Ajankohtaista

Maailma kävi kylässä, kylät maailmalla

Blogi

Blogi: Juurimatkalle!

Suomen kylät osallistui Maailma kylässä -festivaaliin Helsingin Suvilahdessa 27.–28. toukokuuta. https://maailmakylassa.fi/ Paikka on tunnettu Flow-festivaalista, areenahankkeistaan ja skeittiparkistaan.

Väkeä kävi melkein 50 000 ja monia kieliä kuului, vaikkapa ukrainaa. Aurinko paistoi nenän punaiseksi ja ainakin ruokakulttuurin puolesta esillä oli kulttuureja eri puolilta maailmaa. Söin ensimmäistä kertaa kambodžalaista.

Meidän ständille pysähtyi porukkaa mukavasti, vaikka ei eksoottisin ilmestys oltukaan. Ihmisiä kiinnosti, mitä Suomen kylät oikein puuhaa ja missä päin maata. Toiminnan valtakunnallisuus oli monelle yllätys. No, kylä kuulostaa paikalliselta jutulta, ja niin pitääkin.

Avoimet kylät -päivä 10.6. sai varmasti useamman kävijän lisää. https://suomenkylat.fi/ajankohtaista/tapahtumat/avoimet-kylat Harvassa nimittäin olivat ne, joilla ei maalle menoa ollut suunnitelmissa. Opimme uuden sanankin: juurimatkailu. Tosin sitten selvisi, että siitäkin on jo Leader-hanke menossa Vakka-Suomessa. https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/matka-juurille-vakka-suomi/

Kotoisimmillaan juurimatkailu on vanhempien tai isovanhempien lapsuuden mailla käymistä ja sitähän iso osa mökkeilystä on. Laajimmillaan juurimatkailu liittyy kansainväliseen siirtolaisuuteen seurauksesta, jota sukututkimusharrastus ja geenitutkimusten teettäminen kiihdyttävät http://jultika.oulu.fi/files/nbnfioulu-202012153301.pdf

Kuulemma kehitteillä on myös virtuaalista juurimatkailua niille, vaikkapa iäkkäille, jotka eivät matkaan pääse. Niitäkin Suomessa riittää, joiden juuret ovat taas rautaesiripun takana…

Oli myös mukava kuulla, että Brysselissä asti ymmärretään paikalliskulttuurien ja niiden edellytysten perään. Haastattelimme meppi Sirpa Pietikäistä, joka kantoi huolta maakuntien liikenteestä. Kyliin hän toivoi kohtaamisen paikkoja palveluineen. Yhteisölliseen tekemiseen Pietikäinen suositteli marttamaista nyyttikestimeininkiä, jossa jokainen tuo osaamisensa tullessaan ilman sen raskaampaa suunnittelua.

Naapurikaupunginosasta Kalliosta haastatteluun pääsi presidentti Tarja Halonen. Hän kaipasi maaseudun ja kaupunkien vastakkainasettelun sijaan järkevästi suunniteltua monipaikkaista elämäntapaa. Kylissä presidentti arvosti sukupolvien välillä syntyvää vuorovaikutusta ja toivoi helsinkiläisten löytävän muutkin maakunnat kuin vain Lapin.

Pasi Mäenpää