Ajankohtaista

Mitä syntyy kun yksi peloton pohjoinen kylä ja ulkopaikkakuntalaiset uudisasukkaat löytävät toisensa?

Blogi

Tietysti paljon ideoita kokeiltavaksi ja jaettavaksi!

Varpu ja Lari Rusila muuttivat Lahdesta Tapionniemen kylään Kemijärvelle marraskuuksi 2021 päiväkoti-ikäisen tyttären kanssa. He hakivat kylään uudisasukkaiksi Leaderin Peloton Pohjoinen Kylä-hankkeen kautta. Sen tavoitteena on kylien viihtyvyyden ja elinvoiman lisääminen Itä- ja Pohjois-Lapin alueella.

Tapionniemellä vastassa oli kyläläisten upeasti remontoima, aurinkosähköllä ja maalämmöllä modernisoitu Kyläkartano eli kylän miltei 100-vuotias kyläkoulu. Rakennus on Tapionniemen sydän ja kätkee siipiensä suojaan monenlaista toimintaa ja tilaa.

On keskiviikkolounas, jumppa, käsityökerho ja kesäisin suosittu kahvilaa. Kartanolla on ammattilaiskeittiö ja ihana pihasaunakin. Tiloja vuokrataankin perhejuhliin, virkistystoimintaan ja erilaisille yhdistyksille. Lisäksi yläkerran kahdessa huoneistossa pystyy majoittumaan.

Varpu on digitaalisen markkinoinnin osaaja ja toimii yrittäjänä Suomen kulttuuria ja kieltä esittelevässä ja opettavassa Her Finland-yrityksessä. Larilla on vahva tausta majoitus-, ravitsemus- ja vähittäiskaupan alalta. Toiveena olikin, että yhdessä kyläläisten kanssa saataisiin uusia tuulia juuri näihin osa-alueisiin.

Tässä 10 ideaa Tapionniemen kylästä:

1. Työntekoa yhdistetään nykyään usein lomailuun. Kyläkartanolle tehtiin sieltä löytyneiden kalusteiden avulla viihtyisä etätyöpiste. Erillinen seisomatyöpistetaso ostettiin, jotta myös työergonomia olisi kunnossa.

2. Internet. Kännykällä jaettu netti tai mokkula riittää perinteiseen sähköpostivastailuun, mutta ei enempään. Nykypäivän tietotyöläinen voi pitää webinaareja jopa 1000 hengelle, neuvotella satojen tuhansien eurojen kaupoista tai koodata verkkosivuja. Näitä töitä on mahdotonta tehdä, jos nopeaa ja luotettavaa verkkoa ei ole. Tapionniemelle on kuitu tulossa. Kannustammekin kaikkia kyliä satsaamaan internettiin.

3. Yhteistyömahdollisuudet alueen vetovoimaisimpien paikkojen kanssa. Tapionniemessä on paljon kylämatkailuun liittyviä palveluja. Alueen isoin matkailualue on Pyhä ja lähistöllä ovat myös Suomu ja Salla. Yhteistyömarkkinointi hyödyntää kaikkia, sillä kylämatkailu ja -toiminta on aina uniikkia.

4. Tienvarsi- ja somemarkkinointi. Monet kylän palvelut ovat itsestäänselvyyksiä kyläläisille, mutta kylän ulkopuolella niistä ei tiedetä mitään. Lähialueen ilmoitustauluilla, kylän somessa ja tienoon someryhmissä kannattaa kertoa palveluista ja tapahtumista. Lisäksi somessa tietoja kannattaa toistaa säännöllisesti, esimerkiksi kuukauden tai kahden välein. Jos on vuosi sitten laittanut tiedon esimerkiksi kesäkahvilasta, on erittäin tärkeää kertoa siitä somessa myös tänä

vuonna. Esimerkiksi toukokuussa (kun kahvilaa valmistellaan), kesäkuussa (kun kahvila aukeaa) ja vaikkapa elokuussa (olemme vielä auki, tule nauttimaan). Lisäksi helposti toteutettavia väliaikaisia tienvarsikyltityksiä kannattaa käyttää.

5. Somepostauksiin etukäteen kuvia. Kuukauden aikana otettiin paljon kuvia, joita voidaan hyödyntää kylän somekanavilla. Ne laitettiin yhteiseen kansioon, josta somen päivittäjät voivat niitä ottaa. Somessa voi käyttää samoja kuvia uudestaan. Ei haittaa, vaikka samaa kuvaa olisikin käytetty vaikka kuukausi sitten. Jos se sopii tekstiin, sitä kannattaa käyttää. Kuva saa aina ihmiset kiinnostumaan pelkkää tekstiä enemmän.

6. Hävikkiruokamyynti. Kylän keskiviikkoista kotiruokalounasta myydään huokeaan 8 € hintaan sisältäen jälkiruuan ja nisukahvit. Kun ruokaa jäi yli, laitettiin kaikkiin kyläseuran somekanaviin ilmoitus hävikkiruuasta 4 € hintaan. Näin ei tullut hävikkiä ja tietoisuus lounaastakin kasvoi. Makoisan aterian perheilleen noutivat nimittäin työikäiset kyläläiset, jotka eivät lounaasta pääse nauttimaan.

7. Yhteistä tekemistä. Lapsille kokeiltiin uutta perinnettä: Joulumuorin piparipajaa. Sukupolvet sekoittuivat, kun lapset pääsivät muorin ja tonttujen kera leipomaan ja koristelemaan pipariluomuksiaan.

8. Hyvinvointipiste ja musiikki. Kyläkartanon kaapeista löydettiin kyläläisten jumppamattoja, vapaita painoja ja kuntopyörä. Yhteen saleista tehtiinkin kylän oma hyvinvointipiste, jossa voi kuntoilla vapaasti. Koululla on myös piano. Netistä voi ostaa itseopiskeluohjelman, esim. Yousician tai Simply Piano, jonka avulla pianonsoiton voi ottaa haltuun.

9. Majoittujan tarpeet. Majoittautujan tyytyväisyys riippuu usein isosti siitä, miten hyvin hän on majapaikassa nukkunut. Siksi hyvään sänkyyn, peittoon ja tyynyyn kannattaa satsata. Majoitukseen liittyen kunnolliset pimennysverhot ja hyttysverkot ovat tärkeät, mikäli halutaan palvella kansainvälisiä matkailijoita. Jos kylässä on pientä majoitustoimintaa ja sitä pyöritetään talkoovoimin, kannattaa tehdä selkeä ohje talkooporukalla siitä, miten majoittujalle esitellään tilat ja mitä siivouksessa pitää aina muistaa tsekata (esimerkiksi kaikki valot ja led-kynttilät pitää testata, jotta palaneet lamput voi vaihtaa). Tarkistuslista tekee majoituksesta tasalaatuista ja mahdollistaa sen, että yllättävien tilanteiden sattuessa miltei kuka tahansa kyläläinen pystyy auttamaan majoituksen kanssa.

10. Tapionniemen kylämatkailuun kehitettiin lisäpalveluita. Eväskori koottiin paikallisista ja helposti koottavista herkuista. Mukana on kylän omaa marjamehua ja rieskaa. Eväskorin voi tilata vaikkapa Kyläkartanon majoittuja, jolloin hänen ei tarvitse heti ensimmäiseksi lähteä puolen tunnin kauppareissulle. Lisäksi Tapionniemessä on mahdollisuuksia monenlaisille elämyksille. Kylällä on oivia kalastajia ja Kemijoki tarjoaa ympäri vuoden ikimuistoisen, mutta vaivattomasti toteutettavan kalastusretken.