Ajankohtaista

Kapellimestari koodasi äänestyspalvelun verkkokokouksiin Suomen Kylien aloitteesta

Uutiset

Tiedote Suomen Kylät ry 20.10.2020

Kapellimestari koodasi äänestyspalvelun verkkokokouksiin Suomen Kylien aloitteesta

Valtakunnallinen paikalliskehittämisen eduntekijä Suomen Kylät ry joutui keväällä siirtämään yhdistyksen sääntömääräistä kevätkokousta koronan vuoksi monien muiden yhdistysten tapaan. Yhdistyksen säännöissä oli maininta, että kokoustaminen voidaan tarvittaessa tehdä myös etäkokouksena, joten kevätkokous päätettiin järjestää poikkeusolojen aikana verkon välityksellä.

Verkkokokous ja alusta kokoukselle järjestyi nopeasti, mutta ongelmaksi muodostui suljetun lippuäänestyksen järjestäminen etäkokouksessa. Lisäksi pitäisi olla mahdollisuus käyttää valtakirjaa äänestystilanteessa. Luotettavaa ja suomalaista palvelua ei tuntunut löytyvän, joten Suomen Kylien viestintäsuunnittelija Anssi Ketonen kirjoitti asiasta omalle Facebook-seinälleen. Viestissä kysyttiin, voisiko joku koodari tehdä äänestyspalvelun verkkoon? Viestiin tuli paljon keskustelua, mutta ratkaisua ongelmaan ei tuntunut olevan olemassa. Lopulta viestiketjuun tuli ratkaiseva vastaus noin kuukausi julkaisun jälkeen. Vastaus oli, että palvelu on nyt valmis. Viestin kirjoittajana oli Joensuun kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja ja ylikapellimestari Eero Lehtimäki, joka oli päättänyt kääriä hihat ja ryhtyä koodaushommiin.

— Koronan vuoksi minulta peruuntui kaikki konsertit puolelta vuodelta, joten yhtäkkiä olikin ylimääräistä aikaa. Koodaamista olen opetellut Otaniemessä opiskellessani, joten tuli samalla hyvä tilaisuus hyödyntää diplomi-insinööriyttäni. Tässä ”tilaustyössä” riitti mukavasti haastetta, joten päätin auttaa pulaan joutuneita yhdistyksiä, kertoo Eero Lehtimäki.

Äänestyskoppi.fi-niminen verkkopalvelu valmistui virallisesti kesällä. Palvelun avulla yhdistykset voivat kokoustaa etänä ja järjestää äänestystilanteet nimettömästi. Palvelun kautta pystyy järjestämään myös valtakirjoilla äänestämisen. Palvelun käytöstä veloitetaan äänestyksen järjestäjältä maksu, jolla katetaan lähinnä palvelun ylläpidosta ja verkkosivustosta aiheutuvia kuluja. Äänestyksiin osallistuminen on kaikille ilmaista.