Ajankohtaista

Liikkuva sotepalvelu kiinnosti kansanedustajia – eduskuntatalolla esiteltiin liikkuvaa hyvinvointiasemaa

Uutiset

Eduskunnan kylätoimintaverkosto, Etelä-Karjalan hyvinvointialue ja Suomen Kylät ry järjestivät yhteistyössä ystävänpäivän liikkuvien palveluiden esittelyn eduskuntatalon edessä. Esiteltävänä oli Etelä-Karjalan hyvinvointialueen Liikkuva hyvinvointiasema Mallu-auto, joka vie sairaanhoitajan ja suuhygienistin palvelut ihmisten luokse kylille.

Tavoitteena on saada liikkuvat palvelut viimein liikkeelle Suomessa. Maaseudulla asuu 1,5 miljoonaa suomalaista, joiden sote-palvelut on turvattava palveluverkon kutistuessa.

Suomen Kylät ry esittää, että sosiaali- ja terveysministeriö myöntää investointiavustuksen liikkuviin palveluihin. Kirjastoautot on tulleet moniin kuntiin samalla tavalla investointiavustuksen kautta. Ministeriö maksaisi kertaluontoisen tuen ja hyvinvointialue investoisi liikkuvaan sote-yksikköön. Auto on mahdollista varustella Suomessa, sillä vastaavat toiminnassa olevat yksiköt on toteutettu ja varusteltu suomalaisella osaamisella.

Etelä-Karjalassa toimiva esittelyssä mukana ollut Etelä-Karjalan hyvinvointialueen Mallu-auto on toiminut jo vuodesta 2013 asti vieden palveluja kylille ja asukkaille. Käytössä on jo kolmas auto Etelä-Karjalassa. Mallu-auton kuljettamiseen vaaditaan hoitajalta C-ajokortti.

Mallu-autossa työskentelee suun terveydenhuollossa kaksi henkilöä kerrallaan ja vastaanottoa pitävä sairaanhoitaja työskentelee yksin autossa. Liikkuvasta hyvinvointiasemasta saa sairaanhoitajan vastaanottopalveluja kuten rokotteet, tulehdusarvojen ja verensokerin mittaukset. Mallu-autossa saa myös suun terveydenhuollon palveluja. Yksikössä tehdään hammastarkastuksia koululaisille. Tämä helpottaa esimerkiksi vanhempien arkea, kun jokaisen ei tarvitse erikseen kuljettaa lapsia hammastarkastukseen.

Tästä tavasta toteuttaa terveydenhuollon liikkuvia palveluita on hyvä ottaa mallia muille hyvinvointialueille.