Ajankohtaista

Valtakunnallinen Vuoden kylä -haku on auki 2.5. saakka

Uutiset

Suomen Kylät ry – Finlands Byar rf valitsee vuosittain Vuoden kylän, jonka valinnalla halutaan nostaa esiin kylien monipuolista toimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta. Valtakunnallisen Vuoden kylän haku on auki 2.5. saakka! Samalla haetaan myös Kylätoiminnan Tiennäyttäjiä ja Vuoden Maaseututoimijaa.

Vuodne 2018 kyläksi valittiin Teuro-Kuuslammi Kanta-Hämeestä.
Vuoden Kylän valinta

Vuoden Kylän valinta toteutetaan kaksivaiheisena. Maakunnallinen kyläyhdistys valitsee oman maakuntansa vuoden kylän. Maakunnallisen Vuoden Kylän valintaa maakunnalliset kyläyhdistykset voivat valmistella niin halutessaan yhteistyössä maakuntaliiton kanssa. Tavoitteena on löytää aktiivisia kyliä, tuloksellista kylätoimintaa ja saada hyviä esimerkkejä kylien toiminnasta ja yhteistyöstä.

Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2019 valitaan maakunnallisten vuoden kylien joukosta.

Vuoden Kylän valinnassa painotetaan kylien kehittämisen suunnitelmallisuutta, pitkäjänteisyyttä ja uutta luovaa toimintaa sekä tulevaisuuteen suuntautumista. Erityisesti otetaan huomioon kylän kehittäminen laaja-alaisesti, miten on järjestetty kunnan ja kylän välinen suhde, lähipalvelujen tuotteistaminen ja uudelleen järjestäminen, avoin tiedottaminen, yhteistyön sujuminen sekä elinkeinojen edistäminen.

Haussa myös Kylätoiminnan tiennäyttäjät ja Vuoden maaseututoimija
Kylätoiminnan Tiennäyttäjinä palkittiin Arja Huovinen, Jouko Mälkiä ja Hellevi Tupala Lokaalissa 2018.

Lokaali-juhlaseminaarin yhteydessä nimetään ja palkitaan Vuoden Kylän lisäksi Kylätoiminnan tiennäyttäjiä. Nämä henkilöt ovat olleet pitkäaikaisella panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa ja ovat kylätoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä. Kylätoiminnan tiennäyttäjiä on nimetty aina vuodesta 1999 lähtien.

Juhlaseminaarissa nimetään myös 13. kerran Vuoden maaseututoimija eli henkilö, joka on saavuttanut erinomaisia tuloksia erityisesti Leader-toiminnassa, kylätoiminnassa tai muussa paikallisessa kehittämistyössä. Valinta ei ole sidottu nimettävän henkilön taustaorganisaatioon, ainoastaan valintaehtojen täyttymiseen. Tässä valinnassa ei painoteta senioriteettia tai pitkää toiminta-aikaa, vaan valittavan henkilön hyviä tuloksia, innostavuutta ja innovatiivisuutta.

Palkittujen julkistaminen Lokaalissa

Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2019 ja kaikki muut palkitut julkistetaan kylätoiminnan ja paikalliskehittäjien valtakunnallisessa Lokaali-juhlaseminaarissa, joka järjestetään tänä vuonna 23. – 25.8.2019 Kauhavalla, Etelä-Pohjanmaalla.

Suomen Kylät ry pyytää maakunnallisilta kyläyhdistyksiltä ja Leader-ryhmiltä esityksiä Kylätoiminnan tiennäyttäjiksi ja Vuoden Maaseututoimijaksi. Kylätoiminnan tiennäyttäjät ja Vuoden Maaseututoimija 2019 valitaan maakunnallisten kyläyhdistysten ja Leader-ryhmien esitysten joukosta.

Aiemmin valittuihin Vuoden kyliin ja palkittuihin toimijoihin voit tutustua Vuoden kylä -sivulla.

Katso hakulomake ja tarkempi hakumenettely kumpaankin valintaan alta:

Vuoden Kylä 2019 hakumenettely

Vuoden Kylä 2019 hakulomake

Tiennäyttäjät ja maaseututoimija 2019 hakumenettely

Lisätietoja valinnoista antavat puheenjohtaja Petri Rinne (p. 040 555 3232) sekä järjestösihteeri Marianne Liitelä (p. 045 887 1511).