Ajankohtaista

Näyttelijä Juha Varis vuoden maaseutukasvoksi

Uutiset

Suomen Kylien maallemuuton asiantuntija Johanna Niilivuo kukitti tuoreen vuoden maaseutukasvo Juha Variksen.

Suomen Kylät ry on valinnut vuoden maaseutukasvoksi Kansallisteatterin näyttelijä Juha Variksen. Tunnustus julkistettiin Löytänän kesäteatterissa Suutari Vilihunen -näytelmän ensi-illassa 28. kesäkuuta.

Juha on monipaikkainen paikalliskehittäjä, joka asuu sekä Helsingissä että Löytänän kylällä Viitasaarella Keski-Suomessa. Juha on perustanut Löytänän kesäteatterin ja herättänyt uudelleen henkiin Löytänän kyläyhdistyksen. Kesäteatteri on rakennettu kokonaan pienen kylän talkoovoimin. Teatteri on pyörinyt menestyksekkäästi jo kolmena kesänä, ja näytöksissä on ollut noin 4000 katsojaa kaudessa.

Juha on nostanut maaseutua ja Löytänän kylää esimerkillisesti lukuisissa mediahaastatteluissa. Juha on näyttänyt omalla esimerkillään, että monipaikkaisuus on oikeasti mahdollista toteuttaa, vaikka etäisyyttä olisi lähes 400 kilometriä. Juhan tekemä arvokas työ Löytänän kylän eteen perustuu kotiseuturakkauteen ja menneiden sukupolvien tekemän työn kunnioitukseen.

Löytänän kyläkoulun kunnostaminen kylätaloksi on osoitus arvokkaasta vapaaehtoistyöstä kylän yhteisen hyvän eteen. Hankkeiden rahoittamisessa on osattu hyödyntää mm. Leader-rahoitusta. Leader-ryhmä Viisari ry:n kautta on toteutettu yhteensä kolme eri hanketta kylätalon kunnostamiseksi. Kylätalon kunnostushanketta Juha on kommentoinut, ettei hän voinut katsoa sivusta 100-vuotiaan historiallisen koulurakennuksen rapistumista. Hihat on kääritty yhdessä kyläläisten kanssa ja suojeltu rakennus on saatu pelastettua ahkeralla talkoilulla.

– Juha Variksen esimerkillinen toiminta kylän hyväksi ansaitsee ehdottomasti tämän valtakunnallisen tunnustuksen. Talkoita on tehty tunteja laskematta ja isolla kyläsydämellä. Juha on nostanut puheillaan monipaikkaisuutta julkisuuteen ja antanut Löytänän kylälle suurta positiivista nostetta ja näkyvyyttä mediassa. Juhasta on hyvä ottaa mallia paikalliskehittämiseen, kertoo Suomen Kylien puheenjohtaja Arto Pirttilahti.

Suomen Kylät ry pitää Juha Variksen tekemää kylätyötä kunnioitettavana suorituksena ja myöntää Juha Varikselle Vuoden Maaseutukasvo -tunnustuksen.

– Olen erittäin otettu palkinnosta! Se tuli kyllä ihan ”puskista” ja lämmittää sydäntä. Tässä on tehty vuosikausia pyyteetöntä työtä ja totta kai tällainen huomionosoitus antaa lisäuskoa jatkaa valitsemallani tiellä. Ei voi kuin kumartaa syvään ja kiittää, toteaa tunnustuksen vastaanottanut Juha Varis.

Suomen Kylät ry myöntää Maaseutukasvon tunnustuksen henkilölle, joka on esimerkillisellä tavalla tuonut maaseutua myönteisesti esiin julkisuudessa. Aiemmin tunnustus on myönnetty muun muassa Saimi Hoyerille, Anniina Jalkaselle ja Juha Vidgrénille.  Ehdotuksia vuoden Maaseutukasvoksi saivat tehdä Leader-ryhmät ja maakunnalliset kyläyhdistykset. Valinnan teki Suomen Kylät ry:n hallitus.