Ajankohtaista

Suomen Kylät kysyi – puolueet vastasivat: Miten puolueenne haluaa edistää saavutettavuutta maaseutualueilla, kun kyse on julkisesta liikenteestä, yksityistieverkostosta ja tietoliikenneyhteyksistä?

Uutiset

Suomen Kylät lähestyi kunta- ja aluevaalien alla kaikkia Suomen eduskuntapuolueita muutamalla kysymyksellä. Nyt jatkamme uuden teeman parissa.

Tämän kertainen kysymyksemme kuului näin: Millaisin lähipolitiikan keinoin maaseutuasumista voidaan edesauttaa? Ja miten lähipolitiikan keinoin maaseudun elinvoimaa voidaan vahvistaa? Millaisina näette kyläasumisen mahdollisuudet tulevaisuudessa? 

Kansallinen Kokoomus   
 
Koko Suomen saavutettavuus on tärkeää. Kokoomusjohtoinen hallitus on tehnyt 3 miljardin panostuksen liikenteen infrastruktuuriin, jolla korjataan teiden korjausvelkaa, parannetaan väyliä ja kehitetään junayhteyksiä. Hallitus on myös sitoutunut maakuntalentokenttien säilyttämiseen. 

Hyvät tietoliikenneyhteydet ja vahva osaaminen mahdollistavat yhä laaja-alaisemman elinkeinotoiminnan paikasta riippumatta. Kokoomuksen mielestä maailmanlaajuiseen menestykseen voi ponnistaa mistä tahansa. Haluamme jatkaa tietoliikenneyhteyksien kehittämistä kaikkialla Suomessa. Näin varmistetaan myös se, että esimerkiksi etätyö on mahdollista maaseudulla tai monipaikkaisesti. 

Perussuomalaiset 
 
Perussuomalaiset tunnetaan asvaltintuoksuisena puolueena. Ymmärrämme autoilun merkityksen, ja pidämme sitä maaseutualueilla itsestäänselvänä välttämättömyytenä. Autoilua ei saa verottaa liikaa. Olemme pyrkineet kiinnittämään huomiota tiestön korjausvelkaan, käynnistäneet uusia liikenneverkkohankkeita ja pyrkineet pitämään sekä autojen ja polttoaineiden verotuksen kohtuullisena. Onneksi Suomessa monet puolueet ymmärtävät maaseudunkin tiestön tärkeyden, onhan metsäteollisuus maallemme merkittävä toimiala. 

Suomen Keskusta  
 
Keskustan mielestä liikennepolitiikan painopisteen pitää olla nykyisten teiden ja muiden väylien kunnossapidossa ja korjaamisessa, ei uusissa isoissa miljardihankkeissa kuten ns. tunnin junassa.  

Perusväylänpitoon kuuluu myös valtion alemman tieverkon kunnossapito, ympäri vuoden. Kenenkään ei pitäisi pelätä, että pääseekö työ- tai koulumatkoilla turvallisesti perille ja takaisin, tavarankuljetuksista puhumattakaan. Nyt tämä pelko on varsinkin maaseudulla jokapäiväistä talvella liukkauden ja auraamattomuuden takia; kesällä kuoppaisuuden ja muun hoidon puutteen takia. 

Yksityistiet ovat tieverkkomme verisuonistoa, jolla on tärkeä yhteiskunnallinen merkitys niin kylien ja maaseudun asukkaille, yrityksille, vapaa-ajan asukkaille kuin laajemminkin esimerkiksi maamme huoltovarmuuden varmistamisessa.  

Yksityisteiden kustannuksia ei voi jättää vain tiekuntien osakkaiden vastuulle, vaan niihin tarvitaan myös julkista – kuntien ja valtion – rahoitusta. Orpon hallitus on leikannut valtion yksityistieavustuksia. Keskusta esitti omassa vaihtoehtobudjetissaan 2025 lisäystä yksityisteiden rahoitukseen.  

