Ajankohtaista

Viihtyisä Lohilahti panostaa kesään ja tapahtumiin

Uutiset

Kesällä moni kylä herää eloon uudella tavalla, kun lukuisat mökkiläiset saapuvat kesänviettoon. Lohilahti, Etelä-Savon vuoden maakunnallinen kylä, on oikea kesäasukkaiden paratiisi, sillä kylässä riittää tekemistä, nähtävää ja koettavaa. Toimivat lähipalvelut, kuten muun muassa Sulkavan kunnan ainoa kyläkoulu, takaavat mukavat oltavat myös ympärivuotisille kyläläisille.

Luontoa ja kesätapahtumia

Lohilahti on mainio kesänviettopaikka. Kylä sijaitsee Saimaan rannalla keskellä kauneinta luontoa: alueella on muun muassa vanhoja, suojeltuja aarniometsäalueita sekä viehättävää kulttuurimaisemaa perinteisine rakennuksineen. Luonnosta nauttimisen tueksi löytyy muun muassa merkittyjä retkeilyreittejä sekä useita ranta-alueita. Niiden kunnostamiseksi on vireillä hanke, joka on saanut Leader-rahoituksen. Rantojen kunnostamisen lisäksi tarkoitus on rakentaa muun muassa uusi vierasvenesatama.

Kesäasukkaita ilahduttaa myös Lohilahden kesätori, jossa paikalliset yritykset ja yhdistykset myyvät tuotteitaan, kuten paikallisia herkkuja ja käsitöitä. Torilla toimii myös Lohilahden kyläyhdistyksen pyörittämä kesäkahvila, jonne on palkattu paikallisia nuoria kesätöihin. Viime kesänä avatusta kahvilasta on tullut suosittu niin kyläläisten kuin mökkiläistenkin keskuudessa.

 

Lohilahdella järjestetään runsaasti tapahtumia ympäri vuoden. Kesäasukkaat pääsevät nauttimaan muun muassa juhannusjuhlista, kekrikokkotilaisuudesta ja perinteisistä kesällä järjestettävistä kyläjuhlista. Suomi meloo- kanoottiviesti on vieraillut kylässä muutamia kertoja, kuten myös tämän vuoden kesäkuussa. Talvella kyläläisiä ilahduttaa muun muassa uuden vuoden ilotulitus sekä kuutamohiihto. Paikallisten urheiluseurojen kanssa järjestetään yhdessä urheilutapahtumia, kuten suunnistuksia ja juoksutapahtumia.

Kesäasukkaat on otettu Lohilahdella mukaan myös kyläsuunnitelman tekoon. Uusimman suunnitelman teko aloitettiin tekemällä pientä kyselyä kesäkahvilassa. Tavoitteena oli kartoittaa kylässä asioivien ajatuksia kylän tilanteesta, voimavaroista ja tulevaisuudesta. Kyselyyn vastanneiden ajatusten perusteella työstettiin kyläsuunnitelma, jonka tavoitteena on muun muassa säilyttää kylän elinvoima ja kehittää kylää entistä avoimemmaksi, ennakkoluulottomammaksi ja helpommin lähestyttäväksi yhteisöksi.

Lohilahdella järjestetään paljon tapahtumia.
Palvelut aina lähellä

Lohilahti on kelpo asuinpaikka ympäri vuoden, sillä lähipalvelut ovat erinomaiset. Kylällä on muun muassa kauppa sekä huoltoasema, jota kutsutaan leikkisästi ”pikku Keskiseksi” viitaten sen laajaan valikoimaan. Huoltoasemalta saa kaiken tarvitsemansa ruuasta rakennustarvikkeisiin, ja siellä toimii myös lääkekaappi, jonne saa tilattua apteekkipalveluita. Kylässä sijaitsee myös Sulkavan seurakunnan omistama Lohikosken kirkko sekä Lohikosken mylly, joka tuottaa sähköä kylään ja palvelee myös karavaanialueena.

Kylän toiminnan keskus ja sydän on kyläkoulu, joka on Sulkavan kunnan ainoa ja jossa käy oppilaita kolmen kunnan alueelta. Koulun säilyttäminen kylällä on kyläyhdistyksen ykköstavoitteita, sillä se tuo kylälle elinvoimaa ja tarjoaa myös kokoontumistiloja kylän muille toimijoille. Koulun yhteydessä sijaitsee ryhmäperhepäiväkoti Leppis, jonka kanssa koulu tekee saumatonta yhteistyötä. Koulun ja päiväkodin lapsilla on erinomainen yhteishenki.

Lohilahden koulu on tärkeä kokoontumispaikka ja elinvoiman tuoja.

Lohilahden tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä nyt lossiyhteyden takana olevaan kylään on alettu rakentaa siltaa, jota pitkin kulku kylään helpottuu huomattavasti. Kylällä onkin katse vahvasti tulevaisuudessa, ja kylän kehittämistä jatketaan aktiivisesti. Maakunnallinen vuoden kylä -voitto inspiroi suunnittelemaan kylän toimintaa entistäkin paremmin. Lohilahti edustaa Etelä-Savon maakuntaa myös valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa elokuussa. Jos voitto tulee, sitä juhlimassa on kyläläisten lisäksi varmasti myös aimo joukko kesäasukkaita.

Lohilahden kotisivut