Suomen Kylät lähestyi kunta- ja aluevaalien alla kaikkia Suomen eduskuntapuolueita muutamalla kysymyksellä. Nyt kerromme millaisia vastauksia kysymyksiin saimme.
Ensimmäinen kysymyspari:
Kuinka edistätte asukasosallisuutta ja parannatte asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia päätöksenteossa kunnissa ja hyvinvointialueilla? Millaisia toimenpiteitä puolueenne suosittaa kunnille ja hyvinvointialueille asukasosallisuuden vahvistamiseksi?
Kansallinen Kokoomus
Asukkaiden äänen kuuluminen kunnan päätöksenteossa vaatii sekä toimivia osallisuuden rakenteita että virkakunnan ja päätöksentekijöiden halua kuunnella. Uskomme siihen, että päätöksenteon laatu ja toimiva osallisuus kulkevat käsi kädessä.
Perussuomalaiset
Me kutsumme nyt käytäviä kunta- ja aluevaaleja Lähivaaleiksi. Tiedämme, että hyvän palvelun määritelmä on, että se on lähellä ihmistä. Koemme, että paras osaaminen paikallisista asioista on lähes aina paikallisella tasolla.
Suomen Keskusta
Keskustalle kunnallinen itsehallinto on keskeinen arvo. Siihen liittyy kiinteästi myös asukkaiden kuuleminen, kuunteleminen ja vaikutusmahdollisuudet. Kunnat ja hyvinvointialueet ovat erilaisia. Siksi kannattaa ottaa käyttöön juuri ne lähidemokratian ja vaikuttamisen muodot, jotka kullekin alueelle ja kunnalle sopivat parhaiten.
Suomen Kristillisdemokraatit
Demokratian toteutumiseksi on välttämätöntä, että kuntien ja hyvinvointialueiden valtuustot, lautakunnat ja valiokunnat, jaostot ja yhteistyöryhmät tarjoavat mahdollisuuden riittävän laajaan poliittiseen ja alueelliseen edustavuuteen. Kuntien ja hyvinvointialueiden lakisääteisiä vaikuttamistoimielimiä ovat myös nuorisovaltuustot, vammaisneuvostot ja vanhusneuvosto. Uudet tekniset sovellukset tarjoavat hyviä mahdollisuuksia kehittää kuntalaisdemokratiaa ja -kuulemisia. Osallistava budjetointi ja erilaiset kuntalaiskyselyt ovat arkipäivää monissa kunnissa. Palautteen antamisen on oltava helppoa. Kunnan on oltava läsnä ja aktiivinen myös esim. sosiaalisen median kanavissa.
Suomen ruotsalainen kansanpuolue
RKP edistää asukasosallisuutta ja parantaa kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia ottamalla käyttöön konkreettisia toimenpiteitä. Osallistuva budjetointi on keskeinen keino lisätä asukkaiden vaikutusmahdollisuuksia, sillä se antaa heille mahdollisuuden päättää tiettyjen varojen käytöstä. Nuorisovaltuustojen, vanhus- ja vammaisneuvostojen roolia päätöksenteossa on vahvistettava, jotta erilaisilla ryhmillä on aito mahdollisuus vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin. Päätöksenteon avoimuus ja viestinnän saavutettavuus ovat myös tärkeitä tavoitteita. RKP tukee kylä- ja kaupunginosayhdistysten toimintaa, koska ne voivat toimia tehokkaina alustoina paikalliselle osallistumiselle ja yhteisöllisyydelle.
Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue
Asukkaiden osallistuminen päätöksentekoon on tärkeää demokratian vahvistamiseksi ja palveluiden parantamiseksi, ja siksi sen on oltava keskeinen tavoite kunnissa ja hyvinvointialueilla.
Toimenpiteitä asukasosallisuuden vahvistamiseksi ja asukkaiden vaikutusmahdollisuuksien parantamiseksi:
1. Kunnat ja hyvinvointialueet ottavat käyttöön osallistuvan budjetoinnin, jotta asukkaat pääsevät suoraan vaikuttamaan budjettivarojen kohdentamiseen.
2. Demokratian tuodaan lähemmäs arkea niin, että jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa oman yhteisönsä päätöksentekoon ja tulla kuulluksi itseään koskevissa asioissa. Etenkin on huolehdittava toimista vammaisten ja muuten heikommassa asemassa olevien ryhmien kuulemiseksi ja osallistamiseksi. Kansalaisaloitteen vaikuttavuutta on tehostettava.
3. Tiivis yhteistyö paikallisten järjestöjen ja yhteisöjen kanssa, jotta asukkaiden ääni saadaan paremmin kuuluviin ja heidän tarpeensa huomioidaan päätöksenteossa.
Vasemmistoliitto
Hyvinvoivassa kunnassa ja hyvinvointialueella asukkailla on oltava mahdollisuus osallistua päätöksentekoon muulloinkin kuin vaaleissa äänestämällä. Kuntien on otettava käyttöön osallistava budjetointi. Muita osallistavan demokratian työkaluja, kuten kansalaispaneeleja, pitää kehittää edustuksellisen demokratian rinnalle sekä kunnissa että hyvinvointialueilla. Lakisääteisten vaikuttamistoimielinten toimintaedellytykset on turvattava ja niiden näkemyksiä on kuultava päätöksenteossa.
Tietoa kunnan toiminnasta, päätöksistä ja vaikutusmahdollisuuksista pitää jakaa aktiivisesti eri alustoilla ja kunnassa puhutuilla kielillä. Pöytäkirjojen ja muiden julkisten aineistojen täytyy olla sähköisesti saatavilla selkeässä ja saavutettavassa muodossa.
Demokratiaan kuuluu vahva kansalaisyhteiskunta. Kuntien ja hyvinvointialueiden on tuettava alueellaan toimivia yhdistyksiä esimerkiksi tarjoamalla järjestöavustuksia ja maksuttomia kokous- ja toimintatiloja.
Täysipainoinen osallistuminen yhteiskunnalliseen toimintaan on nykyään vaikeaa ilman riittäviä digitaitoja. On varmistettava, että kaikilla, mukaan lukien ikäihmisillä, on riittävä osaaminen ja pääsy välttämättömiin verkkopalveluihin.
Vihreä liitto
Lähidemokratia on kaiken osallisuuden pohja. Siksi alueillakin on tärkeää säilyttää kansanvaltaisuus myös tulevaisuudessa. Hyvinvointialueille tulee pidemmällä aikavälillä antaa verotusoikeus. Verotusoikeus parantaa alueiden itsehallintoa sekä kannustaa kokonaisvastuuseen palvelujen järjestämisestä. Verotusoikeus antaisi alueille myös paremmat työkalut ja kannusteet vähentää kustannuksia. Verotusoikeus ei nostaisi kokonaisveroastetta.
Kuntalaisten ja alueiden asukkaiden suoran osallistumisen välineitä tulee lisätä, kuten osallistavaa budjetointia. Kunnissa ja alueilla toimivien, ihmisten syrjimättömyyttä ja osallisuutta valvovien toimielinten toimivaltaa tulee selkeyttää. Toimielimiä ovat muun muassa nuoriso-, vanhus- ja vammaisneuvostot sekä tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnat.
Tärkeä osa kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia on myös valitusoikeus. Valitusasioiden käsittelyä voidaan jouhevoittaa, mutta valitusoikeuksien rajaamiseen tulee suhtautua varauksella.
Digitaalisten palveluiden käyttö voi helpottaa osallistumista. Samaan aikaan täytyy taata myös palveluihin pääsy ja osallistuminen heille, joilla digipalveluiden käyttö ei ole mahdollista.