Ajankohtaista

Suomen kylät Slovakian maaseutuparlamentissa 24-26. lokakuuta ja Kosovon paikalliskehittäjän NORDK:n vieraana

Blogi

Matkakertomus: Kim Smedslund, marraskuu 2024.

Suomen Kylät osallistui Slovakiassa järjestettyyn maaseutuparlamenttiin lokakuun lopussa ja tutustui Kosovon paikalliseen kehittämiseen marraskuun alussa 2024. Kim Smedslund esitteli Suomen Kylien toimintaa kummassakin kohteessa.

Slovakiassa maaseudun elinvoimaisuus tulee laajalti eri elinkeinoista ja sosiaalisesta toiminnasta. Palvelujen saatavuus on tärkeä osa paikallista resilienssiä. Järjestöillä ja yhdistyksillä on vaikeaa kansallisessa politiikassa, mutta maaseutuparlamentti (Forum) on vakiinnuttanut paikkansa toistaiseksi. Maa on kallista ja sukupolvien vaihdos ei ole helppoa. Lisäksi yleinen resurssien puute vaikeuttaa kehittämistyötä syrjäisemmillä maaseutualueilla. Korkeampi teknologia lisääntyy vähitellen kaikkialla, mutta parlamentissa toivottiin, ettei se söisi muita aloja. Nykyiset politiikat eivät ota huomioon alueiden erilaisuutta.

Slovakian maaseutuparlamentti

Slovakian maaseutuparlamentin pääpaino oli digitalisaatiossa ja uusissa ratkaisuissa. Paikan päällä korostettiin sitä, että älykkyyttä on monenlaista, esim. sosiaalista. Digitalisaation saavutettavuutta – valokuitua/infraa – on lisättävä. Työkaluja on annettava kentälle sekä lisättävä kansalaisten, yrittäjien ja julkisten palvelujen digilukutaitoja. Naisten osuutta alalla voisi lisätä. Digitaalinen tasa-arvo on tärkeä periaate ja siihen suuntaan olisi mentävä, eli maaseutua ei saa unohtaa.  

Hyvinä esimerkkeinä nostettiin esille mm. Kuhmon kylien yhteinen valokuituhanke, monipalveluratkaisut, Irlannin etätyöpubit, paikalliset kyläsovellukset, digiradiot maaseudulla sekä digiharjoitteluohjelma yrityksille. Itse esittelin mm. REKO-toimintaa, palvelubusseja ja dronetutkimusta.

Kim Smedslund yhdessä Slovakian ja Kosovon edustajien kanssa.

Kosovon vieraana 30.10-1.11.2024

Kosovo on kehittynyt roimasti viime vuosina. Asukkaista lähes puolet ovat alle 25-vuotiaita. Kosovon maaseudun paikallistalous koostuu pitkälti viljelystä, pienviljelystä, matkailusta ja pienyrittäjyydestä. Kaupunkikeskukset kehittyvät nopeasti ja nuoriso liikkuu enemmän maalta pois, kuten monessa Euroopan maassa ulkomaille. Maaseutu on syrjäistä ja pien(perhe)yrittäjyysvaltaista. Elinkeinona maatalous on erittäin tärkeä.

Paikallistoiminnan kattojärjestö NORDK tukee maaseudun kehittämistä Kosovossa. Toiminta perustuu pitkälti rahoituksen hankkimiseen EU:sta, säätiöistä ja muista rahoitusohjelmista laajemmin, sillä LEADER-ryhmiä tuetaan vuosittain vain noin 20 000€ edestä. He järjestävät parastaikaa työpajakierroksia ekologisen viljelyn ja paikallisen talouden osalta. NORDK on myös mukana samoissa eurooppalaisissa kyläverkostoissa kuin Suomen Kylät.

Kim Smedslunds sekä Kosovon Leader-ryhmien edustajia

Jäsenjärjestöjä on laidasta laitaan. Naisyrittäjyysjärjestön mukaan naisten asema ja yrittäjyys eivät ole vielä kovin hyvällä tasolla, yhteiskunnan ollessa enemmän miesvetoinen. Kunnilla on usein oma kv-rahoitusvastaava.

Työpajoissa keskusteltiin ekologisen viljelyn haasteista kuten ilmastosta, hyönteismyrkyistä, hinnoittelusta ja ihmisten asenteista sekä mahdollisista ratkaisuista haasteisiin. Ratkaisuina esitettiin yhteistyötä, asennekasvatusta, miksei osuuskuntia sekä ekoliikkeiden/kauppojen/ketjujen perustamista.

Yhtä kaikki oli erittäin tärkeää ja hienoa edustaa suomalaista osaamista sekä vaihtaa ajatuksia tulevaisuudesta. Yhteistyöllä pärjäämme parhaiten.