Ajankohtaista

Kotouttaminen on myös paikallisyhteisöjen tehtävä – Satakunnassa kulttuurit kohtasivat valon juhlassa

Uutiset

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään satakuntalainen kylä ja kotouttamishanke? Suomen Kylät ry:n Koti kylään -hankkeessa paikalliset ja maahanmuuttajat kohtaavat luontevasti kylillä – esimerkiksi vapaaehtoistyö yhdistää kulttuurista riippumatta. Yhteisten tapahtumien avulla luodaan kohtaamisia, jotka toivottavasti rohkaisevat aloitteellisuuteen toisen kulttuurin edustajia kohtaan jatkossakin.

Valon juhla esitteli thai-kulttuuria huittislaisille

Täydellisen musta marraskuinen pimeys ja kolea syysilta eivät haitanneet toista kertaa Huittisissa järjestettyyn Loy Krathong -juhlaan saapuneita vieraita. Huolimatta hyvin epäthaimaalaisista oloista valoa ylistävä juhla keräsi Lauhan Maijapirtille toistasataa thaimaalaista ja thaimaalaisesta kulttuurista kiinnostunutta juhlavierasta.

Virallisen seremonian ympärille rakentuvaan tapahtuman osallistuneet pääsivät maistamaan thaikeittiön juhlaherkkuja, eikä suomalalaisten ja suomalaistuneiden kolottavia kahvihampaitakaan ollut tilaisuudessa unohdettu. Ruuan lisäksi ohjelmassa oli thaimaalaista ryhmätanssia, johon myös kantaväestö saatiin mukaan – tosin vasta pienen painostuksen jälkeen. Illan ja koko Loy Krathong -juhlan kruunasivat Loimijokeen lasketut kynttiläkukat, jotka veden pintaan piirtynein heijastuksineen olivat vaikuttava näky marraskuisessa jokimaisemassa.

Kynttiläkukkia Loimijoessa. Kuva: Kata Sivunen

Nyt vietetty Loy Krathong -juhla on oiva esimerkki siitä mitä tapahtuu, kun lyödään yhteen satakuntalainen kylä ja kotoutumista tukeva hanke. Thaiherkut valmistuivat paikallisen thaiyhteisön talkootyönä ja hanke tarjosi kahvitukset. Myös aloite tapahtumaan järjestämisestä tuli paikallisen thaiyhteisön aktiiveilta.

”Heille on tärkeää kokoontua yhteen ja heille on ylpeydenaihe esitellä omaa kulttuuria paikallisille. On kiva huomata, että vapaaehtoistyö on luontevaa ihmisille kulttuurista riippumatta. Tämäkään tilaisuus ei olisi ollut mahdollista ilman yhteistyötä aktiivisten thaimaalaisten ja kylän kanssa”.

Maarit Tiittanen, projektityöntekijä

 

Kotouttaminen on myös yhteisöjen tehtävä

Tapahtumat ovat hyvä tapa tutustua puolin toisin ja käydä vuoropuhelua erilaisten kulttuurien välillä, kertoo tapahtumaa hankkeen puolesta järjestellyt Maarit Tiittanen. Ehkä tämänkin Loy Krathong -juhlan seurauksena tuolla kylillä uskalletaan olla aloitteellisempia, kun vastaan kävelee toisen kulttuurin edustaja, Tiittanen jatkaa.

Nyt pidetty juhla oli eräänlainen yhteistyömme huipentuma täällä Huittisissa, toteaa kenttätyöstä Satakunnan ja Pirkanmaan alueella vastaava Tiittanen.

– Lauhassa olemme järjestäneet hankkeessa jo monenlaista toimintaa. Viime kesänä järjestimme mm. Saunaralli -tapahtuman ja olimme värittämässä myös Lauhan ylpeyttä, lähiruokafestivaalia.

Koti kylään -hankkeen Saunaralli järjestettiin Saunapäivänä 27.7.

Hankkeen ydin onkin yhteistyössä. Kylien täytyy yhteisöinä ymmärtää, ettei osalliseksi ottaminen ja kotouttaminen ole vain viranomaisten tehtävä. Kaikki voivat osaltaan edistää uusien tulijoiden kotoutumista ja ovien yhteisöihin on oltava auki.

Entäpä vuoden 2020 Loy Krathong?

Vuodelle 2020 Tiittanen lupaa lisää mielenkiintoisia tapahtumia ja hurjia tempauksiakin. Loy Krathongin mahdolliseen järjestämiseen ja pitopaikkaan hän suhtautuu kuitenkin vielä varovaisesti. Paljon varmasti vaikuttaa kyläläisten oma aktiivisuus sekä thaiyhteisön voimavarat ja kiinnostus. He ovat tässä asiassa keskiössä. Aika myöhään meni nytkin astioita tiskatessa, toteaa Tiittanen naurahtaen ja kiittelee ystävänsä Amnuayn avuliaisuutta ja isoa työpanosta tapahtumassa.

Loy Krathong -juhlan seremonia

Nyt järjestetty juhla avasi hankkeen osalta ”joulutapahtumakauden”. Keskittyminen on pitkälti sovittujen tapahtumien järjestämisessä ja myös kyläyhdistysten aktiivit ovat työllistettyjä omien joulutapahtumiensa järjestelyissä. Uusille tapahtumille tai uuden suunnittelulle ei tunnu nyt riittävän aikaa, Tiittanen arvelee ja kertoo keskittymisen olevan osittain jo kevään toiminnassa.

Olisi tärkeää, että myös kylissä itse herättäisiin hankkeen tarjoamiin mahdollisuuksiin ja havahduttaisiin siihen, että kotouttaminen kuuluu koko yhteisölle, kiteyttää kotouttamisen parissa pitkään työskennellyt Tiittanen.  

Koti kylään -hanke aktivoi maahanmuuttajia paikallisyhteisöjen toimintaan

Maahanmuuttajat osallisiksi paikallisyhteisöön -hanke, tutummin Koti kylään -hanke, toimii toista vuotta Pirkanmaalla ja Satakunnassa sekä Etelä- ja Keski-Pohjamaalla.  Hankkeessa aktivoidaan maahan muuttaneet mukaan paikallisyhteisöjen toimintaan. Osallisuus paikallisyhteisöissä vauhdittaa kotoutumista, edistää kielenoppimista sekä lisää maahan muuttaneiden kontakteja kantaväestöön. Paikallisyhteisöt saavat lisäkäsiä toimintaan, uusia ideoita sekä uusia jäseniä. Hanke toteutetaan Sosiaali- ja terveysministeriön Veikkauksen tuotoista myönnettävällä avustuksella ja sitä toteutetaan vuosina 2018-2021.

 

Teksti: Tuomas Männistö & Maarit Tiittanen

Tutustu Koti kylään -hankkeeseemme

Koti kylään -hanke Facebookissa