Ajankohtaista

Suomen Kylät kysyi – puolueet vastasivat: Millaisena näette lähikoulujen merkityksen kuntien elinvoiman näkökulmasta?

Uutiset

Suomen Kylät lähestyi kunta- ja aluevaalien alla kaikkia Suomen eduskuntapuolueita muutamalla kysymyksellä. Yksi teemoistamme koski yhdenlaista kuumaa perunaa, nimittäin kouluja ja koulutusta ympäri Suomen maan.

Tämän kertainen kysymyksemme kuului näin: Miten peruskoulutuksen ja toisen asteen koulutuksen saavutettavuus maaseudun näkökulmasta turvataan kunnissa tulevaisuudessa? Millaisena näette lähikoulujen merkityksen kuntien elinvoiman näkökulmasta?

Me kysyimme ja puolueet vastasivat näin:

Kansallinen Kokoomus   
 
Haluamme, että jokaisella suomalaisella nuorella on vähintään toisen asteen tutkinto. Lasten määrän vähentyessä on entistä kriittisempää varmistaa se, että koulutuksen laadusta pystytään pitämään huolta. Kokoomuksen mielestä jokaisella kunnalla on oltava sekä mahdollisuus että velvollisuus tarjota lapsille ja nuorille laadukas oppimispolku yhdenvertaisesti. Tämä voi edellyttää tulevaisuudessa yhteistyötä naapurikuntien kanssa. Opetuksen monipuolisuuden ja valinnaisten aineiden määrän varmistamiseksi saattaa olla välttämätöntä tarjota koulutiloissa järjestettävää opetusta. 

Lähikoulut ovat kunnassa monesti paitsi opinsijoja, myös lähiyhteisölle tärkeitä kokoontumisen paikkoja. Siksi lähikouluja koskevassa päätöksenteossa on monta huomioon otettavaa kysymystä. Kokoomukselle tärkeää on varmistaa päätöksissä koulutuksen laatu ja ottaa huomioon kunnan talouden tosiseikat. 
 
Perussuomalaiset 
 
Lähikoulu on tärkeä asia lapsiperheiden näkökulmasta. Jos lapsia on alueella liian vähän, lähikoulua ei välttämättä ole taloudellisesti mielekästä säilyttää. Nykyteknologia alkaa jo mahdollistaa etäkoulunkäynnin aivan toisella tavalla. Ehkä pitempien välimatkojen alueilla olisi mahdollista käynnistää kokeilu esimerkiksi kouluviikosta, jossa kolme päivää käydään koulukyydillä vähän kauempana, mutta kaksi opetuspäivää tapahtuisivat etänä.  

On alkanut yleistyä ilmiö, jossa vanhemmat valitsevat asuinpaikkansa turvallisen ja rauhallisen koulun toivossa. Ehkä juuri tässä asiassa maaseudun ja pienempien paikkakuntien vetovoimaa on mahdollista kasvattaa. 

Suomen Keskusta  
 
Lähikoulut ja laajemminkin koulutuksen saavutettavuus ovat tärkeitä niin kuntien kuin niiden maaseutualueidenkin kannalta. Ne voivat olla jopa se ratkaiseva tekijä, kun perheet valitsevat asuinpaikkansa.  

Jokaiselle perusopetuksessa olevalle oppilaalle pitää olla tarjolla turvallinen ja terve lähikoulu. Lähiopetusta voidaan täydentää etäopetuksella esimerkiksi valinnaisaineiden ja kielten osalta.  

Yhtenä vaihtoehtona on ”Yksi koulu – kaksi kuntaa” -toimintatapa, jossa kuntien rajoilla sijaitsevien kylien osalta koulutusta toteutetaan kuntien yhteistyönä ja näin varmistetaan mahdollisuus lähikouluun molempien kuntien lapsille ja nuorille. 

Toisen asteen koulutuksen saavutettavuutta turvataan digitalisaatiota (mm. etäopetus) kehittämällä. Virtuaalisia oppimisympäristöjä tarvitaan lisää. Pienten lukioiden rahoitus tulee taata valtionosuusjärjestelmää uudistettaessa. 

Kouluverkkoa koskevia päätöksiä ei tulisi tehdä hetken mielijohteesta ja niiden tulisi olla kunnan strategian mukaisia. Kouluverkkopäätöksissä on tehtävä aina laaja lapsivaikutusten ja elinvoimavaikutusten arviointi. Lapsia, nuoria ja heidän vanhempiaan tulee kuulla asiassa riittävän varhaisessa vaiheessa.  

Koulumatkan tulee olla ajallisesti kohtuumittainen ja turvallinen. Esimerkiksi susialueilla tulee järjestää koululyydit esiopetuksessa ja alakoulussa oleville oppilaille, vakavan petovaaran tapauksessa myös yläkoululaisille. 

