Ajankohtaista

Maaseutu- ja kaupunkikehittäjät mahtuvat samaan järjestöön

Uutiset

Suomen Kylät ry vahvistaa osaamistaan kaupunkien asukastoiminnasta, kun kaupunkikehittäjistä koostuva korttelijaosto käynnisti toimintansa tällä viikolla. Uuden jaoston kokoonpano yhdistää kaupunkien aktiiveja, tutkijoita ja maaseudulta tuttua Leader-osaamista, ja tavoitteena on vahvistaa yhteisölähtöistä kehittämistä kaupungeissa.

Maaseudun Leader-toiminnassa kehitysideat tulevat alueen asukkailta, ja samaa toimintatapaa toivotaan kaupunkeihin. Korttelijaoston yhtenä tavoitteena onkin saada levitettyä EU:n yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen malli maaseudulta kaupunkeihin yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Kaupunkiosaamisen vahvistuessa samassa järjestössä kohtaavat nyt kylä-, kaupunginosa- ja Leader-toimijat. Eurooppalaisittain tällainen osaamisten yhdistäminen on harvinaista, mutta samalla se on ruohonjuuritasolta ponnistava avaus maaseudun ja kaupungin vuorovaikutuksen lisäämiseksi:

– Idea jaoston perustamisesta syntyi viime syksynä paikalliskehittäjien innovaatioleirillä, ja kun mietimme sopivaa kotia tällaiselle toiminnalle, Suomen Kylät tuntui luontevimmalta. Samalla kun yhdistämme kaupunkitoimijoiden osaamista, voimme hyödyntää myös maaseudun kehittämisen hyviä käytänteitä, kertoo uutta jaostoa vetävä dosentti Pasi Mäenpää.

Vaikka toimintamalleissa ja erityisesti rahoituskanavissa on eroja, ihmiset maaseudun ja kaupunkien kylissä tekevät myös samanlaisia asioita: kokoontuvat kylätaloille, järjestävät kyläjuhlia ja pyörittävät REKO-rinkejä. Kyläpäälliköitä löytyy kortteleistakin.

– Vastakkainasettelun välttämisessä on kyse rakentavasta keskustelusta. Avauksemme kortteleihin päin on osoitus siitä, että alueidenväliseen vuorovaikutukseen on innostusta, ja sillä nähdään olevan kaikkia hyödyttävää arvoa. Irlannissa toimii jo Irish Local Development Network, joka yhdistää kylä- ja korttelikehittäjät samaan järjestöön. Me liitymme nyt joukkoon, sanoo Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja Petri Rinne.

Korttelijaoston jäsenet edustavat kansalaistoiminnan eri osa-alueiden tuntemusta, joukosta löytyy sekä kaupunginosa-aktiiveja, tutkijoita, joukkorahoitus- ja tapahtumaosaamista kuin Leader-toimijoitakin.

Korttelijaoston jäsenet:

Pasi Mäenpää (Helsingin yliopisto)
Juhani Filppula (Suomen vapaa-ajan asukkaisen liitto VAAL)
Pirjo Tulikukka (Helsingin kaupunginosayhdistykset Helka ry)
Tanja Rautavirta (Leader Pohjois-Kymen Kasvu)
Petri Rinne (Suomen Kylät ry)
Heli Walls (Suomen Kylät ry)
Otto-Ville Mikkelä (Roihuvuori -seura)
Petteri Nikkanen (Myyrmäki-liike)
Pauliina Seppälä (Mesenaatti.me)
Heidi Hansen (Leader Sepra)
Marjo Tolvanen (Leader Sepra)
Risto Haverinen (Turun yliopisto)
Maija Faehnle (SYKE)
Anna Evilä (Jalotus, Kerava)
Pauliina Jalonen (Kuntaliitto)
Jaakko Blomberg (Helsinki Urban Art ym.)
Katja Lindroos (Urban Practice)
Kimmo Käärmelahti (Savonlinna, Kolomonen)
Tuula Salo (Kotiseutuliitto)