Ajankohtaista

Kylälle asumaan -illat kutsuvat tutustumaan etänä kyliin ympäri Suomen!

Uutiset

Kylälle asumaan -illat kutsuvat tutustumaan etänä kyliin ympäri Suomen

 

Kylälle asumaan -illatKylälle asumaan illat tuovat verkon välityksellä kylien elämän ja asumismahdollisuudet maallemuutosta kiinnostuneiden luokse. Tutustumisiltojen aikana 3-4 kylää samalta maantieteelliseltä alueelta esittelee yleisölle kotikyläänsä omin sanoin, kuvin ja videoin. Kylän asukkaat ja aktiivit kertovat, millainen paikka heidän kotikylänsä on asua ja elää sekä esittelevät kylän tunnelmaa ja syitä, jotka saavat heidät viihtymään kylällä. 

Tutustu jo pidettyjen iltojen tallenteisiin osoitteessa www.maalleasumaan.fi

 


Kylälle asumaan -ilta Päijät-Hämeessä 15.9. klo 18-20

 Mukana ovat Kurhila-Hillilä Asikkalasta, Vierumäki Heinolasta sekä Luhtikylä ja Henna Orimattilasta.

Ilmoittaudu mukaan katsojaksi täällä


Osa maallemuuton edistämistyötä

Kylälle asumaan -tutustumisiltojen idean on kehittänyt Pohjois-Savon kyläasiamies Merja Kaija, joka tuntee kyläkentän asukashankinnan haasteet. Työryhmä koostuu Kaijan lisäksi Suomen Kylät ry:n viestintätiimistä, johon kuuluu myös maallemuuttoasiamies Johanna Niilivuo. Illat järjestetään yhteistyössä maakunnallisten kyläyhdistysten kyläasiamiesten kanssa. 

 Maallemuuton edistäminen ja maaseutuasumisen kehittäminen ovat tänä vuonne nousseet kärkiteemoiksi Suomen Kylät ry:n toiminnassa. Omalta osaltani haluan olla nostamassa esille meidän upeita kyliä, joita on yli 4000 Suomen päästä päähän. Kaikissa kylissä ei toki ole aktiivista toimintaa, mutta toisaalta meillä on todella paljon toimeliaita kyliä, joissa talkoohenki on voimissaan ja yhteisöllisyys vahvaa. Kylälle asumaan -illoissa nostetaan kylät ja kyläläiset esille ja he pääsevät itse kertomaan, miksi heidän kylälleen kannattaa muuttaa, kertoo Suomen Kylien maallemuuttoasiamies Johanna Niilivuo. 

Lapin ilta 14.4.

Tutustumiskiertue alkoi 14.4. Lapin upeista maisemista, jolloin esittelyvuorossa olivat Rovaniemellä sijaitseva 23 asukkaan Niesi, Kolarin ja Kittilän alueilla sijaitseva 350 asukkaan Ylläsjärvi sekä Sallassa sijaitseva Kursu.

  Niesi kulkee vain vastavirtaan Lapissa, ei tyhjene vaan kasvaa, kerrotaan Niesin kyläyhdistyksestä, joka tekee viihtyvyyden edistämiseksi työtä myös järvien, kalajokien ja maisemanhoidon hyväksi sekä tavoittelee valokuidun vetämistä kylälle. Sekä Niesissä että Ylläsjärvellä viihtyy kasvavan vakituisten kyläläisten joukon lisäksi myös moni vapaa-ajanasuja.  

 Kyläämme on muuttanut viime vuosina uusia asukkaita ja he ovat olleet ratkaisuunsa niin tyytyväisiä, että halusimme kertoa muillekin, kuinka hieno paikka Ylläsjärvi on asua ja elää!, kerrotaan Ylläsjärven kyläyhdistyksestä. 

Kanta-Hämeen ilta 28.4.

Tutustumisiltojen kiertue pysähtyi seuraavaksi Kanta-Hämeessä, jossa 28.4. puheenvuoron saivat Leppäkoski (Janakkala), Liesjärvi (Tammela), Läyliäinen (Loppi) sekä Ypäjänkylä (Ypäjä).

Pohjois-Savon ilta 12.5.

12.5. tutustumisiltojen kiertue eteni Pohjois-Savoon, jossa lauteille nousivat Kumpunen (Siilinjärvi), Kurkimäki (Kuopio), Vesanto ja Mustinmäki (Leppävirta).

Keski-Suomen ilta 9.6.

Tutustumisiltojen kiertueen viimeinen stoppi ennen kesätaukoa pidettiin Keski-Suomessa. Tällöin pääsimme tutustumaan Tikkalaan (Jyväskylän Korpilahti), Koivistoon (Äänekoski) sekä Muurasjärveen (Pihtipudas).

Pohjois-Pohjanmaan ilta 31.8.

Syyskauden avasi Pohjois-Pohjanmaan ilta! Tällöin esiintymisvuorossa olivat Oulaisten kaupunki ja kylät Matkaniva, Mäyrä, Petäjäskoski ja Piipsjärvi, Pyhännän Tavastkengän kylä sekä Tyrnävältä Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2020, Markkuu.


Miten kylä pääsee mukaan iltoihin?

Ota ensisijaisesti yhteyttä alueesi maakunnallisen kyläyhdistyksen kyläasiamieheen.


Lisätietoja:

Kylälle asumaan –iltojen työryhmä

Merja Kaija 

Kyläasiamies / Pohjois-Savon Kylät ry. 

045 179 1070 

 

Johanna Niilivuo 

Maallemuuttoasiamies / Suomen Kylät ry. 

045 341 0384 

 

Anuliina Frantti

Viestintäverkostokoordinaattori / Suomen Kylät ry.

045 341 0394