Julkiset liikenneyhteydet ovat maaseudulle elinvoimaa lisäävä tekijä. Asiakaslähtöiset ja kohtuuhintaiset joukko- ja julkisen liikenteen palvelut on turvattava koko maassa. Toimivat linja-autoyhteydet ja muu julkinen liikenne maakuntakeskusten, seutukaupunkien, kuntakeskusten sekä kirkonkylien välillä palvelevat myös kylien ja maaseudun asukkaita. Jos säännöllistä linjaliikennettä ei joillakin alueilla ei ole, erillisen asiointiliikenteen järjestäminen kuntakeskuksiin tai läheisiin kaupunkeihin tiettyinä ajankohtina on yksi vaihtoehto helpottaa maalla asumista. 

Keskusta haluaa laajentaa MAL- eli maankäytön, asumisen ja liikennesopimukset nykyisten suurten kaupunkien lisäksi koko maakuntia koskeviksi ilmasto- ja kasvusopimuksiksi, joilla voitaisiin ottaa huomioon nykyistä paremmin myös maaseutualueet sekä niiden asukkaiden liikkumiseen ja liikenteeseen liittyvät tarpeet. 

Toimivien ja kohtuuhintaisten tietoliikenneyhteyksien pitää olla jokaisen perusoikeus 2020-luvun digitalisoituvassa Suomessa asuinpaikasta riippumatta. Etenkin harvemman asutuksen alueilla yhteyksissä on viime aikoina ollut ihmisten ja yritysten jokapäiväistä elämää pahasti haittavia ongelmia mm. 3G-verkon alasajon seurauksena.  
Ongelmien ratkaisuun tarvitaan ennen kaikkea verkkoyhtiöiden ja valtion vastuunkantoa. Televiestintälakia tulee tarvittaessa muuttaa niin, että toimivat verkkoyhteydet toteutuvat myös haja-asutusaluilla. Harvemmin asutuilla alueilla verkkoja ei voida rakentaa monessakaan paikkaa markkinaehtoisesti, vaan niihin tarvitaan julkista rahoitusta. 
 
Suomen Kristillisdemokraatit  
 
Toimiva tie- ja raideverkosto on edellytys koko Suomen elinvoimaisuuden säilyttämiselle. Hyvä liikennejärjestelmä on turvallinen ja ympäristöystävällinen. Joukkoliikennettä on kehitettävä kuntalaisten tarpeita kuunnellen kokonaisuutena ja sen käyttöä edistäen. Kohtuulliset joukkoliikenne- tai asiointiliikenneyhteydet on pyrittävä säilyttämään myös taajama-alueiden ulkopuolella. Tietoliikenneverkkojen vahvistaminen maaseudulla on tärkeää elinvoimaisuuden kannalta. 
 
Suomen ruotsalainen kansanpuolue  
 
RKP:n mielestä saavutettavuuden parantaminen maaseudulla edellyttää useita toimia. Joukkoliikenteen osalta kutsu- ja palveluliikennettä on lisättävä, ja liikennemuotoja on yhdistettävä sujuvien kulkuyhteyksien takaamiseksi. Yksityisteiden kunnossapitoon tarvitaan riittävää valtion rahoitusta, ja kuntien on tuettava teiden ylläpitoa ja perusparannuksia. Nopeat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet ovat välttämättömiä maaseudun elinvoiman turvaamiseksi. Ne mahdollistavat etätyön, yritystoiminnan ja digitaalisten palvelujen käytön myös syrjäisillä alueilla, mikä parantaa alueiden houkuttelevuutta ja asukkaiden arkea. 
 
Suomen Sosiaalidemokraattinen puolue 
 
Turvataan toimivat, turvalliset ja nopeat liikenne- ja tietoliikenneyhteydet, sillä ne varmistavat ihmisten sujuvan arjen ja elinkeinoelämän toimintamahdollisuudet. Hyvien yhteyksien ansiosta työssäkäyntialueet laajenevat ja asuinpaikan voi valita entistä vapaammin. 

