiset kuitenkin kyllästyivät jatkuvaan taisteluun ja päättivät lähestyä tilannetta positiivisemmasta näkökulmasta. Näin sai alkunsa suunnitelma tehdä koulusta kaiken ikäisiä kyläläisiä palveleva monipalvelukeskus. Lähipalvelujen ja harrastustoiminnan kehittämisen koulun ympärille toivotaan saavan koulun näyttäytymään positiivisemmassa valossa myös kuntapäättäjille.

Monipalvelukeskuksen toteuttamismahdollisuuksia selvitettiin Kehittyvä Vähikkälä -hankkeessa. Selvitystyöllä haettiin ennen kaikkea mallia, jossa kylän asukkaat voisivat itse mielekkäällä tavalla osallistua palvelujen tuottamiseen yhdessä kunnan ja muiden toimijoiden kanssa. Selvitystyötä teki ulkopuolisen hankekoordinaattorin johdolla aktiivisista kyläläisistä muodostettu työryhmä. Selvityksen tuloksena syntyi kyläläisten palveluntarpeisiin perustuva ja realistisin tuloslaskelmin varustettu toimintasuunnitelma, Vähikkälätalo-konsepti, jossa koulurakennus olisi sektorirajat ylittävässä yhteiskäytössä. Malli perustuu yhteisöllisyyteen ja kumppanuuteen: Vähikkälässä on jo huomattu, että tapahtumien ja talkoiden järjestäminen on helpottunut kylän yhdistysten lisääntyneen yhteistyön ansiosta. Palvelukeskusmallissa yhteistyöhön otettaisiin mukaan myös kunta.

Monipalvelukeskus ei ole toistaiseksi kuitenkaan edennyt sanoista tekoihin, sillä koulun säilyminen on yhä epävarmaa. Vähikkälässä ollaankin selvitelty myös mahdollisuuksia koulukuljetuksiin yhteistyössä naapurikunnan Lopen kanssa. Janakkalan kunnan kanssa on myös käyty neuvotteluja koulurakennuksen siirtämisestä kyläyhdistyksen omistukseen. Koulun epävarman tilanteen vuoksi kylällä ei ole haluttu aloittaa suuria kehittämishankkeita, jotta tilanteen muuttuessa voimavarat voidaan suunnata sataprosenttisesti siihen.

https://www.instagram.com/p/BwIPJOZnF_1/?utm_source=ig_web_copy_link

Konsertit vetivät kävijöitä kauempaakin

Viime syksynä Vähikkälän koulukiinteistö täytti 137 vuotta, ja juhlan kunniaksi paikalle kutsuttiin esiintymään Olavi Uusivirta. Hullulta kuulostanut idea toteutettiin menestyksekkäästi, ja konsertti saatiin järjestettyä vain kolmessa viikossa. Konsertin kulut katettiin joukkorahoituksella: halukkaat saivat lahjoittaa rahaa, ja pääsivät vastineeksi nauttimaan Uusivirran yksityiskeikasta varsinaisen konsertin lisäksi. Järjestelyt hoidettiin talkootyönä, eikä tekijöistä ollut pulaa: innokkaita talkoolaisia saapui auttamaan jopa Savosta asti. Uusivirta bändeineen ihastui vierailullaan Vähikkälään ja sen kouluun niin, että he ryhtyivät koulun tukikummeiksi.

Vähikkälän ja Uusivirran yhteistyö sai jatkoa varsin pian, sillä keväällä Vähikkälässä järjestettiin kolmipäiväiset minifestarit, jotka toimivat samalla Uusivirran uuden albumin levyjulkkareina. Kolmen päivän aikana Vähikkälän Seuratalolla järjestettiin neljä keikkaa, joista kolme myytiin loppuun. Innokkaita faneja matkusti paikalle joka puolelta Suomesta. Uusivirta halusi itse järjestää levyjulkkarinsa Vähikkälässä, sillä ainutlaatuinen miljöö teki häneen syksyn keikalla lähtemättömän vaikutuksen. Hän kehui erityisesti lämminhenkistä vastaanottoa ja erinomaisesti toimineita järjestelyjä.

https://www.instagram.com/p/ByDx0lUHb8u/?utm_source=ig_web_copy_link

Vähikkälän esimerkki osoittaa, että yhteen hiileen puhaltamalla voidaan toteuttaa niitä hulluja, mahdottomalta kuulostavia ideoita. Kylä on saanut kiitosta kokeilevasta ja yhteistyöhön nojaavasta toiminnastaan, ja se oli yksi tärkeimmistä maakunnallisen kyläkilpailun voittoon johtaneista ansioista. Voitto osui sopivasti samalla vuodelle, jolloin kylässä juhlitaan myös kylätoiminnan 40-vuotista taivalta. Vähikkälä edustaa Hämeen maakuntaa myös valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa, joka ratkeaa 24.8. paikallistoimijoiden Lokaali-tapahtumassa Kauhavalla.

Vähikkälän Väljämän kotisivut