Öppna Byarnas -dag

Öppna Byarnas -dag

Den andra lördagen i juni bjuder byarna in dig på besök!

Öppna Byarnas -dag är Finlands största byevenemang!

Är du redo att uppleva en oförglömlig dag fylld med lokal kultur, gemenskap och unika upplevelser? Öppna Byarnas dag bjuder in dig till den nationella festen, som hålls nationellt för tionde gången den 8 juni 2024!
 
Det utlovas fartfyllda aktiviteter och oförglömliga stunder när över 150 000 entusiastiska byaresenärer tar över byar i hela Finland. Evenemanget ger synlighet åt hundratals byar som huvudattraktioner och närturismmål, för arrangemangen presenterar byarnas charm och liv. Dagen erbjuder en unik möjlighet att komma nära livet i byn och den finländska landsbygden. Målet är att lyfta fram byarna som närturismmål och uppmuntra nya invånare att hitta ett hem i byns hjärta.
 
Vi vill att du kommer med för att delta, bekanta dig och njuta av det mångsidiga programmet som byarna erbjuder, vilket inkluderar traditionella gårdsloppisar, lokala delikatesser och en mängd olika aktiviteter från byabingo till byarally.
 
Byföreningar
Anmälan är lätt att göra och kostnadsfri för byaföreningar och motsvarande föreningar. Anmälan öppnar den 1 mars 2024.
 
Evenemanget hittar du på sociala medier med följande hashtaggar:
#Öppnabyar #Stoltöverbyn #GörDetPåByarna
 
Evenemanget arrangeras som samarbete mellan lokala föreningar, byar, Finlands Byar rf, de regionala byföreningarna och Leader-grupperna.
 
 
 

Årets Öppna Byar-dag 2023 samlade 630 evenemang på kartan!

Under kartan nedan kan du se evenemangen från år 2023.

Zooma in på kartan för att se platser i byarna. Klicka på kartmarkören för att få information om evenemanget. Evenemangets informationsruta “Läs mer” ger dig alla detaljer om det aktuella evenemanget. Kartans nerladdning tar lite tid för att alla platser ska bli synliga.

Bybutiker på kartan!

På landsbygden i Finland finns fortfarande 190 bybutiker i drift. Bybutiken är byns hjärta och starkt närvarande i invånarnas vardag. För tillfälliga förbipasserande och turister kan att handla i bybutiken vara en helt unik upplevelse!

I bybutiken vet de också hur man tipsar turister om byns dolda pärlor. Hitta bybutiken på kartan och kom förbi och besök!