Ajankohtaista

Seitsemän paikkakuntaa kutsuu koko Suomen kylään

Uutiset

Suomen maaseutujen ykköstapahtumasta kisaavat seitsemän paikkaa ja yhteistyöverkostoa eri puolilta Suomea. Missä ovat tämän hetken kiinnostavimmat maaseudun kehittämisen helmet ja maaseutupoliittiset toimintamallit, sitä miettii seuraavaksi kahdeksanhenkinen Maaseutuparlamentti 2020 -paikkakisan raati. Maaseutuparlamentin tapahtumapaikka 1.–3.10.2020 ratkeaa lopullisesti maaliskuussa avoimen nettiäänestyksen kautta.

Maaseutuparlamentti 2020 kokoaa kaikki maaseudun mahdollisuuksista innostuneet ja kiinnostuneet yhteen miettimään maaseudulla syntyviä ja siellä toimivia kestäviä ratkaisuja 1.-3.10.2020. Maaseutuparlamentti 2020 –paikkakisan kautta haetaan tapahtumapaikkaa, jossa maaseutuinnostus ja maaseutupoliittinen tahto näkyvät ja myös tuntuvat. Tapahtumapaikalta edellytetään lisäksi toimivia ja tarpeeksi suuria tiloja. Tapahtuma kokosi vuonna 2017 noin 800 osallistujaa ja yhteensä yli 2000 kävijää. Edellisen tapahtuman toteutukseen osallistui yli 40 maaseudulla toimivaa organisaatiota.

Kisaan ovat ilmoittautuneet mukaan Janakkalan kunta (Kanta-Häme), Kannuksen kaupunki (Keski-Pohjanmaa), Kurikan kunta (Etelä-Pohjanmaa), KaakonKantri ja Leader Länsi-Saimaa ry yhdessä Kaakkois-Suomen nuorten kanssa (Etelä-Karjala), Kainuun Nuotta ry ja Sotkamon kunta ym. (Kainuu), Nurmeksen kaupunki (Pohjois-Karjala) ja Ähtärin kaupunki ja Ähtäri Zoo (Etelä-Pohjanmaa). Jokaisen ehdotuksen takana on laajempi yhteistyöverkosto, johon kuuluu useampi organisaatio.

Kisa etenee nyt raadin työskentelyyn. Maaseutuparlamentin paikkakisan raadissa istuvat Maaseutupolitiikan neuvoston pääsihteeri Christell Åström maa- ja metsätalousministeriöstä, verkostopalveluiden johtaja Teemu Hauhia Ruokavirastosta, toiminnanjohtaja Merja Kaija Suomen Kylät ry:stä (Pohjois-Savon Kylät ry), elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola MTK ry:stä, päätoimittaja Jouni Kemppainen Maaseudun Tulevaisuudesta, toiminnanjohtaja Paula Yliselä Maaseudun Sivistysliitosta, asiantuntija Hanna Mattila Sitrasta sekä viestintäpäällikkö Mia Wikström SLC:stä.

Raati valitsee avoimeen nettiäänestykseen sopivimmat ehdotukset. Lopulliseen tapahtumapaikan valintaan voi vaikuttaa netin kautta jokainen kiinnostunut. Nettiäänestyksestä tiedotetaan maaliskuussa Maaseutuparlamentti.fi –sivuilla sekä Maaseutuparlamentin some-kanavissa.

Maaseutuparlamentin pääjärjestäjätahot ovat Maaseutupolitiikan neuvosto, maaseutuverkostopalvelut, Suomen Kylät ry ja MTK ry. Maaseutuparlamentti järjestetään laajassa yhteistyössä muiden maaseudulla toimivien organisaatioiden kanssa valtionhallinnosta paikallistasolle.

Lisätietoa Maaseutuparlamentti -tapahtuma:
Christell Åström, neuvotteleva virkamies, maa- ja metsätalousministeriö, Maaseutupolitiikan neuvosoton pääsihteeri, p. 0295 16 2033, etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Antonia Husberg, maaseutuylitarkastaja, maa. ja metsätalousministeriö, Maaseutupolitiikan neuvoston hanke- ja viestintävastaava, p. 0295 16 2033, etunimi.sukunimi(at)mmm.fi

Artikkelikuva: Heli Sorjonen