Ajankohtaista

Traficom lisää uusia käyttömahdollisuuksia harrastus- ja työkäyttöön tarkoitetuille radiotaajuuksille

Uutiset

Harrastus- ja työyhteyksiin tarkoitettujen RHA68-radioiden käyttömahdollisuuksia laajennetaan. Tällä pyritään edistämään paikallisten viestintäverkkojen, kuten kyläradioiden, käyttöä laajamittaisten sähkökatkojen kaltaisissa poikkeustilanteissa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tavoitteena on edistää yhteiskunnan tarvitsemien uusien palveluiden ja viestintäyhteyksien kehitystä.

Aikaisemmin harrastus- ja työyhteyksiin tarkoitetuilla E-ryhmän RHA68-taajuuksilla oli radioluvasta vapautettu käyttö sallittu vain mukana kulkevilla radiopuhelimilla eli liikkuvilla asemilla. RHA68-radioiden käyttömahdollisuuksia laajennetaan sallimalla E-ryhmän kanavilla 15, 16 ja 18-21 jatkossa myös kiinteästi asennetut tukiasemat. 

Kyläradioiden käyttö mahdollistaa yhteydet viestintäverkkojen häiriötilanteissa

RHA68-radioiden käyttömahdollisuuksien laajentaminen mahdollistaa RHA68-radiolaitteiden monipuolisemman käytön muun muassa kyläradiotoiminnassa, jossa radiopuhelimia voidaan käyttää varaviestintäjärjestelmänä, mikäli muissa viestintäverkoissa on häiriöitä esimerkiksi pitkäkestoisen sähkökatkon takia. Tukiasemien lähetysantenni voidaan sijoittaa pysyvästi sellaiselle korkeudelle, joka mahdollistaa pitkät ja luotettavat radioyhteydet, ja suurella akkukapasiteetilla voidaan jatkaa käyttöä myös sähkökatkon aikana. Tukiasemien mahdollistamien pitkien yhteysetäisyyksien takia on niiden käytölle jouduttu asettamaan rajoituksia valtakunnanrajan läheisyydessä. Nykyisten liikkuvien asemien käyttöedellytykset on myös haluttu turvata sallimalla tukiasemat vain osalle E-ryhmän kanavia.

Muutos tuli voimaan päivitetyllä Liikenne- ja viestintäviraston luvasta vapaita radiolähettimiä koskevalla määräyksellä 15.

LISÄTIEDOT

Radioverkkoasiantuntija Ari Lahtinen, p. 029 539 0452, ari.lahtinen@traficom.fi