Suomen Kristillisdemokraatit  
 
Tuemme lähikouluverkon säilyttämistä. Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus yhteistyössä naapurikuntien kanssa voi turvata monipuolisen ja laadukkaan opetuksen sekä vähentää pienehköjen koulujen lakkautuspainetta. Tavoitteemme on, että digitaalinen koulutustarjonta sekä digitaaliset oppimisalustat ja -ratkaisut mahdollistavat ajasta ja paikasta riippumattoman opiskelun sekä monimuotoisen yhteistyön koulujen kesken. Kouluverkkoa on tarkasteltava yli kuntarajojen. Maaseudun hyvä kouluverkko on lasten hyvinvointia ja maaseudun elinvoimaa vahvistavaa tekijä, sillä oma koulu pitää alueen asuttuna. 
 
Suomen ruotsalainen kansanpuolue  
 
RKP korostaa lähikoulujen merkitystä maaseudun elinvoiman ja perheiden hyvinvoinnin kannalta. Lähikoulujen säilyttäminen tukee paikallista yhteisöllisyyttä ja houkuttelee perheitä asettumaan maaseudulle. Oppilaiden koulukuljetukset on suunniteltava tehokkaasti, jotta koulutuksen saavutettavuus säilyy kaikilla alueilla. Toisen asteen koulutuksen, kuten lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten, saavutettavuutta voidaan parantaa etäopetuksen ja hybridimallien avulla. Tätä voisi myös käyttää opetuksen tukemiseen alemmilla asteilla. Näillä toimilla varmistetaan, että myös maaseudun nuoret saavat laadukasta koulutusta lähellä kotiaan. 
 
Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue 
 
Me haluamme pitää kiinni laadukkaasta opetuksesta ja koulutuksesta. Koulujen ja oppilaitosten on oltava rauhallisia ja turvallisia paikkoja oppia sekä työskennellä.  
 
Sosiaalidemokraatit painottavat monipuolisen lähikouluverkon tärkeyttä ja opetuksen laadun turvaamista kaiken kokoisissa kouluissa. Kuntien kiristyvän talouden ja samanaikaisen lapsimäärän vähenemisen vuoksi monissa kunnissa on etsitty säästökeinoja kouluverkon keskittämisestä. On ehdottoman tärkeää, että mahdollisissa kouluverkon supistuksissa päätökset perustetaan luotettaviin talous- yms. arviointeihin, vaan huomioivat myös päätöksen vaikutukset esimerkiksi lasten koulupäivän pituuteen, ettei se muodostu esimerkiksi pitkien kuljetusmatkojen vuoksi kohtuuttomaksi.  

12-vuotisen peruskoulutuksen päätyttyä kaikilla tulee olla vahvat kansalaistaidot ja mahdollisuudet jatko-opintoihin, joiden avulla pärjääminen ja osallisuus muuttuvassa yhteiskunnassa on mahdollista. Toisen asteen kehittämisessä pitää huomioida väestökehitys, alueelliset työvoimatarpeet sekä mahdollisuus kasvattaa sivistyksellistä ja ammatillista osaamista riittävin resurssein koko maassa. 
 
Vasemmistoliitto 
 
Oikeus lähikouluun pitää turvata myös harvaan asutuilla alueilla. Lähikoulujen merkitys kuntien elinvoimalle on keskeinen. Perusopetusta on vahvistettava niin, että jokaiselle lapselle ja nuorelle voidaan turvata riittävät perustiedot ja -taidot, ja että kaikilla on riittävät valmiudet siirtyä toisen asteen opintoihin. Toisen asteen tutkinto on työelämän osaamisvaatimusten kasvun myötä nykypäivänä välttämättömyys kaikille nuorille. 
 
Vihreä liitto 
 
Myös koulutuksen tasa-arvon täytyy toteutua koko maassa. Monissa paikoissa vähenevä väestö asettaa koulutuksen järjestäjille merkittäviä haasteita.  

Keskeinen asia on lisätä koulutuksen rahoitusta kaikilla tasoilla. Heikkenevä rahoitus vaarantaa koulutuksen saavutettavuutta ja laatua kaikkialla, mutta erityisesti maaseudulla.  

Pitkien koulumatkojen ja saavutettavuuden ongelmiin yksi ratkaisu voi olla digitalisaatio ja etäopetuksen lisääminen. Myös sujuva etäopintojen tekeminen eri oppilaitoksiin oman kunnan tiloista tulisi olla tulevaisuutta. Osa toimivaa koulutuksen kokonaisuutta on myös siitä huolehtiminen, että opiskelijoilla on käytössään toimivat välineet, myös digilaitteet.  

Perusasteen ja toisen asteen lähtökohta tulee kuitenkin aina olla lähiopetus.