Ajankohtaista

Kyläkoutsit tuovat uutta virtaa yhdistystoimintaan

Uutiset

Tuntuuko siltä, että yhdistyksenne arki rullaa totutulla tavalla vuosikellosta vuosikelloon, toimintatavat ovat vakiintuneita, eikä uutta opittavaa juuri ole? Vaikka yhdistystoiminnan perusasiat ovat useimmiten tuttuja, Kyläkoutsi-koulutukset tarjoavat lisätehoa ja -osaamista yhdistystoiminnan tueksi.

Kyläkoutsi-koulutusten avulla yhdistykseen saadaan tiedon karttumisen lisäksi konkreettisia työkaluja ja toimintatapoja, joita voidaan soveltaa yhdistyksen toimintaan. Koulutuksissa voidaan teemasta riippuen käsitellä ajankohtaisia trendejä ja mahdollisia lainsäädännön muutoksia, jotka voivat olla tärkeitä yhdistyksen kehittymiselle.

Kyläkoutsi voi tuoda uusia näkökulmia ja tuoreita ideoita yhdistyksen toimintaan. Hän voi avata silmät uusille mahdollisuuksille ja auttaa yhdistystä ottamaan käyttöön parempia käytäntöjä. Tämä voi johtaa toimintatapojen tehostamiseen ja uusien ratkaisujen löytämiseen.

Lisäksi ulkopuolinen kouluttaja voi auttaa tunnistamaan yhdistyksen erityistarpeet ja tarjota juuri niihin räätälöityjä ratkaisuja. Tämä voi auttaa lisäämään yhdistyksen jäsenten motivaatiota ja sitoutumista toimintaan.

Yhteinen koulutustilaisuus voi vahvistaa hallituksen jäsenten välistä yhteishenkeä. Yhdessä oppiminen luo pohjaa paremmalle yhteistyölle ja tiiviimmälle yhteisölle. Näin yhdistyksenne voi kehittyä entistäkin vahvemmaksi toimijaksi.

Fiskarsissa tartuttiin tilaisuuteen

Fiskarsin kyläseurassa kiinnostuttiin Kyläkoutsi-koulutuksista alkuvuodesta, ja koulutuksia on pidetty kaksi kertaa. Jatkoakin on jo suunnitteilla.

– Ajattelimme, että katsotaan, mistä on kyse. Mietimme, voisiko koulutuksista olla hyötyä toiminnallemme. Niinpä lähdimme kokeilemaan kyläkoutsausta käytännössä, kertoo kyläseuran toiminnanjohtaja Hanna Räisänen.

Ensimmäisen koulutuksen aiheena Fiskarsissa oli yhteisöllisten tilojen monipuoliset käyttömahdollisuudet, jälkimmäisellä kerralla pureuduttiin yhdistyksen viestintään.

– Saimme todeta, että koulutukset olivat hyviä ja mielenkiintoisia. Niistä sai uusia ideoita ja näkökulmia, ja syntyi ahaa-elämyksiä, Räisänen toteaa.

Hän kertoo, että viestinnän koulutuksesta otettiin asioita käytäntöön saman tien, ja kylätalon käyttömahdollisuuksien koulutus tarjosi hyviä käytännön esimerkkejä sekä ajatuksia.

Pidetäänkö seuraava Kyläkoutsi-koulutus teidän kylällänne?

Lisätietoa maksuttomista Kyläkoutsi-koulutuksista sekä valtakunnallisen Kyläkoutsi-verkoston yhteystiedot löytyvät täältä: https://suomenkylat.fi/materiaalipankki/kylakoutsi

Teksti: Anu Halme, Uudenmaan Kylät ry
Kuva: Hanna Räisänen, Fiskars kyläseura ry