Ajankohtaista

Missä on Suomen Surkein Kylätie? Kuvakisa käynnissä!

Uutiset

Tiedote 29.9.2023

Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry

Missä majailee Suomen surkein kylätie vuosimallia 2023? Kuvakilpailulla etsitään jälleen Suomen surkeinta tietä!

Suomen Kylät ry ja Suomen Tieyhdistys ry etsivät jälleen Suomen surkeinta kylätietä. Lähetä kuva ja kirjoita, miten tie hankaloittaa elämääsi. Suomen surkein kylätie vuosimallia 2023 valitaan yleisöäänestyksellä marraskuun lopulla.

Suomen Tieyhdistys ry ja Suomen kylät ry liputtavat parempien kyläteiden puolesta ja haluavat muistuttaa, että vähäliikenteinen maaseudun tie ei ole vähempiarvoinen. Maaseudun tiestö on Suomen kaupunkien ja kasvukeskusten elämää mahdollistavaa lähiverkkoa, joka tuottaa monenlaista taloudellista ja henkistä hyvinvointia sekä maaseudulle että kaupunkeihin. 

Tiestön korjausvelka on jatkanut kasvuaan ennätysalhaisen päällystysohjelman ja rajun kustannusten nousun viitoittamalla tiellä vuonna 2023. Nyt tilanteeseen on luvattu muutosta. Budjettiriihessä hallitus on huomioinut tieinfran ahdingon ja satsaa tulevana vuonna tieinfran korjaamiseen. 


– Hallitus on osoittamassa budjetissa 250 miljoonaa tieverkon korjausvelan alentamiseen ja se tulee akuuttiin tarpeeseen. Korjausvelka realisoituu jatkuvasti etenkin vähäliikenteisen tieverkon käyttäjille. ELY-keskuksissa tilanne tunnetaan, mutta yhden paikan korjaamisen jälkeen tilalla on kaksi uutta ongelmapaikkaa. Tavoitteenamme on pitää asiaa esillä ja viestimme on osoitettu eduskuntaan, toteaa Suomen Tieyhdistys ry:n toimitusjohtaja Simo Takalammi.

– Maaseudun veronmaksajat ja kyläväki ansaitsee veroilleen vastinetta. Asukkaat ja yritykset tarvitsevat toimivat tiet. Kuvakilpailu tuo esiin tiestömme kuntoa ja tilanne on monin paikoin huolestuttava. Viemme päättäjille viestiä, että ambulanssien ja pelastusviranomaisten on pystyttävä ajamaan myös maaseudulla. Nyt tarvitaan tekoja. Korjausvelka ei saa enää kasvaa. Tunnin junien sijaan on maaseudun tiestöä puolustettava liikennepolitiikan resurssijaossa, toteaa Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto. 

Surkein kylätie löytyi viime vuonna Siikajoelta

Viime vuonna kilpailun voitti Olli Alakorvan ottama kuva Siikajoella sijaitsevasta Siikajoen tien sorapintaisesta osuudesta (Mt 807). Voitto huipentui Suomen surkeimman kylätien kansanjuhlaan Siikajoella. Järjestäjät lähettivät myös entiselle liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakalle kuvakalenterin kilpailukuvien parhaista paloista.

– Jännittävää nähdä millaisia kuvia ja tarinoita kansalaiset lähettävät vuonna 2023, järjestäjät pohtivat.

Kilpailuun osallistuminen

Kuvaa ja kerro kuinka tiestön kehno kunto on vaikeuttanut sinun elämääsi? Toimita kuvasi ja perustelusi kehnosta kylätiestä lomakkeella. Kilpailun ohjeet ja säännöt löytyvät sivustolta: www.suomenkylat.fi/surkeinkylatie


Lisätietoja ja haastattelupyynnöt: 

Aleksi Koivisto, 
toiminnanjohtaja, Suomen Kylät ry
Puh 040 509 1365
aleksi.koivisto@suomenkylat.fi 

Simo Takalammi 
toimitusjohtaja, Suomen Tieyhdistys ry
Puh 0400 167 170 simo.takalammi@tieyhdistys.fi