Ajankohtaista

Märynummella saadaan aikaan yhteistyön voimin

Uutiset

Yhteistyössä on voimaa, ja yhteen hiileen puhaltamisesta hyötyvät kaikki. Tämä tiedetään Märynummen kylässä, joka on Varsinais-Suomen vuoden maakunnallinen kylä. Kylän toimijat tekevät tiivistä yhteistyötä niin keskenään kuin myös esimerkiksi lähimmän kaupungin Salon kuin Leader-rahoittajienkin kanssa. Tuloksena on merkittäviä voimannäytteitä, kuten uuden kyläkoulun rakentamispäätös sekä kävijöitä houkutteleva frisbeegolfrata.

Alueelliset toimijat mukana kehittämisessä

Märynummella, jota paikalliset kutsuvat usein lyhyemmin Märyksi, toimii kaikki ala-asteen luokat kattava kyläkoulu. Ylempien luokkien koulurakennuksessa todettiin kuitenkin vuonna 2017 sisäilmaongelma, jolloin koululaiset siirrettiin kirkonkylän kouluun. Samaan aikaan Salon kaupungilla valmisteltiin uudistusta, jonka seurauksena osa alueen kouluista lakkautettaisiin. Märynummella ei kuitenkaan jääty peukaloita pyöritellen odottamaan päätöstä, vaan ryhdyttiin heti aktiivisesti puolustamaan koulun säilyttämistä kylällä. Kaupungin päättäjät saatiin vakuuttumaan, ja syksyllä 2019 kylään aletaan rakentamaan uutta koulurakennusta. Sinne valmistuu tilat myös muun muassa päiväkodille, kyläyhdistykselle ja kansanopistolle.

Koulun rakentamista puolsivat muun muassa Märynummen keskeinen sijainti moottoritien läheisyydessä sekä kylälle kaavoitetut kolmetoista pientalotonttia, joille toivotaan asukkaiksi uusia lapsiperheitä. Salon kaupunki on suunnitellut kylän laajentamista entisestään, kunhan nykyisille vapaille tonteille löydetään asukkaat. Uusasukashankinnassa on mukana myös Varsinais-Suomen Kylät ry, jonka kanssa yhteistyössä on tarkoitus kuvata markkinointivideo. Kylän kehittäminen ei siis ole pelkästään kylä oma, vaan laajemminkin alueellisten toimijoiden yhteinen asia.

 

Koululaisia vanhempineen Märynummen kyläkoululla.
Liikuntaa ja turvallisuutta Leader-rahoituksella

Märynummi tekee yhteistyötä myös alueellisten Leader-toimijoiden kanssa. Leader Ykkösakselin rahoittamana valmistui vuonna 2018 18-väyläinen frisbeegolfrata. Rata on suunniteltu tarjoamaan haasteita kaikentasoisille pelaajille, joten sen on povattu houkuttelevan paljon kävijöitä kylän ulkopuoleltakin. Frisbeegolfrata on osa isompaa ulkoilualuetta, johon sisältyy myös muun muassa retkeilyreitti, uimala ja petankkikenttä. Frisbeegolfrataa ja muuta ulkoilualuella on rakennettu pitkälti talkootyöllä.

Frisbeegolfradan lisäksi Märynummella on toteutettu myös toinen Leader-yhteistyö, Oman kylän turva -hanke yhdessä Halikon Vapaaehtoisen Palokunnan kanssa. Hankkeen aikana järjestettiin kyläturvallisuuskoulutuksia, joiden tarkoituksena oli kouluttaa kyläläisiä toimimaan onnettomuustilanteissa ja ehkäisemään niitä. Halikon VPK on Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen sopimuspalokunta, jolla on oma paloasema Märynummella. Oma palokunta on kylälle tärkeä asia, sillä se tuo sekä turvaa että harrastusmahdollisuuksia nais-, nuoriso- ja veteraariosastojensa kautta.

 

Paloasema on Märynummelaisille tärkeä.

Märynummi näkyy ja kuuluu myös medioissa. Kylällä on omat Facebook-sivut ja Instagram tili sekä oma tiedotuslehti Ei hullumpi lehti, joka ilmestyy kahdesti vuodessa. Paikallismedioiden kanssa tehdään yhteistyötä, ja kylän tiedotteita on julkaistu muun muassa Salon Seudun Sanomissa sekä Turun Sanomissa. Syksyllä saa ensiesityksensä myös Märy-biisi, joka kertoo kotiinpaluun ilosta ja välittää positiivista sanomaa Märynummesta.

Elokuussa Märynummella on suuri juhlapäivä, kun 24.8. kylässä vietetään Märy-päivää ja samalla myös Varsinais-Suomen kyläpäivää. Päivän juhlallisuuksiin kuuluu muun muassa Halikon VPK:n järjestämä Miäletön mäkiautokisa sekä Vuoden kylä -palkinnon luovuttaminen eteenpäin seuraavalle varsinaissuomalaiselle kylälle. Jännitystä päivästä ei puutu, sillä samana päivänä ratkeaa myös valtakunnallisen Vuoden kylä -kilpailun voitto Lokaali-tapahtumassa. Märynummella uskotaan yhteistyön voiman tuovan kylälle menestystä myös valtakunnallisessa kilpailussa.

Märynummen kotisivut

Vuoden kylä -kilpailu