Palveluverkkojen keskittyessä kauemmas haja-asutusalueista on tärkeää, että tieverkko huomioi eri käyttäjäryhmät ja on hyvässä kunnossa. Tämä vaatii riittävää rahoitusta yksityistieavustuksiin. Toimiva liikenneverkko on elinkeinoelämän, saavutettavuuden ja arjen kannalta keskeinen, ja Liikenne 12 -suunnitelmaa on toteutettava pitkäjänteisesti varmistaen sen rahoitus. Joukkoliikenne tukee ilmastotavoitteita ja työssäkäyntialueiden laajenemista, ja sen kehittämistä on edistettävä riittävällä rahoituksella ja uusilla kokeiluilla. 
 
Vasemmistoliitto 
 
Liikenneratkaisujen tulee päästöjen vähentämisen lisäksi parantaa ihmisten arkea kaikkialla Suomessa. Ensisijainen tapa järjestää kaikille soveltuva liikkuminen on esteetön, toimiva ja mahdollisimman edullinen joukkoliikenne. Jotta joukkoliikenteen käyttöä saadaan lisättyä kuntien välisessä liikenteessä, on kiinnitettävä huomiota toimiviin liityntämahdollisuuksiin ja yhteysliikenteeseen. Haja-asutusalueilla on järjestettävä joukkoliikennettä, kutsuliikennettä sekä yhteiskuljetuksia mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan. Kunnissa pitää kokeilla kylien välistä kutsuliikennettä ja yhteiskuljetuksia.  

Vasemmistoliiton mielestä tiestön ylläpitoon on osoitettava riittävät määrärahat ja laadunvalvonta. Yksityistieavustusten tason on oltava riittävällä tasolla ja rahoitus on varmistettava pitkäjänteisesti. Tiekuntien hallintoa on tuettava ja tiekuntien välistä yhteistyötä on tehostettava.  

Niin asukkaat, yritykset, viranomaiset kuin muukin yhteiskunnan toiminta nojaa tänä päivänä toimivien tietoliikenneyhteyksien varaan. Valokuituhankkeita on tuettava julkisesti erityisesti harvaan asutuilla alueilla. Etätyön ja etäpalveluiden mahdollistaminen tuo elinvoimaa maaseudulle. 
 
Vihreä liitto 
 
Toimiva julkinen liikenne on tärkeä yhdenvertaisuuskysymys. Julkisen liikenteen rahoitusta täytyisi lisätä alueilla, joissa liikenne on vaikeuksissa. Erityisesti harvaan asutuilla alueilla täytyisi pystyä yhdistämään erilaisia liikennemuotoja sujuvasti matkaketjuiksi hyödyntäen julkisen liikenteen lisäksi esimerkiksi myös kutsuliikennettä. Liitynnän pitkän matkan raideliikenteeseen täytyy olla sujuvaa. 

Samalla on hyvä tunnustaa, että monella harvaan asutulla alueella edelleen tarvitaan omaa autoa, koska laajalle joukkoliikenteelle ei ole tarpeeksi käyttäjiä. Autoilua tulee vähentää ensin siellä, missä autoja on eniten, eli kaupungeissa, joissa joukkoliikenne toimii. 

Sähköisen liikenteen mahdollisuuksia tulisi edistää myös maaseutualueilla. Samaan aikaan on tärkeää tiedostaa sähköisen liikkumisen korkeammat hankintahinnat ja se, etteivät etenkään sähköautot ole kaikkien saatavilla. 

Myös kävelyn ja pyöräilyn sujuvuuteen ja turvallisuuteen panostaminen on tärkeää maaseutumaisilla alueilla. Etenkin sähköpyörällä pidempienkin välimatkojen taittaminen voi olla helppoa, kun infra on kunnossa. Sähköpyörän hankinnasta tulee tehdä helppoa.  

Tietoliikenneyhteyksien toimivuuteen tulee panostaa koko Suomessa, sillä se on kaiken taloudellisen toiminnan elinehto. Laajakaistan yleispalveluvelvoitetta tulisi nostaa ja tavoitteena tulisi olla 100 mb/sekunnissa nopeus.