Ajankohtaista

Uudestisyntynyt Tapionniemi on nyt onnellisten kylä

Uutiset

Vireä kylä on pitkälti tahtotila: sammunutkin liekki on mahdollista puhaltaa uudelleen eloon, kun sitä todella haluaa. Tapionniemen kylä eli pitkään kuin horroksessa, mutta viime vuosina kylään on saatu uutta puhtia. Uudelleen herännyt virkeys toi kylälle voiton Lapin vuoden maakunnallinen kylä -kisassa.

Entinen koulu ilahduttaa kyläläisiä monipalvelukeskuksena

Vielä parisenkymmentä vuotta sitten Tapionniemi oli vilkas ja elämäntäyteinen kylä. Sitten tuli lama ja vei mennessään merkittävän osan palveluista. Suurin takaisku oli kyläkoulun lakkauttaminen vuonna 1997, ja kylältä katosivat yksi kerrallaan myös kaupat. Kyläläisistä tuli passiivisia, jopa toivonsa menettäneitä.

Sitten jotain tapahtui. Kylää alettiin hiljalleen herätellä Ruususen unesta uuteen kukoistukseen. Alkuvuodesta 2017 laadittiin kyläsuunnitelma, jossa määriteltiin kylän vahvuudet ja tärkeimmät kehittämiskohteet. Tärkein käännekohta oli entisen kyläkoulurakennuksen saaminen takaisin kyläläisten käyttöön. Upea ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus oli ollut pitkään vuokralla ulkopuolisella toimijalla, joka oli päästänyt sen rapistumaan. Kyläläisten uudelleen heränneen talkooinnon avulla koulusta kunnostettiin koko kylän yhteinen monipalvelukeskus, joka nimettiin kursailemattomasti Kyläkartanoksi.

Tapionniemen vanha kyläkoulu on taas kyläläisten käytössä.

Kyläkartano on monenlaisessa käytössä: siitä on tullut koko kylän kohtaamispaikka ja erilaisten tapahtumien miljöö. Kesäisin pyöritetään kesäkahvilaa, ja ympäri vuoden järjestetään erilaisia juhlia ja tilaisuuksia kyläläisille. Koulun vanhasta opettajan asunnosta on kunnostettu Airbnb-käytössä oleva vuokrahuoneisto, ja majoitustiloja on tehty myös koulusaleihin. Paikallinen metsästysseura käyttää kartanoa kokoontumisissaan usein. Seuraavaksi kartanolla vietetään perinteisiä Elojuhlia, jotka ovat samalla Kyläkartanon viralliset avajaiset.

Yksi Tapionniemen kyläseuran tärkeimmistä missioista on pitää huolta kylän ikäihmisistä ja heidän aktiivisuudestaan. Monelle viikon kohokohta onkin kyläseuran järjestämä tiistailounas Kyläkartanolla, jonne kyläläiset kokoontuvat yhdessä syömään ja rupattelemaan. Tarvittaessa järjestetään kyytikin, jotta kaikki halukkaat pääsevät paikan päälle. Tarjolla on herkullista kotiruokaa, jonka valmistuksessa pyritään käyttämään mahdollisimman paljon lähituotettuja raaka-aineita. Vaikka lounaalla käykin pääosin kylän iäkkäämpää väestöä, myös muilta kyliltä on tullut väkeä syömään, ja on paikalla poikennut muutama turistikin. Kyläkartanolla järjestetään myös lautapelipäiviä, jonne ovat tervetulleita myös kylän lapset ja nuoret.

Kyläkartanon tiistailounailla käytetään paljon oman maan antimia, perunoita, sipuleita ja nauriita.
Hankeyhteistöitä ja hiihtokilpailuja

Tapionniemellä ollaan lähdetty mukaan myös monenlaisiin kehittämishankkeisiin. Kyläsuunnitelman laatiminen oli osa Kemijärven kylien kehittämis- ja investointihanketta, jossa kylälle laadittiin myös muun muassa maisemanhoitosuunnitelma ja kartoitettiin sosiaali- ja kodinhoitopalveluntarvetta. Hankkeen tuloksena Tapionniemen kylämaisemasta on tehty viihtyisämpi, ja kylään saatiin myös yhteiskäyttölaituri. Leader-rahoituksen avulla on kylässä on myös kunnostettu latureittejä ja luontopolkuja.

Tapionniemi toteuttaa viestinnässään Kemijärven Onnen tunne -brändiä, ja on mukana Onnen kylät -esitteessä, joka esittelee Kemijärven kyliä ja niiden . Osa tätä brändiä on yhdessä Kemijärven ja naapurikylien kanssa toteutettu Onnellisten hiihto, joka on järjestetty nyt kahdesti. Hiihtoreitti kulkee Kemijärveltä Tapionniemen kautta Pyhätunturille. Onnellisten hiihdossa jokainen osallistuja on voittaja – myös Kyläkartano, joka houkuttelee hiihtäjiä pysähtymään ja levähtämään muun muassa soppalounaan ja munkkitarjoilujen avulla.

Tapionniemen kylä pursuaa intoa ja yhteishenkeä, ja kyläläisistä on tullut positiivisia, aktiivisia ja tulevaisuuteen toiveikkaasti suhtautuvia. Maakunnallinen vuoden kylä -voitto oli omiaan nostattamaan tunnelmaa kylällä entisestään. Tapionniemi edustaa ylpeästi Lapin maakuntaa valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa ja jatkaa eteenpäin virkein ja aktiivisin mielin.

Tapionniemen kotisivut