Ajankohtaista

Kylätoiminnan tiennäyttäjien ja Vuoden maaseututoimijan hakuaikaa jatkettu 18.5. asti

Uutiset

Suomen Kylät ry palkitsee vuosittain Kylätoiminnan tiennäyttäjiä ja Vuoden maaseututoimijan. Tunnustukset ansiokkaasta työstä paikalliskehittämisen eteen jaetaan Lokaali-juhlassa Vuoden kylän palkitsemisen yhteydessä. Palkintoja ansioituneille kylä- ja maaseututoimijoille voi hakea 18.5. asti.

Kylätoiminnan tiennäyttäjät

Kylätoiminnan tiennäyttäjät ovat olleet pitkäaikaisella panoksellaan kehittämässä valtakunnallista tai paikallista kylätoimintaa ja ovat kylätoiminnassa erityisen ansioituneita henkilöitä. Palkittava henkilö voi olla toiminut aktiivisesti joko omassa kyläyhdistyksessään, seudullisessa tai maakunnallisessa kylätoiminnassa. Tiennäyttäjän tunnustus myönnetään henkilölle, joka on tehnyt pidemmän aikaa työtä kylien eteen ja näyttänyt tietä tuleville sukupolville. Kylätoiminnan tiennäyttäjän palkinto myönnetään kiitoksena kylätoiminnan eteen tehdystä työstä.

Kylätoiminnan tiennäyttäjiä on nimetty aina vuodesta 1999 lähtien. Lokaalissa 2018 Kylätoiminnan tiennäyttäjinä palkittiin Arja Huovinen, Jouko Mälkiä ja Hellevi Tupala ansiokkaasta työstään kylätoiminnan hyväksi. Aiemmin palkitut Kylätoiminnan tiennäyttäjät löydät tästä listauksesta.

Vuoden maaseututoimija

Vuoden maaseututoimijana palkitaan henkilö, joka on toiminut innokkaaasti ja innovatiivisesti suomalaisen maaseudun kehittämiseksi. Vuoden maaseututoimija voi olla paikallinen tai vaikkapa seudullinen kylätoimija tai -aktiivi, Leader-toimija tai muutoin aktiivinen maaseudun paikalliskehittäjä. Maaseututoimija palkitaan tuloksekkaan, innovatiivisen työnsä ansiosta, eikä hänen taustaorganisaatiollaan tai pitkällä toimiajalla ole painoarvoa tässä valinnassa. Tulokset ja into puhuvat puolestaan! Vuoden maaseututoimijaksi voit siis ehdottaa innostavaa paikalliskehittäjää, joka tempaa muutkin mukaan ja keksii uusia ratkaisuja pulmaan kuin pulmaan.

Vuoden maaseututoimija on palkittu vuodesta 2007 alkaen. Lokaalissa 2018 Vuoden maaseututoimijana palkittiin Kirsti Oulasmaa. Aiemmit palkitut maaseututoimijat löydät tästä listauksesta.

Palkittujen julkistaminen Lokaalissa

Valtakunnallinen Vuoden Kylä 2019 ja kaikki muut palkitut julkistetaan kylätoiminnan ja paikalliskehittäjien valtakunnallisessa Lokaali-juhlaseminaarissa, joka järjestetään tänä vuonna 23. – 25.8.2019 Kauhavalla, Etelä-Pohjanmaalla.

Esityksiä palkintojen saajiksi voivat tehdä Leader-ryhmät ja maakunnalliset kyläyhdistykset. Paikallisten kylätoimijoiden esitykset tulee siis toimittaa maakunnallisen yhdistyksen kautta.

Kylätoiminnan tiennäyttäjät ja Vuoden Maaseututoimija 2019 valitaan maakunnallisten kyläyhdistysten ja Leader-ryhmien esitysten joukosta. Esityksen tulee olla perillä Suomen Kylät ry:ssä viimeistään lauantaina 18.5.

Alla tarkempi hakumenettely:

Tiennäyttäjä ja Maaseututoimija 2019 hakumenettely

Lisätietoja valinnoista antavat puheenjohtaja Petri Rinne (p. 040 555 3232) sekä järjestösihteeri Marianne Liitelä (p. 045 887 1511).