Ajankohtaista

Kyläily sytytti suomalaiset kirjoittamaan yli 800 erilaista tarinaa

Uutiset

Kyläreissut muistoineen ja kokemuksineen sytyttivät suomalaiset kirjoittamaan. Helmikuun lopussa päättynyt Kyläillään-kirjoituskilpailu sai liikkeelle 720 vastaajaa. Heiltä kertyi kaikkiaan yli 800 tarinaa suomalaisesta elämänmenosta ja kyläilykulttuurin muuttumisesta.

– Aihe herätti jo etukäteen paljon mielenkiintoa, mutta vastausten määrä on jopa kaksinkertainen odotuksiimme nähden, sanovat tyytyväisinä kilpailun sihteerit Raija Kallioinen Maaseudun Sivistysliitosta ja Sofia Tuisku Suomen Kylät ry:stä.

Suuri suosio merkitsee sitä, että kilpailun tulosten julkistus lykkäytyy syksyyn. Kirjoitusten luetteloinnista on pitänyt huolta Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. Nyt on alkamassa tekstien lukuvaihe, ja luettavaa on yhteensä liki 5 000 liuskaa.

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat arkistotutkija Marja-Leena Jalava, kirjailija Olli Jalonen, kustantaja Johanna Korhonen, toimittaja Jaana Kosunen, tal. kand. Juha Kuisma, valt. toht. Pekka Perttula, järjestöneuvos, FM Jukka Salminen ja toiminnanjohtaja Riitta Vanhatalo. Tuomaristoa avustaa kustannustoimittaja Lauri Oino.

Kirjoituskilpailun sadosta kootaan kirja, joka avaa näkökulmia kyläilyn eri puoliin. Sijansa saavat niin muistot mummolan reissuista, odotetut tai yllätyksenä tulleet mökkivierailut, tapakulttuurin yhteentörmäykset – riippuen siitä, mitä kirjoittajat ovat tarjolle tuoneet.

Kilpailun palkintosumma on 8 000 euroa, josta voittaja saa 5 000 euroa ja loput jaetaan tuomariston harkinnan mukaan. Palkintojen jakojuhla ajoittuu lokakuulle kirjan julkistamisen yhteyteen.

Kilpailun järjestävät Maaseudun Sivistysliitto, Maahenki-kustantamo, Suomen Kylät ry, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Suomen Kotiseutuliitto, Eläkeliitto sekä Siskot ja Simot -yhteisö.

Lisätietoja antavat:

Kilpailun sihteerit

Raija Kallioinen, raija.kallioinen(at)msl.fi, puh. 040 5636 876, Maaseudun Sivistysliitto
Sofia Tuisku, sofia.tuisku(at)suomenkylat.fi, puh. p. 045 249 1162, Suomen Kylät ry

Tekstien arkistointi

Marja-Leena Jalava, keruu(at)finlit.fi, puh. 040 730 4468, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura