Ajankohtaista

Ullavan Ylipään kylistä löytyy yhteisöllisyyttä, kulttuuria ja harrastusmahdollisuuksia

Uutiset

Pienet kylätkö elottomia? Vielä mitä! Ullavan Ylipään kylät kylät Rahkonen, Hanhisalo, Länttä, Viitasalo, Haapala, Törbacka, Kallinki ja Neverbacka ovat yhdistyneet energiseksi liittoumaksi, josta tuli Keski-Pohjanmaan maakunnallinen Vuoden kylä. Kylissä on runsaasti elämää, harrastustoimintaa ja kulttuuria sekä innokasta asennetta kylän kehittämiseen. Nyt Ylipään kylät harkitsevat osakuntaliitosta, joka voisi taata lähikoulun säilymisen tulevaisuudessa.

Paljon enemmän kuin koulu

Rahkosen koulu on Ullavan Ylipään kylille merkittävä paikka. Se palvelee paitsi lähikouluna, myös harrastuspaikkana alueen lapsille, nuorille ja aikuisille. Koulun yhteydessä sijaitsee myös muun muassa kirjasto, kuntosali ja päiväkoti. Oppilaita koulussa on tällä hetkellä reilut neljäkymmentä, ja määrän ennustetaan kasvavan. Upealla paikalla sijaitseva koulu on houkutellut kylille asukkaiksi paljon lapsiperheitä.

Koulu on rakennettu aikoinaan talkoovoimin, ja nyt talkoilla tehdään liikuntapaikkoja sen ympäristöön. Viimeisin ponnistus on puolen kilometrin valaistu ladunpätkä, joka yhdistää koulun pihan ennestään olemassa olevaan latuun. Pihasta löytyy myös jääkiekkokaukalo, joka on talvisin aktiivisessa käytössä. Hiljattain koulun pihalle asennettiin myös karuselli ja vaijeriliuku koululaisten iloksi. Leikkivälineiden takana on Ullavan Ylikylän nuorisoseura ja Leader-rahoitteinen Toimintaa Rahkosen Harjuun -hanke, jonka seuraava askel on frisbeegolfradan rakentaminen. Kyläläisille lähiliikuntapaikat ovat tärkeitä, sillä suuri osa asukkaista on lypsytilallisia, jotka eivät pääse kuljettamaan lapsiaan kauemmas harrastuksiin.

Rahkosen koulu on keskeinen paikka kyläläisille.
Ladunpätkä valmistui talkootyönä.
Palkittua taidetta keskeltä syrjäkylää

Rahkosen koululla harjoittelee ja esiintyy myös nuorisoseuran alajaostona toimiva harrastajateatteri Pystymehtä. Ansioitunut teatteriseurue on voittanut vuoden teatteriteko -palkinnon vuonna 2011 ja seurueessa toimiva Katja Hakala Vuoden teatteriohjaaja -palkinnon vuonna 2015. Näytelmää, jonka ohjauksesta Hakala voitti palkinnon, esitettiin Rahkosen koulun lisäksi myös Kokkolan kaupunginteatterissa. Pystymehtä on elävä todiste siitä, että myös ”keskellä ei mitään” voidaan tehdä merkittävää taidetta. Seurue kantaa kortensa kekoon myös kylien harrastustoiminnan suhteen pitämällä koululla Taimikko-kerhoa lapsille.

Valitettavasti Rahkosen koulu on monen muun kaltaisensa tavoin lakkautusuhan alla. Koulu on saanut lisäaikaa vuoteen 2021 asti, mutta kyläläiset ovat jo ryhtyneet varotoimenpiteisiin ja alkaneet suunnitella kylien siirtymistä Kokkolasta Kaustisiin. Tällä hetkellä on käynnissä nimilistan keruu osakuntaliitosta kannattavista. Koulun säilyminen ei ole varmaa Kaustisissakaan, mutta kylillä koetaan myös, etteivät alueen identiteetti ja arvot istu yksiin kaupungin kanssa. Alue tuntuu jääneen hieman syrjään, ja Kaustinen on myös logistisesti järkevämpi vaihtoehto monelle Ylipään kylillä asuvalle.

 

Osakuntaliitoksen toivotaan pelastavan koulun. Myös Pystymetsä on vedonnut päättäjiin koulun säilyttämisen puolesta.

Ullavaan Ylipään kylillä tehdään yhteisvoimin paljon hyvää kyläyhteisön hyvinvoinnin eteen, ja siitä palkintona kylien rypäs edustaa Keski-Pohjanmaan maakuntaa valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa. Päätyvät kylät sitten jäämään osaksi Kokkolaa tai liittymään Kaustisiin, samanlainen omista huolehtimisen ja kylien eteenpäin viemisen kulttuuri jatkunee alueella vahvana.

Ullavan Ylipään kylät Facebookissa

Vuoden kylä -kilpailu