Kannattaako lähipalveluiden puolesta taistella? Todellakin, jos Pylkönmäeltä kysytään. Keski-Suomen maakunnallinen vuoden kylä on sinnikkäästi puolustanut milloin mitäkin palvelua, joka on kylästä uhannut loppua. Periksiantamattoman työn tuloksena kylällä on nykyään muun muassa yhden sijaan kaksi kyläkauppaa.
Eturintamassa kyläyhdistys ja kaupunginvaltuutetut
Pylkönmäellä on asukkaita noin 750. Se ei ole kylänä pienimmästä päästä, ja tilanne palveluiden suhteen on melko hyvä. On koulu, päiväkoti, kirkko, terveyspiste, apteekki, huoltoasema, kirjastoauto ja kaikenlaista muuta. Palvelut eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan kylällä on tehty hartiavoimin töitä niiden eteen. Aktiivinen toimija on vapaaehtoisvoimin pyörivä kyläyhdistys Pylkön Ääni ry. Yhdistys katsoo kylän palvelujen säilyttämisen ensisijaiseksi tehtäväkseen.
Pylkönmäki oli vuoteen 2009 asti itsenäinen kunta. Nykyään se kuuluu Saarijärven kaupunkiin. Kuntaliitoksen myötä monet palvelut siirtyivät omalta kylältä Saarijärvelle, jonne on Pylkönmäeltä matkaa reilut 30 kilometriä. Siellä sijaitsee muun muassa lähin terveyskeskus; oman kylän terveyspisteen palvelutarjonta on suppeampi. Saarijärven kaupunginvaltuustossa istuu neljä pylkönmäkeläistä, jotka pitävät huolen siitä, että kylä ei unohdu kaupungin päätöksenteossa. Viimeisimpiä päätöksiä on muun muassa uuden koulun rakennuttaminen, joka ilahdutti kyläläisiä kovasti.
Tapaus kyläkauppa herätti päättäjienkin huomion
Vuonna 2018 Pylkönmäen tilanne sai paljon mediahuomiota, kun kylän ainoa kauppa uhattiin lakkauttaa. Kyläläiset olivat lakkautussuunnitelmista järkyttyneitä, ja kaupan säilyttämiseksi tehtiin kaikki, mitä tehtävissä oli. Säilyttämistä puoltavaan nettiadressiin saatiin kerättyä jopa yli 2000 nimeä, ja Osuuskauppa Keskimaan johto kutsuttiin Pylkönmäelle keskustelemaan vaihtoehdoista. Kyläläisten ponnistuksista ei kuitenkaan ollut hyötyä, vaan maaliskuussa 2018 kauppa lopetti toimintansa.
Pylkönmäellä ei kuitenkaan jääty surkuttelemaan, vaan jo ennen lakkauttamispäätöstä ruvettiin tekemään uusia suunnitelmia. Nyt kauppakiinteistö on paikallisomistuksessa, ja siinä toimii yksityinen lähikauppa, Pylkön Jätti. Lisäksi kylällä jo ennestään toimineen lounasravintola Evästuvan yhteyteen on avattu Tarmo lähikauppa. Kauppapalvelujen säilyminen kylällä on suuri asia, erityisesti niille kyläläisille, jotka eivät omista autoa ja joiden olisi näin ollen mahdotonta käydä kaupassa Saarijärvellä asti.
Kauppa-asian etenemistä käsiteltiin mediassa paljon: esimerkiksi Maaseudun tulevaisuus seurasi tilannetta aktiivisesti, ja Yleisradion toimittaja kävi paikan päällä lakkauttamisuhan alla olevassa kaupassa haastattelemassa kyläläisiä. Tapaus herätti myös kaupunginvaltuutettujen ja kansanedustajien huomion ja huolen maaseudun palveluiden alasajosta.
Pylkönmäellä toivotaan, että palvelujen eteen tehty työ tuottaisi hedelmää tulevaisuudessa houkuttelemalla kylälle lisää asukkaita. Sinnikkyyden puutteesta kylää ei ainakaan voi syyttää, sillä kun yksi vastoinkäyminen on selätetty, seuraava on jo odottanut nurkan takana. Onneksi nyt tulevaisuus näyttää valoisammalta, ja maakunnallisen vuoden kylä- kisan voitto on erittäin ansaittu. Pylkönmäki edustaa Keski-Suomea myös valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa, ja toivoo sinnikkyyden, yhteisöllisyyden ja lannistumattomuuden riittävän voittoon myös siellä.