SuomiAreena: Maaseudun mielikuvien murskaajat -paneelikeskustelu

Maaseudun mielikuvien murskaajat – onko kupla kaupunkien ja maaseudun välillä puhkeamassa?  

SuomiAreena: Ke 28.6. klo 15.00–15.45, Sokos Hotel Vaakuna, Pori 

Maaseutu vetää taas väkeä. Kestävä siirtymä tuo maalle tehtaita, työtä ja tekemistä. Yli miljoona suomalaista haaveilee väljemmästä elämästä ja haluaa keskittämiselle jarrua. Mistä löytyy luomutiloja, kansallispuistoja, lavatansseja, joogaretriittejä, ITE-taidetta, etätyöläisiä ja erilaisia suomalaisia? Maaseudulta. Jatkuuko pandemian jälkeinen landemia? Onko maaseudun suunta kosto ja katkeroituminen vai nousu ja tekeminen? Liveyleisölle on jaossa Maa- ja kotitalousnaisten kotipullaa.

Isännätär: Anne-Mari Tarkkio, TikTokkaaja ja isännätär, MTK-nuorten Amskibamski
Löytänän kyläseuran PJ ja Kansallisteatterin näyttelijä Juha Varis.
Kansanedustaja ja monipaikkainen Hilkka Kemppi (kesk.)
Europarlamentaarikko ja saaristolainen Ville Niinistö (vihr.)

Juontajana: citymaalainen toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto, Suomen Kylät ry

Suuri maaseutuilta -vaalipaneeli järjestettiin 16.3. klo 17.20-19.00!

Vaalipaneeli on katsottavissa: https://youtu.be/GprwoyIeFPU

Paneelissa mukana:

Peter Östman, KD, kansanedustaja
Tiina Elo, Vihreätkansanedustaja
Markus Eerola, Kokoomus, kansanedustaja
Eerikki Viljanen, keskusta, keskustan ruoka- ja metsäryhmän PJ
Otto Andersson, RKP, ministeriryhmän erityisavustaja
Jenna Simula, PS, kansanedustaja
Ilkka Kantola, SDP, kansanedustajaehdokas

 

Maaseutujärjestöt perustivat yhteisen foorumin suurten murrosten kynnyksellä

Yhdeksän maaseutujärjestöä on perustanut yhteisen Eläköön maaseutu! -foorumin. Foorumin tarkoituksena on tiivistää maaseudun monilukuisten järjestöjen yhteistyötä, luoda yhteistä tulevaisuuskuvaa ja vahvistaa  maaseudun roolia toimijana pikemminkin kuin erilaisten toimien kohteena.

Perustamisvaiheessa mukana ovat 4H, Keskitien säätiö, Maa- ja kotitalousnaiset, Maaseudun Sivistysliitto, Maaseudun Uusi Aika, MTK, ProAgria, SLC ja Suomen Kylät. Järjestöissä on mukana tuhansia alueellisia ja paikallisia yhdistyksiä sekä satojatuhansia toimi- ja luottamushenkilöitä ja henkilöjäseniä.

Foorumin puheenjohtajana toimii tutkimusjohtaja, Maaseudun Sivistysliiton puheenjohtaja Tuomas Kuhmonen, ensimmäisenä varapuheenjohtajana MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg ja toisena varapuheenjohtajana Suomen Kylät ry:n toiminnanjohtaja Aleksi Koivisto.

Foorumin toiminta käynnistyi vuoden 2023 alussa. Se järjestää 16.3. oman vaalipaneelin eduskuntavaalien kynnyksellä, osallistuu 28.6. SuomiAreenaan ja valmistelee osaltaan vuoden 2024 Maaseutuparlamenttia. Foorumi järjestää sisäisiä tapaamisia ja muita tapahtumia, kouluttaa, viestii sekä vaikuttaa verkostoissa ja verkostona.

Tavoitteena tukea ja vahvistaa maaseudun toimijuutta

Perustamisvaiheen keskusteluissa esille nousi monta syytä, miksi juuri nyt on oikea hetki toimia. Energia- ja ruokamurros sekä epävarmuuden lisääntyminen korostavat uusiutuvien luonnonvarojen merkitystä, ja ne ovat kaikki maaseudulla. Jos maaseudun toimijat näkevät tähän liittyvät mahdollisuudet, ovat riittävän aloitteellisia ja heillä on riittävät toimintamahdollisuudet, koko Suomen hyvinvointi voi parantua. Maaseudun monilukuiset toimijat ovat kuitenkin hajallaan ja vailla foorumia yhteiseen näkemyksen muodostamiseen ja vaikuttamiseen.

– Perustajajäsenet toivoivat foorumilta tajunnanlaajennusta, uskonvahvistusta ja vaikuttamista, kertaa Tuomas Kuhmonen. Maaseutua koskevaan yhteiskunnalliseen keskusteluun kaivataan uusia ääniä ja näkökulmia, ja niitä tällaisessa verkostossa riittää esille tuotavaksi. Kuhmosen mielestä maaseudun toimijat voisivat toimia peileinä toisilleen, kirittää toisiaan ja löytää paljonkin uusia yhteisen tekemisen paikkoja.

Päivi Nerg pitää tulevaisuudenuskoa ja ylpeyttä omasta työstä ja maaseudusta tärkeänä.

– Jos tulevaisuuteen ei uskota, ei tehdä myöskään tulevaisuusinvestointeja. Ja ilman niitä tulevaisuutta ei synny. Tarvitaan näkyväksi tekemistä, mutta myös uudenlaisia kannusteita. Maaseudulla pitää olla sananvaltaa ja päätösvaltaa omissa asioissaan, toivoo Päivi Nerg.

– Laajassa verkostossa on valtavasti tietoa, kokemusta ja toimijoita, joilta voimme ammentaa ja joita voimme ruokkia uudella tiedolla. Verkostossa on mukana tutkijoita, neuvojia, kehittäjiä, edunvalvojia, viestijöitä ja monenmoisia muita osaajia. Yhdessä olemme enemmän, pohtii Aleksi
Koivisto.

Lisätietoja:

Tuomas Kuhmonen, tuomas.kuhmonen@utu.fi, 050 5911959

Päivi Nerg, paivi.nerg@mtk.fi, 040 8429810

Aleksi Koivisto, aleksi.koivisto@suomenkylat.fi, 040 5091365