Ajankohtaista

Tuovilanlahti kutsuu viihtymään ja tarjoaa elämyksiä

Uutiset

Kuinka tehdä pienestä kylästä kansainvälisesti kiinnostava matkakohde? Tuovilanlahtea, joka on vuoden maakunnallinen kylä Pohjois-Savossa, on jo pitkään kehitetty monipuoliseksi matkailukyläksi. Kylässä panostetaan myös nuoriin tarjoamalla heille töitä kylän yrityksistä.

Ainutlaatuista luontoa ja kiinnostavaa historiaa

Tuovilanlahdella riittää nähtävää. Kylän tunnetuin luontokohde on Korkeakoski, Suomen korkein vesiputous, joka on houkutellut matkailijoita jo 1800-luvulla. Sen yhteydessä sijaitsee myös jylhä kanjoni, jota voi ihailla alueen ympäri kulkevalla luontopolulla, Kanjonin kierroksella. Muita kiinnostavia luontokohteita ovat myös Mustalähde, joka on toiminut aikoinaan uhrilähteenä, sekä Pirunpesä, kallionseinämässä oleva suurehko luola. Maaninkajärveen kuuluva Tuovilanlahti on myös aikoinaan ollut Kuopiosta kulkevan laivaliikenteen päätepiste, ja lahden vuonomaiset maisemat ovat vaikuttava näky.

Vaikka kylän elämyksellinen luonto on itsessään jo hyvä vetonaula, Tuovilanlahdella on paljon muutakin kiinnostavaa. Kylän perinteisiä rakennuksia on kunnostettu talkoovoimin ja ne ovat avoinna matkailijoille. Yhdessä kylän vanhimmista rakennuksista, Aholan kauppakiinteistössä, toimii kotiseutunäyttely, jonka esineistö on lähes kokonaan omalta kylältä peräisin. Tuovilanlahden nuorisoseura, joka toimittaa myös kyläyhdistyksen virkaa, omistaa myös perinteikkään Kalapuron talonpoikaismiljöön. Kalapuro toimii museona, joka on tilauksesta auki vieraille, ja sitä on myös mahdollista vuokrata juhlakäyttöön. Entisessä kyläkoulussa toimii paikallisten yrittäjien pyörittämä Wanha Tietola, jossa on niinikään museo ja pieni puoti sekä pihalla leirintäalue karavaanareille. Se on ollut toistaiseksi kylän ainoa majoitusvaihtoehto, mikä on hieman hillinnyt matkailijoiden virtaa, mutta syksyllä 2019 avattava, bed & breakfast -majoitusta tarjoava Majatalo Osula houkutellee kylälle entistä enemmän myös pidempään viipyviä vieraita.

 

Kalapuron savutupa palvelee vierailijoita juhlatilana.
Talkootyötä ja yrittäjyyttä

Tuovilanlahden salaisuus on pitkäjänteinen ja monia vuosia jatkunut suunnitelmallinen työskentely yhteisen tavoitteen eteen. Kylä on edelläkävijä, joka teki ensimmäisen kyläsuunnitelmansa jo 1980-luvulla, ensimmäisenä Pohjois-Savon maakunnassa. Tuovilanlahti on tapa elää, kuuluu kylän slogan, ja sillä viitataan muun muassa itse tekemiseen ja kyläläisten mielestä ainutlaatuiseen talkoohenkeen. Kylällä on aina pyritty vaikuttamaan aktiivisesti palveluiden säilymiseen. Muun muassa kyläkoulun säilymisen puolesta taisteltiin esimerkiksi rakentamalla kyläläisten voimin uusia asuntoja, jotta saataisiin tilaa uusille lapsiperheasukkaille. Talkootunteja ei lasketa, sillä kylän kehittäminen todella on kaikille yhteinen ja tärkeä tavoite.

Kylän matkailuyrittäjät ovat perustaneet yritysryhmän, ja mukaan on liittynyt myös muita paikallisia yrittäjiä. Yritysryhmähanke on ProAgrian hallinnoima, jonka kautta yrittäjät voivat saada tukea esimerkiksi markkinointiin tai koulutukseen. ProAgria haastattelee kaikki mukaan pyrkivät yrittäjät, ja niin jokainen yritys kuin koko ryhmä yhdessäkin saa erikseen räätälöidyn suunnitelman. Ryhmä tarjoaa myös vertaistukea yrittäjältä toiselle.

Nuorten työllistäminen on ollut jo pitkään yksi tärkeimmistä Tuovilanlahden nuorisoseuran toiminnoista. Matkailun lisääminen tukee myös tätä tavoitetta, koska se tuo kylälle lisää yritystoimintaa, joka taas kasvattaa työpaikkojen määrää. Tänä kesänä Tuovilanlahden eri yrityksissä työskentelee ennätysmäärä nuoria sekä omalta kylältä että lähialueilta.

 

Entisessä kyläkoulussa toimiva Wanha Tietola kuuluu Tuovilanlahden yritysryhmään.

 

Tuovilanlahden historiaa on kerätty erilaisiin muotoihin pitkäjänteisesti jo kauan. Erilaisten museoiden lisäksi on vuonna 1989 julkaistu kyläkirja sekä omat Tuovilanlahden historiasta kertovat kotisivut. Kylällä järjestetään myös vuosittain perinteisiä tapahtumia, kuten juhannusjuhlat ja kyläpäivä, sekä Tuowilanlahti-risteily Kallaveden ja Maaninkajärven maisemissa. Ensi vuonna kylä saa toimia historiallisen tapahtuman näyttämönä, kun siellä kuvattava Kyllikki Saaren murhasta kertova elokuva saa ensi-iltansa. Kuvaukset, joissa kyläläisiä toimii avustajina, on aloitettu toukokuussa 2019.

Tuovilanlahti on aktiivisesti esillä eri medioissa, ja maakunnallisen vuoden kylä -kilpailun voitto on lisännyt näkyvyyttä entisestään. Kylä on mukana myös valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa. Tuli siinä voittoa tai ei, jo maakunnallisen kisan voitto kertoo siitä, että kylässä tehdään asioita oikein ja se on hyvin matkalla kiinnostavaksi matkailukyläksi myös kansainvälisillä markkinoilla.

Tuovilanlahden kotisivut

Vuoden kylä -kilpailu