Ajankohtaista

Poimijoiden puute uhkaa luonnonmarjasadon saamista talteen – kansallisessa marjanpoimintahaasteessa kannustetaan suomalaisia rahakkaille marjamättäille

Uutiset

Tiedote 23.7.2020

Poimijoiden puute uhkaa luonnonmarjasadon saamista talteen – kansallisessa marjanpoimintahaasteessa kannustetaan suomalaisia rahakkaille marjamättäille.

 

Kovaa vauhtia kypsyvän marjasadon saaminen talteen on nyt pitkälti kotimaisten poimijoiden harteilla. Töitä Suomesta haastaakin kaikki suomalaiset marjametsään kansallisessa marjanpoimintahaasteessa. Vuosittain metsissä kypsyvän luonnonmarjasadon arvo on satoja miljoonia euroja. Kuka tahansa voi muuttaa luonnontuotteet ansioiksi.

Suomalaisen luonnonmarjojen satokausi käynnistyi kunnolla heinäkuun puolivälissä, kun ensimmäisenä kypsyvät etenkin kotimaiselle elintarviketeollisuudelle tärkeät mustikka ja lakka. Ulkomaisten poimijoiden maahantulon epävarmuus uhkaa kuitenkin luonnonmarjojen talteenottoa.

Maa ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n, Suomen Kylät ry:n ja ProAgrian Töitä Suomesta -palvelu kannustaa yhdessä muun muassa Arktiset Aromit ry:n ja Suomen 4h-järjestön kanssa suomalaisia marjatalkoisiin. Suomen metsissä kypsyy joka kesä arviolta jopa 500 miljoonaa kiloa luonnonmarjaa, joka odottaa ahkeria marjastajia.

”Marjanpoimintahaasteeseen voi osallistua yksinään, perheen tai ystävän kanssa. Yhtä lailla metsälle voi kerätä innostuneen marjastusporukan työkavereista tai omasta harrasteryhmästä. Marjoja voi poimia sangollisen taikka niin paljon kuin vaan ehtii – joko omiin tarpeisiin tai myyntiin. Ei anneta kotimaisten marjojen mennä hukkaan”, innostaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Suomen metsissä odottaa satojen miljoonien marjasaalis

Vuosittain suomalaisilla metsissä kypsyvän luonnonmarjasadon arvo on satoja miljoonia euroja.

Kotimaiset marjat ovat tärkeä raaka-aine paitsi suomalaiselle elintarviketeollisuudelle mutta myös maan monelle muulle teollisuuden yritykselle. Kotimainen luonnonmarja on arvostettu ainesosa kotimaisessa kosmetiikassa sekä esimerkiksi jogurteissa, jäätelöissä, mysleissä ja makeisissa, alkoholijuomissa sekä hyvinvointivesissä.

”Luonnonmarjat on oma kansallisaarteemme, ja kulutammekin vuodessa keskimäärin kahdeksan kiloa luonnonmarjoja henkeä kohden. Jotta metsiemme arvokkaat marjat saadaan talteen, on meidän aika kääriä hihat ja suunnata sangon kanssa marjametsälle. Haaste ei ole mahdoton, satokausi jatkuu pitkälle syksyyn. Jos esimerkiksi kaikki 15–64-vuotiaat keräisivät kukin yhden ylimääräisen sangollisen marjoja myyntiin, talteenotto olisi turvattu”, toteaa Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Birgitta Partanen.

Kansallisessa marjanpoimintahaasteessa kannustetaankin suomalaisia haastamaan toisiaan metsään. Erilaiset yhdistykset ovat jo haastaneet toisiaan mukaan marjatalkoisiin. Luonnonmarjanpoiminta tarjoaa yhdistyksille vaihtoehdon esimerkiksi varainhankinnalle. Kampanjan avulla voi löytää myös marjakaverin mukaan metsään.

Kiitos jokamiehenoikeuksien saa suomalaisissa metsissä poimia vapaasti luonnontuotteita. Kampanjassa tiedotetaan metsään lähtijöitä jokamiehenoikeuksista ja -velvollisuuksista. Itse kerätyt luonnontuotteet voi myydä pääsääntöisesti verovapaasti. Lähimpää ostopistettä voi etsiä esimerkiksi kampanjan ostopistehausta. Luonnontuotteiden ostajien kannattaa ilmoittaa oma ostopisteensä listaukseen.

Tutustu marjanpoimintahaasteeseen: www.töitäsuomesta.fi/marjatalkoot

Linkit ostopistehakuun, ohjeisiin ja vinkkeihin on koottu sivustolle.

Lataa tästä marjanpoimijan haastepohja.

 

Lisätietoja:

 

Marko Mäki-Hakola

Elinkeinojohtaja, MTK

marko.maki-hakola@mtk.fi

+35820 413 3701

+35840 502 6810

 

Birgitta Partanen
Toiminnanjohtaja, Arktiset Aromit ry
birgitta.partanen@arctic-flavours.fi
+35840 580 1186

 

Harri Mäkivuokko

Toimitusjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto

harri.makivuokko@proagria.fi

+35840 508 1393

 

Petri Rinne

Puheenjohtaja, Suomen Kylät ry

petri.rinne@suomenkylat.fi

+35840 555 3232

 

 

#töitäsuomesta

#marjatalkoot