Ajankohtaista

Vahvempi tulevaisuus Euroopan maaseudulle: vetoomuksessa vaaditaan kiireellisiä toimia LEADER/CLLD:n puolesta 

Uutiset

Kannanotot

Bryssel, 31. maaliskuuta 2025 –  

Tänään, maaseudun kehittämisjärjestöt, Leader-ryhmät ja kansalaiset ympäri Eurooppaa ovat julkistaneet vetoomuksen, jossa kehotetaan Euroopan Komissiota vahvistamaan LEADER/CLLD-toimintaa EU:n maaseutupolitiikan ja -rahoituksen keskeisenä pilarina seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä (MFF). Vetoomuksessa vaaditaan, että LEADER/CLLD tunnustetaan horisontaaliseksi aluekehittämisen välineeksi, ja jolle turvataan oma korvamerkitty rahoitus kaikissa asiaankuuluvissa EU-rahastoissa seuraavassa monivuotisessa rahoituskehyksessä (MFF), ei ainoastaan yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) kokonaisuudessa. 

Näinä aikoina, kun maaseutualueet kohtaavat yhä suurempia haasteita, jotka ulottuvat talouden pysähtyneisyydestä väestörakenteen muutoksiin ja digitaaliseen syrjäytymiseen, vetoomuksessa kehotetaan EU:n poliittisia päättäjiä varmistamaan LEADER/CLLD-ohjelman pitkän aikavälin rahoitusvakaus, laajentamaan sen roolia entisestään sekä vahvistamaan sen asemaa alueellisen yhteenkuuluvuuden ja demokraattisen sitoutumisen välineenä, osana osallistavaa hallintotapaa.  

“LEADER/CLLD on yli 30 vuoden ajan antanut maaseutuyhteisöille mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa tarpeitaan vastaavia ratkaisuja. Rahoituksen epävarmuus ja hallinnolliset esteet uhkaavat nyt kuitenkin tätä elintärkeää välinettä”, totesi ELARDin (Euroopan maaseudun kehittämisen Leader-järjestö) puheenjohtaja Piotr Sadłocha. ”Tällä vetoomuksella kehotamme Euroopan Komissiota varmistamaan, että osallistava maaseudun kehittäminen pysyy EU:n politiikkojen ytimessä”. 

Johdonmukaisempi lähestymistapa maaseudun kehittämiseen 

Yksi keskustelujen tärkeimmistä johtopäätöksistä oli, että maaseutualueiden tukemista EU:n tasolla on yhtenäistettävä. Koheesiopolitiikan uudistusta ohjataan ensimmäistä kertaa YMP:n, sinisen talouden ja Euroopan alueellisen yhteistyön rinnalla. Voisiko tämä olla tilaisuus miettiä uudelleen, miten maaseudun kehittäminen on jäsennelty EU:ssa? 

Olemme ELARDissa perinteisesti keskittyneet maatalouspolitiikkaan ja varmistaneet, että LEADER pysyy YMP:n vahvana tukipilarina. Olemme kuitenkin tietoisia siitä, että maaseudun kehittäminen ulottuu paljon laajemmalle kuin maatalouteen – kyse on talouden monipuolistamisesta, sosiaalisesta yhteenkuuluvuudesta, nuorten pysyvyydestä ja ilmastonmuutokseen sopeutumisesta. EU:n maaseutualueita koskevassa pitkän aikavälin visiossa (LTVRA) vaaditaan yhdennettyä lähestymistapaa, mutta monien rahastojen monimutkaisuuden selvittäminen on edelleen haaste monille paikallisille Leader-ryhmille. 

Vetoomuksen keskeiset vaatimukset 

  • Varmistetaan vakaa ja riittävä rahoitustuki LEADERille ja CLLD:lle turvaamalla seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen (MFF) määrärahoja lisäys. 
  • Laajennetaan LEADER/CLLD-ohjelmaa yhteisen maatalouspolitiikan ulkopuolelle ja sisällytetään se koheesiopolitiikkaan, oikeudenmukaisen siirtymävaiheen rahastoon ja digitalisaatioaloitteisiin. 
  • Yksinkertaistetaan monirahastoisen toiminnan täytäntöönpanoa luomalla LEADER/CLLD-ohjelmia koskeva yhdenmukaistettu sääntelykehys kaikissa EU:n rahastoissa ja yhtenäistämällä varainhoitoa, tilintarkastusta ja raportointia koskevat säännöt. 
  • Tunnustetaan, että paikalliset toimintaryhmät ovat keskeisiä aluehallinnon toimijoita, jotka ovat keskeisiä kriiseihin vastaamisessa, digitaalisessa ja vihreässä siirtymässä sekä disinformaation torjunnassa maaseutualueilla. 
  • Vahvistetaan LEADER/CLLD-ohjelmaa EU-jäsenehdokasmaissa ja EU:n naapurimaissa demokraattisen sitoutumisen ja sosiaalisen joustavuuden välineenä. 

Edunvalvontatyö jatkuu 

Samanaikaisesti vetoomuksen kanssa ELARD:n edustajat ovat ottaneet yhteyttä Euroopan Komission tärkeimpiin päättäjiin, kuten koheesiosta ja uudistuksista vastaavaan varapuheenjohtajaan, talousarviosta ja hallinnosta vastaavaan komissaariin sekä maataloudesta ja maaseudun kehittämisestä vastaavaan komissaariin. Kirjeissä on esitetty konkreettisia suosituksia LEADERin/CLLD:n integroimiseksi useisiin EU:n rahastoihin, Leader-ryhmien rahoituksen vakauttamiseksi ja byrokratian vähentämiseksi. 

“Olemme tyytyväisiä käynnissä oleviin keskusteluihin seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä ja olemme sitoutuneet antamaan asiantuntemuksemme käyttöön”, lisäsi Sadłocha. ”Olemme virallisesti pyytäneet tapaamisia komissaarien kanssa keskustellaksemme siitä, miten LEADER/CLLD-ohjelmalla voidaan edelleen edistää innovointia, sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja maaseudun kestävää kehitystä kaikkialla Euroopassa.” 

Liity mukaan toimintaan 

Vetoomus on avoin kaikille yksityishenkilöille, järjestöille ja poliittisille päättäjille, jotka uskovat yhteisölähtöisen paikallisen kehittämisen voimaan vahvemman ja kestävämmän maaseudun rakentamisessa Euroopassa. 

Voit allekirjoittaa vetoomuksen ja saada lisätietoja kampanjasta tästä linkistä 

Tiedotusvälineiden tiedustelut, haastattelut ja lisätiedot osoitteesta: 

Marie Permingeat, Policy and insights lead, ELARD 
Marie.permingeat@elard.eu  
+32 487 57 25 28