MaaseutuPaVe

Hankkeen kesto: 1.8.2024-31.3.2026
Hankkeen toteuttajat: Tutkimus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitoksen (UEF/KTL, hankkeen hallinnoija), Jyväskylän yliopiston Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen (JY/KYC) sekä Suomet Kylät ry:n yhteistyönä
Rahoittaja: Maa- ja metsätalousministeriö / Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera/ valtakunnalliset maaseudun tutkimus- ja kehittämishankkeet

Palveluverkkomuutokset ja yhteisötalouden rooli maaseutualueilla (MaaseutuPaVe)

MaaseutuPaVe-tutkimuksessa kiinnostus kohdistuu hyvän elämän edellytyksiin Suomen maaseutualueilla. Tätä lähestytään tarkastelemalla julkisen palveluverkon sekä sitä täydentävän yhteisötaloudellisen palvelutuotannon nykytilaa ja tulevaisuuden näkymiä. Tutkimusta ohjaa kysymys, kuinka julkisessa palveluverkossa tapahtuneet ja näköpiirissä olevat muutokset sekä yhteisötalouden nykytila ja kehityssuunnat vaikuttavat palvelujen saatavuuteen ja saavutettavuuteen maaseutualueilla. Tähän etsitään vastausta seuraavien alakysymysten kautta:

  1. Millainen on julkisen palveluverkon nykytila ja tulevaisuuden näkymät maaseutualueilla?
  2. Millainen on yhteisöllisen palvelutuotannon rooli ja toimintaedellytykset osana maaseudun palveluverkon kokonaisuutta?
  3. Kuinka hyvinvointialueiden ja kuntien palveluverkkorakenteen muutokset ja näkyvissä olevat muutossuunnat vaikuttavan ihmisten arjen hyvinvointiin maaseutualueilla?
  4. Millaisia politiikkatarpeita julkisen palvelulupauksen ja yhteisötalouden kehittämiseen kytkeytyy?

MaaseutuPaVe-tutkimus tuottaa määrällistä ja laadullista tietoa julkisen palveluverkon sekä sitä täydentävän yhteisölähtöisen palvelutuotannon nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä maaseutualueilla. Kehittämisorientoitunut ja osallistavia menetelmiä soveltava tutkimus kokoaa ja syventää olemassa olevaa tietoa maaseudun palveluverkon rakenteesta ja palveluaukoista sekä näihin liittyvistä (kerrannais)vaikutuksista ja kehittämistarpeita. Samoin se tuottaa tietoa ja syventää ymmärrystä yhteisötalouden roolista ja toimintaedellytyksistä julkisten ja yksityisten palvelujen paikkaajana sekä sen merkityksestä maaseudun palvelujen paikkaperustaisena kehittäjänä. Osana tutkimuksen osallistavia menetelmiä sovelletaan käytäntöön maaseutuvaikutusten arvioinnin työkalua (MVA) maaseudun paikallisten hyvinvointijärjestelmien teorian kehyksessä.